RS: Nema lijeka Sabril pulver

BN televiziji obratili su se zabrinuti roditelji koji tvrde da u apotekama u Srpskoj nema lijeka „Sabril pulver“, koji se koristi za liječenje bolesti tuberozne skleroze. Kažu da su im zalihe lijekova pri kraju, a da je oboljelima lijek neophodan. Istražili smo zbog čega lijek nije dostupan i kada će to biti.

Republika Srpska 01.03.2019 | 20:26
RS: Nema lijeka Sabril pulver
U apotekama u Srpskoj nema lijeka „Sabril pulver“ od 500 mg. Neurološki lijek koji se, između ostalog, koristi i prilikom liječenja tuberozne skleroze i bez čije terapije je život pacijenata ugrožen, nije nabavljan više od mjesec dana. To nam je potvrđeno i iz više farmaceutskih ustanova.

„Nemamo, njega je teško nabaviti. Ovo je interventni uvoz i poslije zadnjeg uvoza kad smo ga imali, a tome ima više od mjesec dana, nemamo i očekuje se sljedeća tura, ali ne znamo kad će biti“, kažu u apotekama.

Kada će lijek biti dostupan - ne znaju ni u Fondu zdravstvenog osiguranja. Obavijestili su nas i da ovaj lijek uopšte nije registrovan na tržištu BiH, ali da su zbog potreba pacijenata napravili izuzetak kada je u pitanju njegova upotreba i lijek stavili na listu A1, kako bi apotekama bio olakšan tzv. interventni uvoz.

„Zbog čega apoteke nisu zainteresovane da uvoze ovaj lijek, nije pitanje za FZO RS, nego za apoteke, kao i za proizvođače, odnosno zastupnike lijeka, koji očito nemaju interes da registruju pojedine lijekove na našem tržištu, jer ih koristi mali broj pacijenata“, kažu u FZO.

I iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH gotovo identičan odgovor:

„Uvoz ovakvih lijekova odobrava entitetsko ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, a zahtjev podnosi licencirani distributer. Zato je neophodno da se obratite u apoteku, koja će se dalje obratiti distributeru koji će podnijeti zahtjev entitetskom ministarstvu nadležnom za poslove zdravlja, koji će izvršiti uvoz ovog lijeka“. 

Interventni uvoz, o kojem govore u Fondu zdravstvenog osiguranja i u nadležnoj agenciji, sprovodi se uz dozvolu Ministarstva zdravlja. Iz ovog ministarstva kažu da sada nisu dobili nijedan zahtjev za uvoz ovog lijeka i poručuju da ne znaju kada će lijek biti dostupan.

Dok se priča vrti u krug, građani koji su nam se obratili kažu da nema vremena za gubljenje, i da se lijek mora nabaviti u što skorijem roku, jer su zalihe koje posjeduju dovoljne za narednih dvadesetak dana.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

mile

01.03.2019 20:54

Ima u Sloveniji,kutija od 100kom, oko 60€

ODGOVORITE
Name

BOBO

01.03.2019 22:03

I kad dodjemo u Sloveniju kome da se zalimo?

Name

Apotekar

01.03.2019 22:13

Po zakonima ove zemlje apoteke ne mogu da se bave spoljnotrgovinskim prometom, ne mogu da budu uvoznici ničega, pa ni lijekova. Tim poslom se bave veledrogerije. Dakle, one očigledno nisu zainteresovane za interventni uvoz ovog lijeka, a ne apoteke, kako to sugeriše vaš tekst.

ODGOVORITE
Name

brecalo

02.03.2019 07:18

Vazno je da imamo za vozne parkove Za skupa auta Za skupe vecere i ruckove Za uniforme policije Za bjeli hljeb se otimajunpoliticari a narod nema za ljek I tako cetri godine i opet birajte ove sotone

ODGOVORITE
Name

dragas

02.03.2019 20:29

Paa u prošlom mandatu smo birali Šukala kad i on uzima bijeli hljeb.