Hiljade nesreća i stotine poginulih

Hiljade saobraćajnih nesreća i stotine mrtvih, nažalost, trend je koji još vlada na putevima u Bosni i Hercegovini.

Republika Srpska 20.02.2019 | 07:09
Hiljade nesreća i stotine poginulih
Prema najnovijim podacima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta BiH, u 2018. godini evidentirane su 36.562 saobraćajne nesreće.

Živote je izgubilo 276 osoba, dok je teže i lakše povrijeđeno 10.416.

Iako je, prema ponuđenim podacima, došlo do smanjenja saobraćajnih nesreća, njihov broj je i dalje velik. Najviše nesreća prošle godine evidentirano je u Federaciji BiH, njih 25.926. Poginulo je 140 osoba, dok ih je 6.785 povrijeđeno. Najviše su smrtno stradali vozači, njih 81, zatim pješaci (32) te putnici (27).

U Kantonu Sarajevo bilo je najviše udesa – 9.258, zatim u Zeničko-dobojskom kantonu 4.202 i Tuzlanskom 3.132.

Na putevima u Republici Srpskoj dogodilo se 10.369 saobraćajnih nesreća. Poginulo je 130 osoba, dok su povrijeđene 3.404 osobe, od kojih 620 teže. 

Na području Brčko Distrikta BiH prošle godine zabilježeno je 267 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo šest i povrijeđeno 225 osoba, od kojih 29 teže.

U svim policijskim agencijama navode da je glavni uzrok nesreća u većini slučajeva neprilagođena brzina.

– To je najčešći uzrok, ali ja bih naveo i druge uzroke. To je nepažnja, nedovoljna prisutnost vozača, korištenje mobilnih telefona, alkohol, kao i složenost saobraćajne situacije – kaže vještak saobraćajne struke Milovan Babić iz Banjaluke.

Babić objašnjava da neprilagođena brzina može biti i u granici dozvoljene, ali u situaciji kada su uslovi na putu pogoršani. Prema njegovom mišljenju, mladi vozači se ne školuju dovoljno.

– Vozač mora biti toliko spreman da ispravlja tuđe greške – kaže Babić, piše Avaz.

(Avaz)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Djeneral

20.02.2019 06:16

Bahatost vozaća treba kažnjavati. A kao što se primjećuje takvi su uglavnom vozači sa jačim i skupljim autima i još us to nečiji sinovi. Za takve nema pravila a ni policija im nesmije ništa. Povećati kazne kao i u zemljama u okruženju. A ne ova sića pa sam imao prilike čuti "ne može me kaznit,koliko mogu platiti" dalje nema...

ODGOVORITE
Name

@

20.02.2019 07:18

Slazem se. Medjutim tu ima i veliki broj profesionalnih vozaca koji se bahato ponasaju u saobracaju, a i vozaca dostavnih vozila koji su umislili da su rally vozaci.

Name

gastarbeiter

20.02.2019 08:32

Vozac zavisi od karaktera ali mi svoju djecu hvalimo i ako su razbojnici jer placamo i ptplacujemo za sve i uvijek.

Name

Nina

20.02.2019 07:42

Velika i bijesna auta, vuku bahato ponašanje u saobraćaju, uzrokovano uglavnom, malograđanštinom i primitivizmom. Ostalo je alkihol, možda neke droge, konačno neopreznost i neodgovornost prema sebi, a onda prema ostalim učesnicima u saobraćaju.

ODGOVORITE
Name

RE

20.02.2019 08:19

Ne mora znaciti. Ja na ulici vidim bahatost i onih vozaca koji voze napola raspadnuto vozilo. Nema pravila. bahatih ima na sve strane.

Name

Skeptik

20.02.2019 08:41

Nina, tačno je, ali samo da dodam da upravo ta VELIKA i BIJESNA auta policija ne zaustavlja i ne kontroliše da sebe ne dovode u neprijatnot i probleme. Policija kumuje ovakom stanju na putevima. Ispada da je najbitnije da li neko u po bijela dana vozi sa upaljenim svjetlima ili ne. Pa čak i u centru gradova po izrazitom sunčanom danu. ustvari, neupaljena svjetla na vozilu su samo povod da se vozila zaustavljaju i da se kažnjavaju i maltretiraju vozači.

Name

re @re

20.02.2019 09:02

Upravo tako... ovi s starim i raspadnutim vozilima su najgori to se mora pod hitno maknuti sa cesta....

Name

komsija

20.02.2019 08:07

Opet nista cime da se pohvalimo. Svako od nas vozi kakvog smo karaktera sto nit imamo niti mozemo da naucimo, Sad na0 Vlada trazi turke i kineze za pravljenje autoputeva to Bruka i sramota. gdje su nase silne Diplome iz DO; PD gdje obucavaju vrhunski saobracajni strucnjaci osim onih silnih kopia i namjestaljki? Kako je moguce kad u evropi poziv za prvu pomoc je 112 a mi??????????????? Zasto ne uvedete da za nove Projekte Autoputeva neradi neko iz EU a ne turci ili Kinezi.Ono je znaje i umjece kad se u EU za sve ima dovoljno mjesta a mi se tucemo za Medje. Sto se dozvole sts kakve prcvarnice kad nemaju nijednog parkiralista, Kakvi su to vozaci koji parkiraju u suprotnom pravcu od pravca vozenja? Na Balkanu je sve moguce signalizacija , trotoari i sve sto nikome ne treba,

ODGOVORITE
Name

RE za komsiju

20.02.2019 08:27

sa puno se slazem sa tbom ali mi nemozemo nista promjeniti sve se zavrsava po zelji ili ne znanju od vladajucih, spomenuo bi signalizaciju autoputa Bl-Gradiska kako se hvalimo koliko smo putea uzimali za primjer a sad ce sve da se PREKOPA da se postavi ta jadna signalizacija,

Name

Milos

20.02.2019 08:33

Najvecu odgovornost za to snosi ove nesposobna,nenarodna vlast.Ako se usporedi broj poginulih na 100.000 stanovnika onda u B i H ima 2,5 vise poginulih u saobracaju nego u Sloveniji ili cak Makedoniji!!

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

20.02.2019 08:34

Ovde nisu problem auta jer ona ne idu sama bez vozača. Tri su razloga za ovakvo stanje. 1. Nikakvi vozači 2. Nikakvi putevi 3. Nkakva policija

ODGOVORITE
Name

Milicionar

20.02.2019 09:11

Re, djelimično tačno. Za nastanak saob.nezgoda utiče više faktora: vozač, vozilo, put i okolina. Kod nas je fokus samo na vozača i da se naplati što više kazni što se pokazalo kao čist promašaj ali nije ni čudo kad se pitanjem bezbednosti saobraćaja bave nestručni ljudi pogotovo u policiji. Prođem pola evrope i ne vidim da policija zaustavlja vozila a kod nas od Gradiške do M.Grada me zaustave barem 4 puta i maltretiraju a svi znamo zbog čega. Jadno i bijedno uostalom kao i baš sve u ovoj bijednoj državi....

Name

kartonska kutija

20.02.2019 08:56

glavni razlozi su: 1. iskompleksiran narod (tj. vozaci), svakodnevno se na cestama "dokazuju" s golfom dvojkom...a takvi i ginu ili nekog ubiju 2. losa ili nikakva auta, sve je to staro ...tehnicki neispravno 3. losi putevi 4. lose vaspitanje jos da napomenem...svako VW vozilo (pogotovo Golf) starije od 10 godina je mrtvacki sanduk na tockovima. Golfom udaris u kartonsku kutiju....i pogines.

ODGOVORITE
Name

Smislov

20.02.2019 09:37

Proizvoljna je i neutemeljena tvrdnja da je najčešći uzrok brzina. Da bi se za jednu saobraćajnu nezgodu tvrdilo da njen uzrok neprilagođena brzina potrebno je saob.tehn. vještačenje kojom će izračunati kojom brzinom se neko kretao, a kojom je trebao, da ne dođe do nezgode, sve ostalo je šuplja priča. Nigdje se ne spominje odstojanje i radnje vozilom, e to su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda. Stanje u saobraćaju je ogledalo društva, slabi putevi, loša auta, nesprovođenje mjera bezbjednosti izrečenih prema povratnicima u činjenju prekršaja i smiješne plate u policiji, stanje će se samo pogoršavati.

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

20.02.2019 10:55

Za sve navedene razloge ima rijesenja bar u daljem komsiluku ako nasa Bagra ima programe stare vise od 50 Godina.Slovenci za projekt Autopute ZG-LJ uzela EU a mi za izgradnju "Autoputeva" uzimamo Turke ili Kineze ili smo se uvjerili da mi nizasto nismo sposobni!