Hrana skuplja i za 80 odsto

I do 80 odsto poskupjele su prehrambene namirnice u Republici Srpskoj u proteklih godinu dana.

Republika Srpska 04.03.2019 | 08:42
Hrana skuplja i za 80 odsto
Primjera radi, u januaru 2018. kilogram crnog luka koštao je 0,89 KM, a u januaru ove godine - čak 1,64 KM.

Nije samo luk ugrizao kupce za oči, već i još neke vrste povrća. Recimo, kupus je sa 0,70 KM/kg "skočio" na 0,99 KM, a paprike sa 3,02 na 3,52 KM.

Početkom 2018. godine mrkva je koštala 1,19 KM, a u januaru ove godine je za kilogram trebalo izdvojiti 1,41 KM, dok je krompir sa 0,82 KM otišao na 1,11 maraka.

Nisu samo ljubitelji povrća na udaru viših cjenovnika, već je poskupljenja, sudeći po podacima Republičkog zavoda za statistiku, doslovno nemoguće izbjeći.

Recimo, riža je sa 2,40 poskupjela na 2,56 KM, a polubijeli pšenični hljeb, koji je koštao 2,11 KM po kilogramu, "skočio" je na 2,26 KM.

Suvi svinjski vrat, umjesto 14,71, plaćamo 15,45 KM po kilogramu, a šunkarica je sa 12,73 otišla na 13,90 KM.

Mlijeko u tetrapaku plaćamo tri feninga više (sa 1,45 na 1,48), a tvrdokorni žuti sir je sa 10,89 KM poskupio na 12,02 marke. Bistri voćni sok, umjesto 1,71, plaćamo 1,84 po litru. Spisak je još duži i teško je nabrojati čemu su sve cijene divljale.

Kap je prelila čašu, poručuju iz udruženja za zaštitu potrošača, te dodaju da je problem u tome što se ništa ne preduzima povodom slobodnog formiranja cijena.

"I kada dođe do poskupljenja od nekoliko feninga, to se na godišnjem nivou i te kako osjeti. Pitanje je do kada će ovo ovako trajati i do kada će potrošači moći da izdrže sve te silne namete", rekla je Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor.

Kako je dodala, ovo je alarm, jer je riječ o osnovnim životnim namirnicama.

"Potrošačka korpa je već dosegla gotovo 2.000 maraka, što je za mnoge misaona imenica i ovaj iznos ne pokriva povećanje plata koje smo imali", rekla je Marićeva za "Nezavisne".

Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS, kaže da je evidentno da, pored sezonskih promjena cijena, koje imamo iz mjeseca u mjesec, a uglavnom se odnose na voće i povrće, dolazi i do svakodnevnog stihijskog rasta cijena.

"To nije značajan procenat rasta, ali ako svakog mjeseca dođe do promjene cijene nekog proizvoda za, recimo, jedan ili dva odsto, to se u toku godine nabere i uvijek se odrazi na kupovnu moć radnika i njihovih porodica", kazala je Radoševićeva za "Nezavisne".

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS ističu da je, prema Zakonu o trgovini, formiranje cijena proizvoda i usluga u RS slobodno u zavisnosti od uslova na tržištu.

"Ministarstvo trgovine i turizma može Vladi RS predložiti mjere neposredne kontrole cijena, na način kako je propisano Zakonom o regulisanju cijena, samo ukoliko bi nastupili značajni poremećaji na tržištu, poput elementarnih nepogoda, nestašice dobara neophodnih za potrebe privrede i snabdijevanje stanovništva, neočekivanog rasta i monopolskog formiranja cijena, zloupotrebe dominantnog položaja i vanrednih okolnosti prema procjeni Vlade", kažu iz resornog ministarstva.

Inače, ruku na srce, sudeći po statistici, u proteklih godinu dana nekolicina prehrambenih artikala je i pojeftinila. Tu, uz ostalo, spadaju i junetina, svinjetina, jestivo ulje, banane i jabuke.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

veliko postenje

04.03.2019 08:54

Treba ovo malo sirotinje i staraca da pocrka da vladajuca hijearhija i bogate porodice mogu da zive na svojim beglucima da im sirotinja i raja nedolaze da iscu komad hleda.

ODGOVORITE
Name

mico

04.03.2019 10:09

Ovi stari i treba da pocrkaju jer najviše glasaju za vladajuće. Zato mi mlađi i odlazimo odavde. Neka skapaju sa njima!

Name

Komentar

04.03.2019 11:09

Bravo, za ovako dobru i postenu vlast koja brine o narodu. Hrana skuplja nego u Njemackoj...veliki uspjeh!

Name

Aha

04.03.2019 09:40

Politicari kazu da se u RS najbolje Zivi, nista se ne proizvodi, nista se ne izvozi, samo se uvozi I preprodaje. To njima odgovara.

ODGOVORITE
Name

007

04.03.2019 10:45

Treba uvozit, a ovi sto proizvode kod nas i dizu takvu cenu ,nek jedu sami.

Name

Rade

04.03.2019 10:54

Noramlno sve te njihove firme uvoze to ,a narod dize kredite i zaduzuje se a oni zaduzuju i narod i drzavu ovo se okrece dok ne stane e kad stane tada cemo nestati a oni ce u beograd rusiju bec sa parama ce moci da biraju.

Name

Re Aha

04.03.2019 11:27

Pa to sto opanak-politicari kazu jest istina...oni zive ko carevi, a prevaranti seljackog porijekla...

Name

Austrija

04.03.2019 14:28

U neku ruku je ispravno pogledajte koje njive basce zarasle niko nece motike sve Dame I gospodza odose nokti ili lice dok toboze domacin sjedi u kladonici prije rata nije bilo gazdinstva bez posadzenog Luka crvenog bijelog salate paradajza kupusa I ostlog povrca psenicu su sve I jedna kuca sijala za svoje potrebe svinje se hranile za zimnicu danas vicu stobi sijali jeftinije je kupiti zato jedu otrove I nosaj Tumore u stomakovma I budite go soda zivili

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

04.03.2019 21:29

Зато је живот јефтин!

ODGOVORITE
Name

dejan

04.03.2019 21:51

Banane pojeftinile!? neko tu nekoga pravi budalom, banane su trenutno 2,25-2,5KM, a jabuke su uvijek od 0,65-2.00KM, samo su mozda ove godine za poredjenje uzeli cijenu domaceg "Jonatan"-a, a prosle "Crveni delišes" ili "Greeni Smit". Naravno da cijene divljaju, svinjetina je u PD poskupila u odnosu na proslu godinu, a kilogram junetine u mesnici se nije mijenjao vec godinama i 12KM po kilogramu je BK. Od većih poskupljenja istakao bih ribu, prosle godine Saran smo placali oko 8KM po kilogramu, a sada, ako ga uspijemo negdje naci, cijena je od 10 pa na vise, slicno je i sa Pastrmkom, jedino cijena Brancina i Orade miruje. Krompir u nasem gradu se krece od 1,30 pa na vise, crveni luk od 1,5-1,9KM, paprike od 5KM na vise. to je istina, a ne znam koje Vama pisao ove cijene gore i gdje ste ih nasli. Moja sugradjanka iz DON-a, evidentno nema tacne podatke, cijene ne da su vise poskupile nego je bilo povecanje plata, nego je istina da povecanja plata nije ni bilo, osim ako ona ne radi na Budžetu ili nekom Gradskom javnom preduzeću. Povecanje neto plate po osnovu vece osnovice na poreski odbitak, nije povecanje plata i ne treba mijesati " babe i zabe", znam da je narod neobrazovan, naivan, ali ona bi po statutu njene organizacije trebala da im pomogne, a ne siri pogresne informacije. Hvala

ODGOVORITE