''NE'' izazovnoj odjeći u školi

Učenici i nastavnici u osnovnim školama ubuduće neće smjeti na nastavu dolaziti u kratkim suknjama, kožnim pantalonama i majicama na bretele, jer je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske donijelo etički kodeks kojim su iz učionica, osim izazovne odjeće, protjerani i pirsinzi i upadljiva šminka.

Republika Srpska 07.03.2019 | 12:53
''NE'' izazovnoj odjeći u školi
U dokumentu koji je objavljen u “Službenom glasniku RS” navedeno je da se etičkim kodeksom utvrđuju moralna i načela profesionalne etike nastavnika, stručnih saradnika i ostalih radnika u osnovnoj školi, kao i učenika, s ciljem zaštite dostojanstva, profesije i ličnosti, te unapređenja moralnih vrijednosti.

Kodeksom je propisano da učenicima za vrijeme boravka u školi na nastavi i vannastavnim aktivnostima nije dozvoljeno nošenje pirsinga, upadljiva šminka na licu i noktima, te nošenje uske i izazovne odjeće.

Zabranjeno je i donošenje skupocjenih predmeta u školu, kao i oružja, noževa, droge i alkohola, te svako ometanje rada nastavnika i drugih učenika. Pravila ponašanja pooštrena su i za nastavnike i ostale radnike škole, koji u obrazovne ustanove ne bi smjeli dolaziti u kratkim i kožnim pantalonama, košuljama i majicama bez rukava ili u odjeći sa dubokim dekolteom. Novim propisima iz osnovnih škola “protjeruje” se i odjeća sa natpisima koji vrijeđaju osjećanja drugih naroda ili podstiču na vjersku, polnu i drugu netrpeljivost. Zaposleni u osnovnim školama, prema etičkom kodeksu, ne mogu dolaziti na posao u papučama, japankama i patikama, a zabranjen je i pirsing.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže za “Glas Srpske” da kodeks ne podrazumijeva samo pravila oblačenja, već i ponašanja zaposlenih u školama i učenika.

"Pravila treba da poštuju i oni koji dolaze u školu, kako nam obrazovne ustanove ne bi ličile na željezničke stanice, da dolazi ko kako hoće", rekao je Damjanović.

Direktorica banjalučke Osnovne škole “Ivo Andrić” Željka Opačić pozdravila je donošenje ovog dokumenta i naglasila da za pojedince usmena pravila nemaju efekta, sve dok se ne stave na papir.

"Imali smo situacija u kojima su i nastavnici i učenici dolazili neprikladno obučeni u školu. Zaposleni u školi treba da postupe po savjesti i da znaju gdje dolaze i kako treba da se ponašaju, te da na taj način budu primjer učenicima", istakla je Opačićeva.

Da je donošenje pravila o ponašanju i oblačenju i te kako opravdano potvrđuju i u bijeljinskoj Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, gdje su proteklih godina imali pritužbe roditelja na oblačenje jedne nastavnice.

"Pozdravljam donošenje kodeksa jer smo proteklih godina imali situacija da se roditelji žale na oskudno oblačenje nastavnice. Takođe, bilo je i djece koja dolaze neprimjereno obučena i našminkana. Obavljali smo savjetodavne razgovore sa učenicima i njihovim roditeljima, ali smo veoma često nailazili na otpor, jer su pojedini roditelji tvrdili da oni imaju pravo da pošalju dijete u školu onako kako oni žele", rekao je direktor škole Predrag Račanović.

Disciplinska odgovornost

Predrag Damjanović kaže da su pravila propisana etičkim kodeksom obavezujuća i za nastavnike i za đake.

"Ukoliko se to ne bude poštovalo, imamo pravilnik o disciplinskoj odgovornosti koji važi kako za nastavnike tako i za učenike i shodno tome sprovodiće se kontrole i eventualno kažnjavanje", rekao je Damjanović.

Đacima zabranjeni

Pirsing

Upadljiva šminka 

Visoke potpetice 

Obnažene grudi, stomak i bedra 

Radnicima škole zabranjeni

Kratke i kožne pantalone

Odjeća sa dubokim dekolteom 

Pretijesna i prekratka odjeća 

Papuče, japanke

(Glas Srpske)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Nikola

07.03.2019 12:08

Napravise od RS-a Avganistanski GETO. Fuj.

ODGOVORITE
Name

Konačno

07.03.2019 12:41

Da se uvede reda! Škole su počele da nam liče na kupleraje!

Name

Milun

07.03.2019 14:29

Svaka čast.Ovako nešto je trebalo davno donijeti a nije se zakasnilo.Konačno nešto pametno.

Name

Ex

07.03.2019 16:49

Kodeks oblacenja postoji u poslovnom svijetu i treba ga samo primijeniti. Svaka cast za ovaj potez! Red, rad i disciplina donose prosperitet.

Name

Лука

07.03.2019 12:20

Hvala Bogu konacno jedna pametna odluka vlasti u RS- oj. Pozdravljam je i nadam se da ce biti i primjenjivana u potpunosti.

ODGOVORITE
Name

007

07.03.2019 12:28

Moje misljenje preteruje se malo.

ODGOVORITE
Name

._.

07.03.2019 14:42

Pogotovo ovo što zaposleni ne mogu nositi patike, ne vidim ništa loše u patikama.

Name

Bravo

07.03.2019 12:28

Sta reci vec jedno veliko bravo.Treblo je vec odavno donijeti takav zakon.Još samo da bude ispoštovan i onda ce se svakako znati ko je nastavnik a ko učenik

ODGOVORITE
Name

simo pendrek

07.03.2019 12:34

predlazem uvodjenje dackih uniformi, kao nekad....i problem obnazenosti rijesen, plus svi djaci su isti, ne znas ko je kakvog finansijskog stanja

ODGOVORITE
Name

Olja

07.03.2019 14:53

Pozdravljam ovu odluku!!!

Name

Da

07.03.2019 12:35

I roditeljima koji dolaze na roditeljski. Sve u skladu sa pristojnoscu obrazovne ustanove.

ODGOVORITE
Name

Marija

07.03.2019 15:03

U pravu ste. Na informacije ili roditeljski sastanak, veliki broj roditelja dolazi u trenerkama, papucama itd. Da ne govorimo, o mobilnim telefonima koje ne iskljucuju, nego se i jave, o kasnjenju na roditeljski...

Name

zanima me

07.03.2019 12:40

A u predškolske ustanove? I da li ovo pravilo važi i za roditelje koji se pojave neprikladno obučeni???

ODGOVORITE
Name

hm

07.03.2019 12:52

Tu i pocinje.

Name

ha ha

07.03.2019 12:42

Kad sam ja išao u školu volio sam svoje školske drugarice kao mačke. Sjećam se jedna na pauzi bi se češljala i šminkala, ja bih gledao u nju , ona bi me pitala: "Jesam li lijepa", a ja njoj: "Jesi".

ODGOVORITE
Name

Kizo

07.03.2019 14:22

E jesi blesav

Name

odluka

07.03.2019 12:44

Drago mi je da je donijeta ovakva odluka, ali posebnu pažnju treba obratiti na oblačenje nastavnica i učiteljica. djeca se na njih ugledaju. Dolaze kao starlete obučene i svoje frustracije liječe na djeci.

ODGOVORITE
Name

Lj

07.03.2019 16:10

Baš tako!

Name

XXXX

07.03.2019 13:27

BOGATI TAJ ZAKON SAMO VAZI ZA SIROTINJU A BOGATI IMAJU PARA MOGU POTPLATIT KAO STOSE TAKO I RADI

ODGOVORITE
Name

Đole

07.03.2019 13:36

Pozdravljam odluku u potpunosti. Samo su zaboravili zabraniti najvece zlo danasnjice a to je TELEFON.Kako su se telefoni poceli nositi po skolama vecina djece ima iq ko u Kamerunu.Otupljuje nam nacija. Djeca ne znaju ni osnovne neke stvari, al zato fejsbuk, instagram i ostalo EKSPERTI.

ODGOVORITE
Name

DA

07.03.2019 19:13

To za telefon ste potpuno u pravu, zaluđen ost djece telefonima sve da imaju i da se ne razlikuju od odraslih, blagi užas naše današnjice. I kad to kažeš roditeljima, gledaju te kao da si pao s Mars i pričaš o Atlantidi- UOPŠTE IH NE INTERESUJE!

Name

skolarac

07.03.2019 14:05

A sta ce Perica

ODGOVORITE
Name

tito

07.03.2019 16:02

Slažem se potpuno sa odlukom, trebalo je to i ranije donijeti. Samo... upitno je njeno sprovođenje u djelo. Ko će, i hoće li uopšte vršiti kontolu sprovođenja i hoće li adekvatno kazniti sve one koji odluku ne poštuju ili će to samo biti mrtvo slovo na papiru kao i u mnogim slučajevima?

ODGOVORITE
Name

stanje

07.03.2019 17:03

Učenice u skolama se ne oblace izazovno. To rade kad izlaze , ali to vec nije problem skole. Izazovno se oblace studentice i tu naviku zadrze i kad dođu u skolu da rade. Uglavnom su to manje sposobne radnice, koje ne shvataju značaj profesije kojom se bave. Za to je krivo opšte stanje u drustvu, uloga medija sa svojim programom, forsiranje estrade, a najvise nedodirljivost nekih osoba. Zbog cega, svi znamo.

ODGOVORITE
Name

Prijedlog

07.03.2019 17:10

U skole prvenstveno treba vratiti znanje. Sve je ovo posljedica skolskog javasluka, gdje svak sve moze za vrsiti. Da se znanje i neznanje vrednuju kako treba, i ove stvari, vezane za oblacenje, bi se sredile. Dok god loši đaci prolaze kao i dobri, drustvo će i dalje tonuti, a žene ce nam izgledati kao starlete. Ne postoji danas nikakva razlika između " intelektualke" i one koja to nije.Ne postoji razlika između mame i kćeri. Prisutan je trend sexi luka. Vise se paznje posvecuje noktima nego mozgu.

ODGOVORITE
Name

jedan penzioner

07.03.2019 20:28

Ovaj zakon se prije svega treba da odnosi na roditelje, mnogi od njih dolaze (pogotovo ljeti) nekulturno odjeveni. Bilo je slučajeva kad dolaze u šorcu, mame u vrlo kratkom šorcu, u papučama za plažu, provokativnim majicama (potkošuljama) itd. A povrh svega ne znaju uči,tj.ponašati se kada uđu u zgradu škole (ali znaju u zgradi suda, policije ili drugdje). E, pa, vrijeme je i bilo za ovakvu disciplinu, nadam se da će zaživjeti (hoće, samo treba biti uporan). Šteta što to nije bilo dok nisam otišao u penziju.

ODGOVORITE
Name

Bojan

08.03.2019 10:11

Veća briga Ministarstvu prosvjete bi trebao da bude inadekvatan radni kadar kao i cinjenica da velika većina školskih ustanova nema osnovne potrepštine kao što su topla voda, sapun, grijanje i nedostatak prevoznih sredstava koje otežava pohađanje nastave učenicima koji moraju da putuju do škole.

ODGOVORITE
Name

INFO

08.03.2019 12:45

Uredu neke stvari da se zabrane kao naprimjer da curice dolaze u skolu kao hostese na promociju ali opet to je i do roditelja. A sad da prave bule od njih to nije uredu

ODGOVORITE