Kome koriste male hidroelektrane?

Ko ima koristi od gradnje malih hidroelektrana, država ili pojedinci? U nastavku skupštinskog zasjedanja, vjerovatno početkom marta, raspravljaće se o gradnji novih malih hidroelektrana. Opozicija uvjerava da ne postoji potreba za gradnjom, a udruženja za zaštitu prirode upozoravaju na štetnost gradnje.

Republika Srpska 19.02.2019 | 19:53
Kome koriste male hidroelektrane?
Male hidroelektrane niču na rijekama u Srpskoj kao pečurke poslije kiše, a sve zbog profita koji na račun budžeta Republike ostvaruju privatni vlasnici, tvrdi poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović. Skupština tek treba da raspravlja o „zoning planu“ Janjske otoke u Šipovu, gdje je predviđena još najmanje jedna mala elektrana na rijekama Plivi i Janju.

Od svega korist imaju samo pojedinci, tvrdi poslanik Nebojša Vukanović.

Stručne analize i studije ekonomske opravdanosti su na primjerima nekih malih elektrana pokazale da Republika Srpska nema nikakvu finansijsku korist od njihove gradnje, a to godinama tvrde i udruženjima za zaštitu prirode. Ministar finansija Zora Vidović ne zna finansijske detalje.

O „zoning planu“ područja posebne namjene Janjske otoke, koji je usvojen po skraćenom postupku na sjednici Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srpske, poslanici će raspravljati kada bude nastavljeno zasjedanje druge redovne sjednice Narodne skupštine.



BN TV
 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Gojko

19.02.2019 18:59

Nije mi jasno, zar oni neće plaćati porez državi??

ODGOVORITE
Name

Re

19.02.2019 20:53

Narod plaća njima na više načina i studije pokazuju negativan bilans po buđžet RS? Totalno su štetne i kontraproduktivne. Mnoge volusnicae bi da leškari i kanališu snagu rijeke u privatne džepove, ne vodeći računa, zanemarujući činjenicu da je to opšte dobro.

Name

veber

19.02.2019 21:33

znači ne treba rat da bi se pljačkalo i otmalo, dovoljno je da se donese zakon o koncesijama sva pčljačka i okupacija ide mirnim putem

Name

Па

19.02.2019 19:05

Вјероватно ономе ко не може да прави велике.

ODGOVORITE
Name

marko

19.02.2019 19:11

privatnici imaju koristi a unistavaju riblji fond evo na rijeci oteši,krupici govzi kod Foče imaju 3 centrale a nema nijedna riba u tim rijekama a još kod krupice postoji ribnjak pa ribe male bježe u rijeku ali džaba nema skoro nijedne ribe a prije izgradnje bilo mrijestova a sad nista sve su unistili

ODGOVORITE
Name

Re

19.02.2019 19:11

Opet se krenulo u otimanje prirdonih resurs od strane stranih okupatora firmi korporacija, stanari, ugljevik, male reke, sada je opet aktelna Drina kao 2012-2013. g. kada su dovodili RVI, kinezima planiraju dati gacko. Sve će nam pootimati sa koncesijama: Kako s samo smislili naziv, koncesija, ne bi li narod mislo da je to nešto dobro. A to je otimanje prirodnih resursa od strane stranaca. Pa to ni Turci nisu mogli uraditi na ovim porstorima, kada se jednom otme Drina, strani koncesionar više neće sići sa svoje izgrađene hidroelektrane, ni nakon 50, ni nakon 100 ni 1000 godina.

ODGOVORITE
Name

Zemljak

19.02.2019 19:58

Nemoj tako, Kinezi su komunisti, sto znaci, sve je narodno.

Name

re

19.02.2019 21:19

ali su stranici, znači ne treba rat da bi se pljačkalo i otmalo, dovoljno je da se donese zakon o koncesijama sva pčaljčka i okupacija ide mirnim putem

Name

Ekocid

19.02.2019 19:14

Gradnja malih hidroelektrana je zločin prema prostoru gde se grade. Uništava se biodiverzitet i ta sredina osim štete nema ništa. Njihov rad je bez radnika, a novac uzimaju tajkuni bliski vlasti kojima još svi u RS moraju plaćati taksu, a Vlada im daje subvencije, a oni naravno nisu ni marku platili koncesione naknade.Najveći Ekocid je urađen na rečici Govza u Miljevini kod Foče gde je izgrađeno više od 5 malih hidroelektrana i svaka kap vode je u cevima, a u koritu nema kapi.To su sve tajkuni iz Teslića i Laktaša.Zbog njihovog rada stanovništvo je često bez struje jer trafostanice iz 60-ih godina prošlog veka nisu dovoljne za njihov rad,pa tako narod nema struje po više dana.Tako su i zaslužili jer se nisu bunili i poverovali su njihovim pričama o zapošljavanju u tim objektima i glasali i još tragične i sada glasaju za one koji ih pljačkaju i uništavaju ekosistem i ostavljaju bez struje.Svima za nauk da nedozvole da u koritu njihovih reka i potoka bilo ko gradi male hidrocentrale.

ODGOVORITE
Name

Zoka kalis

19.02.2019 20:25

A kad ce proraditi hidrocentrala na neretvi u ulogu

ODGOVORITE
Name

Ratko

19.02.2019 20:44

Svake godine idem na Plivu i Janj, na odmor. More ne volim pa se tamo lepo odmorim. Ako banda upropasti i ovaj Bozji dar, nema druge samo pobiti bandu.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

19.02.2019 21:37

U Evropskoj uniji je zabranjena gradnja mini hidroelektrana. I koda nas treba zabraniti gradnju pošto su one male snage i nebitne su zato. Samo uništavaju životnu sredinu.

ODGOVORITE
Name

Asf

20.02.2019 05:52

U evropi je narod osvješćen a ovde živi hrpa neobrazovanih retardera.

Name

A Koncesije

19.02.2019 22:41

TO KORISTI TAJKUNIMA KRIMINALNOM MILJEJU I VRHU KORUMPIRANOM REPUBLICI SRBSKOJ NE KAO I MNOGI DRUGI PROEKTI I KRIMINALNE RADNJE OD STRANE REŽIMA

ODGOVORITE
Name

Stanovnik EU

20.02.2019 11:39

Tacno, u EU se ne smiju graditi elektrane sa velikim padom, gdje se voda vodi cijevima sa brda. Protocne elektrane su prisutne na svakom koraku i bar u Njemackoj sva prava vodokoristenja npr. vodenice i ribolov su unesena u gruntovnicu, tako da pod istim uvjetom protok itd. moze se graditi mala elektrana. Kod nas se niko nama to pravo iako su familije stoljecima imale tu vodenice ostaju sad bez vode posto pojedinci dobivaju pravo da hvataju rijeku na brudu i vode cijevima do elektrane. Poz.

Name

Горан

19.02.2019 22:45

Могу ли ја да направим једну а да ме ви народе финансирате преко рачуна за струју и послије опет то да вам продам папрено.Дајте ми молим вас да и ја почнем једну...

ODGOVORITE
Name

zokily

20.02.2019 00:19

Zora Vidovic ministar finansija, zena koja je prije 6 mjeseci trebala na robiju zbog visemilionskih prevara u svom resoru. TAKO VAM I TREBA NARODE, OVCE U TOR PA POD SATOR, MIKROFON I PIVU PA LAGANO

ODGOVORITE