Stranke se bore za mjesta u SM

Čini se da će preraspodjela resora u Vijeću ministara BiH biti kamen spoticanja jer svi imaju svoje želje i očekivanja, tako da će već naredne sedmice na sastanku delegacija SNSD-a, SDA i HDZ BiH na stolu biti prijedlozi resora koje koja stranka želi.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Dragan Čović, lider HDZ BiH, već je iznio spisak svojih želja, kazavši da stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) žele ministarstva finansija, spoljnih poslova i pravde. Istakao je da  će insistirati na ministarstvima finansija i spoljnih poslova, ali da očekuje da stranke okupljene oko HNS-a dobiju i pravdu.

"Moramo zadržati poziciju ministra spoljnih poslova koja nam omogućava koliko-toliko da sudjelujemo u spoljnoj politici BiH. Uz to, pripadaju nam tri ili četiri zamjenička mjesta u ministarstvima, ali to je sada stvar dogovora s partnerima. U početku sve strane iznesu slične zahtjeve, pa onda pokušavamo to usklađivati po nekim pravilima, ali vjerujem da to neće biti prepreka za uspostavu vlasti ako se dogovorimo o drugim stvarima koje trenutno definisao u ovoj kratkoj izjavi",  kazao je Čović za "Večernji list".

Međutim, biće teško da se ostvare Čovićeve želje s obzirom na to da je i SDA izrazila želju da joj pripadne resor finansija, a čini se da, kako nezvanično "Nezavisne" saznaju, i SNSD se bavi mišlju da im pripadne resor spoljnih poslova.

Ranije je "Nezavisnim" Halid Genjac, generalni sekretar SDA, rekao da ova stranka želi  resor finansija, pa je stoga neizvjesno kako će se dogovoriti s obzirom na to da se SDA već ranije žalila da Hrvati drže sektor finansija u potpunosti, jer HDZ BiH ima svog čovjeka u UO UIO BiH, Ministarstvu finansija FBiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Izvor "Nezavisnih" kaže da SDA insistira i na resoru civilnih poslova i bezbjednosti pored finansija i da je nemoguće da sve to dobiju, ni SDA, a ni HDZ BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da se zasad ne može govoriti o imenima kandidata za pozicije u vlasti na nivou BiH, uključujući i Savjet ministara, ali da će srpska grupacija koju predvodi SNSD za predsjedavajućeg tog savjeta predložiti Zorana Tegeltiju. Dodik je rekao da je sve ostalo stvar dogovora.

"Ne možemo sada da govorimo o tome jer se nije završila ni raspodjela resora u samom Savjetu ministara. Neozbiljno je govoriti o imenima", rekao je Dodik.

Kada je riječ o njegovoj ranijoj izjavi da su urađene tehničke formulacije vlasti na nivou BiH i da će to biti dokument od jedne i po stranice, Dodik je naveo da će se tu naći osnovne stvari u vezi sa ustavnim poretkom, Dejtonskim sporazumom, reformskim procesima, evrointegracijama, borbom protiv kriminala...

(Nezavisne)

KOMENTARI5
POŠALJITE PORUKU

lato

15.03.2019 08:05

Pola ih negira drzavu ali se jagme za njena ministarstva!

brcak

15.03.2019 08:10

ako treba neka im Dodik dadne i mjesto presedavajuceg samo da skine sa vlasti ove sto su na vlast u Sarajevu dosli uz pomoc Bakirovih poslanika.

Zbog takvih kao ti posten narod napusta RS i ispasta.

Re brcak

15.03.2019 09:27

Može im Dodik dati sva ministarstva pa čak i člana presednistva kao što su imali i prošle četiri godine i opet nam nemogu ništa.

Re Brcak

15.03.2019 16:29

Kole

15.03.2019 08:15

E narode jeste stoka. Pa gdje vam je mozak i mda koja su vam imali djedovi , da se okupite svi zajhedno i rastjerate bagru.ukljucujuci i incka koji nasim parama cuva kriminalce.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.