Zaustaviti odliv mladih iz Srpske

Okrugli sto o “Uticaju obrazovnog sistema Republike Srpske na stepen nezaposlenosti i odlazak mladih iz zemlje” organizovan je na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini. Cilj Okruglog stola bio je prikupljanje informacija i diskutovanje ovog problema, kako bi se došlo do rezultata u kojoj obrazovni sistem ima uticaja, ali i taj kako stvoriti povoljnu klimu za zaustavljanje odlaska.

Republika Srpska 15.03.2019 | 16:49
Zaustaviti odliv mladih iz Srpske
Loše društvene prilike, nezadovoljstvo zbog uticaja politike, takvog načina zapošljavanja, malo ili nikako prilika za rad u struci, neki su problemi koje kandiduju oni koji napuštaju zemlju. Kako ojačati taj sistem, kako privući mlade i kako im vratiti vjeru u državu u kojoj žive, bila su neka od pitanja Okruglog stola održanog na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini, rekla je v. d. dekana Fakulteta poslovne ekonomije, doc. dr Vesna Petrović.

Obrazovni sistem Republike Srpske pruža potrebna znanja studentima, i to je najmanji razlog zbog kojeg mladi napuštaju BiH, rekao je sociolog Drago Vuković.

Sanela Dojčinović, načelnik Odjeljenja za visokoškolske ustanove pri Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske, rekla je da su osnovni uslovi za kvalitetnije visoko obrazovanje strateški ciljevi, kao i da studenti moraju da znaju šta tržište rada očekuje.

Na skupu su govorili brojni profesori Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnik Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, predstavnici bijeljinske Područne privredne komore te predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, kao i direktori srednjih škola u Bijeljini.

(BN TV)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Piroska

15.03.2019 16:05

Kome da ostanu? Da budu roblje vladajucim krimosima?

ODGOVORITE
Name

E

15.03.2019 19:29

Pravi odgovor,kome i gdje da ostaju mladi.....

Name

cezaros

15.03.2019 16:05

Nema zaustavljanja bez plate minimum 1000-1200KM.

ODGOVORITE
Name

NN

15.03.2019 22:31

Ali minimalne plate od 1000 KM a ne prosjecne gdje neki primaju po 4-5 hiljada a neki 400 KM pa pricaju o prosjecnoj plati od 900 KM. A mislim da i plata vise ne moze pomoci. Doslo do srozavanja drustva zbog nacina zaposljavanja, politickih sukoba i govora mrznje, predsjednik prijeti obicnim gradjanima, sadasnja politicka struktura misli da je najpametnija, politicki prebjezi zbog licnog interesa I stolice I mnogo drugih povezanih razloga. Postajemo uskoro drzava bez radnika i nemogucnosti isplate penzija jer ih nece imati ko zaraditi za korisnike. A ti narode podrzavaj takozvane zastitnike RS koji misle da se nacionalni interes brani mahanjem zastavom i pricom o izdajnicima i zapitaj se ko ce voditi brigu o vama i braniti vas kad i vasa djeca odu odavde.

Name

Cccccccccc

15.03.2019 16:21

BJEZITE DJECO SAMO BJEZITE..OVDE JE DNOOO

ODGOVORITE
Name

Jaffa

15.03.2019 16:24

Čime zaustaviti? Okruglim stolovima, komisijama, planovima...time se ne kupuje u prodavnici!!!

ODGOVORITE
Name

Re

15.03.2019 16:58

Bravo za komentar.... šuplja priča svih naših političara. ...

Name

Milojko

15.03.2019 17:21

Kad je sam predsjednik DODIK rekao ko nije u SNSD- u nema šta traziti u RS-u, nema posla za takve, onda se zna , put u jednom smjeru..

ODGOVORITE
Name

Sistem te laze

15.03.2019 18:17

E bas zbog toga i ovakvog loseg sveukupnog stanja, do kojega nas je dovela vlast ( nelegalna , ne legitimna , kupljena i zasnovana na politickoj korupciji) , ta ista omladina je trebala da IZADJE NA ULICU i da digne revoluciju , da se izbori za svoja prava , za svoje bolje sutra , za slobodu , a NE DA BJEZI napolje i da u stranoj , tudjoj zemlji bude sluga. Znam da nije lako , ali nije nikad ni bilo slobode bez borbe i bez zrtvovanja .

Name

NN

15.03.2019 22:36

Kako omladina da izadje na ulicu kad su i oni isti. Pogledaj samo da su i studentski predstavnici vec clanovi politickih partija i gledaju samo svoj licni interes i rade u sluzbi svojih politickih lidera a ne buducnosti. Kad studenti izaberu one koji se bore za buducnost i koji nebi smjeli biti clanovi politickih partija tad ce i biti protesta i revolucije.

Name

Aca

15.03.2019 18:12

Zašto vi brinete o tome, sa vašeg fakulteta svi su se zaposlili u Vode Srpske?

ODGOVORITE
Name

IDITE

16.03.2019 01:37

Moraju raditi djeca SNSD čija familija ulazi u staklenu zgradu. Profesori plagijatori i grobovi.