Opasne mandarine zamalo u Srpskoj

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvozniku sa sedištem u Brčko distriktu uvoz 20,4 tone mandarina poreklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida, rečeno je danas Srni u Inspektoratu Srpske.

Republika Srpska 05.03.2019 | 12:15
Opasne mandarine zamalo u Srpskoj
Nadzorni inspektor je prilikom pregleda pošiljke, prispele sredinom februara na granični prelaz Rača, izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Na osnovu izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od bijeljinskog Instituta za vode, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat u odnosu na vrednosti propisane Pravilnikom o maksimalnim nivoima.

 
Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u “SP laboratoriji” u Bečeju, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno rešenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora, prenosi Srpskainfo.

Iz Inspektorata podsećaju da je ovo treća pošiljka mandarina poreklom iz Turske u kojoj je otkriven povećan sadržaja pesticida, pa je zabranjen uvoz. Prva pošiljka iznosila je 5,4 tona, a druga 10,4 tone.

Fitosanitarna inspekcija Srpske i dalje će kontinuirano vršiti uzorkovanje voća i povrća prilikom uvoza, kako bi bilo utvrđeno da li je ono zdravstveno ispravno i bezbedno za ljudsku upotrebu.

 Rezultati rada Fitosanitarne inspekcije najbolji su dokaz da celokupan sistem fitosanitarnog nadzora u Republici Srpskoj dobro funkcioniše, navode iz Inspektorata Srpske.

Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milun

05.03.2019 11:48

Šta ih je do sada takvih prošlo pa nije ni čudo što zaglavljujemo u bolnicama.

ODGOVORITE
Name

re

05.03.2019 13:01

Mislio si reci veterinarskim stanicama, koje se raspadaju, a lijece nas nadriljekari sa diplomama iz SirokogB.

Name

Re

05.03.2019 18:25

Milune, ostale su prošle, jer to je samo 20 tona, jedan kamion. Koliko kamiona je uvezlo robu na naše tržište? 20 tona je ništa.

Name

Pzd

06.03.2019 09:19

Ne bi me čudilo koliko smo dosad pojeli I popili evropskog sme¢a