Preminula prof. Zorica Turjačanin

Zorica Turjačanin, penzionisana profesorica Filozofskog fakulteta u Banjaluci i prvi doktor književnosti za djecu u bivšoj Jugoslaviji, preminula je u ponedjeljak u 81. godini u gradu na Vrbasu, gdje je provela većinu svog radnog vijeka.

Republika Srpska 12.02.2019 | 16:44
Preminula prof. Zorica Turjačanin
Rođena je u Beogradu, a bavila se esejistikom, književnom kritikom i metodikom nastave maternjeg jezika. Njen opus broji preko 500 bibliografskih jedinica, a svojevremeno je objavljivala u gotovo svim stručnim i književnim časopisima od Vardara pa do Triglava. Tekstovi su joj prevođeni na makedonski, slovenački, bugarski, ruski, turski i njemački jezik.

Pedagoškim i književnokritičkim radom bitno je uticala na razvoj književnosti za djecu u BiH i na formiranje društvene svijesti o važnosti i vrijednosti dječje literature kao umjetničke vrste.

Autorka je više stotina eseja, kritika i recenzija objavljenih po brojnim listovima, časopisima i zbornicima, a prezentovanih u nekoliko knjiga eseja, od kojih su posebno vrijedne "Lampa na pisaćem stolu", "Ključevi zlatnih vrata" i "Svežanj novih ključeva".

Najpoznatija djela su joj monografija "Roman za djecu", te zbirke eseja i kritike "Ključevi zlatnih vrata" i "Svežanj novih ključeva". Za svoj rad dobila je više značajnih priznanja, kao što su nagrada "Veselin Masleša" grada Banjaluke za ukupan angažman u oblasti kulture, nagrada "Hasan Kikić" za uspjeh u vaspitno-obrazovnom radu, "Kočićevo pero", "Zmajeva nagrada" za unapređenje i popularizaciju književnosti za djecu i druge.

Turjačaninova će, između ostalog, ostati upamćena i kao jedan od najpoznatijih domaćih književnih kritičara, čije će recenzije ostati zauvijek među brojnim koricama knjiga u BiH. Sahrana će biti obavljena sutra u 13 časova na groblju u Mašićima.

(Nezavisne novine)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vaske

12.02.2019 18:08

Laka joj zemlja .Otisao njen Ilija i ona za njim ,da se ne pati.

ODGOVORITE
Name

Opt

13.02.2019 16:49

Laka joj zemlja!Za nju sam čuo ali je nisam upoznao

Name

Milena

12.02.2019 18:22

Saučešće porodici! Hvala Vam profesorice.

ODGOVORITE