ITA: Nula Fiorentine i Napolija!

U toku je 23. kolo italijanske Serije A, a u prvom današnjem duelu su snage odmerili Fiorentina i Napoli, a meč je završen najnepopularnijim rezultatom, 0:0.  Juve miran - Napoli promašio pobjedu u Firenci! Napoli mnogo bolji od Fiorentine, ali kući nosi samo jedan bod.  Pravo je čudo da se ovakva utakmica završila 0:0, ali zato dobijamo novu golmansku zvezdu! Šta je sve večeras promašio Napoli?! "Kraljevi remija" favorizuju Juventus! Drugu godinu zaredom "bjankoneri" će imati priliku da naplate muke Napolija na "Artemio Frankiju".

Fudbal 09.02.2019 | 22:37
ITA: Nula Fiorentine i Napolija!
Na stadionu "Artemio Franki" ekipa Fiorentine je dočekala Napoli i meč je završen bez golova. Napoli je u poslednje tri utakmice u duelima sa Fiorentinom postigao samo jedan gol, a primio je tri.

Viola je bila nešto opasnija, uputili su 15 udaraca na gol Napolitanaca, ali samo tri šuta je otišlo u okvir gola. Napoli je napravio čak 17 prekršaja i zaradio tri žuta kartona, uz to su izgubili i sedam lopti i propustili nekoliko velikih šansi za postizanje pogotka.

Srpski reprezentativac, Nikola Maksimović, bio je najbolje ocenjeni fudbaler Napolija, dok na drugoj strani nismo gledali Nikolu "Blekija" Milenkovića zbog povrede.

Nakon ovog remija, Fiorentina će zauzeti deveto mesto, dok Napoli ostaje na poziciji broj dva sa osam poena zaostatka za Juventusom, koji će svoj meč 23. kola odigrati u nedejlu od 18 časova, a protivnik je ekipa Sasuola.

Fiorentina i Napoli su odigrali remi bez golova, ali konačan rezultat ne opisuje baš najbolje dešavanja na terenu. Utakmica je bila sve osim dosadne i pravo je čudo kako je meč sa toliko dobrog fudbala i šansi završen najnepopularnijim rezultatom.

Bod ne znači mnogo ni jednima, ni drugima. Fiorentina sve više kasni u borbi za Evropu, a Liga šampiona je skoro nedostižan cilj. Napoliju bod ništa ne znači u poteri za Juventusom i propustio je šansu da iskoristi kiks Bjankonera protiv Parme iz prošle nedelje i da se približi Staroj dami na šest bodova zaostatka.

Baš zato su danas oba tima igrala otvoren fudbal, ali nisu imali sreće da zatresu mreže. Delom i zbog toga što imaju fantastične mlade golmane. Pogotovo Fiorentina. Alban Lafon je nedavno napunio 20 godina i već neko vreme ga posle Donarume smatraju najtalentovanijim golmanom Evrope. Letos je došao u Firencu iz Tuluza, imao neke dobre i loše partije, ali ono što je danas branio je na nivou Donarume i bio je zaista spektakularan.

Lafon je izludeo gostujuće fudbalere Zjelinskog, Insinjea, Mertensa, Kaljehona... Francuz je blistao na golu, branio bombe sa distance, ali i voleje sa pet metara. Na kraju je imao i sreće u nadoknadi vremena kada je Milik promašio prazan gol sa druge stative. Ali Lafon je bez dileme igrač utakmice. Serija A dobija još jednog sjajnog golmana...

I na drugoj strani je blistao Aleks Meret. Ne baš tako spektakularno kao Lafon, ali je držao sve pod kontrolom i neutralisao pokušaje Kjeze i drugara. Nikola Milenković nije igrao za Fiorentinu zbog kartona, dok je Maksimović odigrao ceo meč za Napolitance i zaradio žuti karton.

Kada bi se u fudbalu brojale šanse umjesto golova Napoli bi sada imao šest bodova manje od Juventusa. Ipak, to nije slučaj.

Ekipa Karla Anćelotija je večeras u Firenci napravila dovoljan broj prilika da pobijedi u dvije utakmice, ali neraspoloženi "trio" u napadu je nalazio način da upropasti sve što bi im kolege iza njih pripremile.

A, i ono što bi dobro uradili, izvan gola je držao Albon Lofont.

Na stadionu "Artemio Franki" u 23. kolu Serije A: FIORENTINA - NAPOLI 0:0.

U prvom dijelu podjednako u polju, ali gosti mnogo bolji kada je riječ stvorenim šansama. I očajni kada je riječ o njihovoj realizaciji.

Da ovo nije veče napadačkog trouzbca Napolija nagovijestio je Lorenco Insinje koji je u 6. minutu susreta na povratni pas Pjotra Zjelinskog loptu sa pet metara poslao preko gola.

Potom prva velika odbrana Albana Lofonta!

Dris Mertens je perfektan centaršut Fuazija Gulama dočekao na ivici peterca, ali je Francuz odlično skratio ugao i ukrotio, istina, mlak udarac Belgijanca.

Nikola Milenković nije nastupio u dresu Fiorentine zbog parnih žutih kartona, dok je Nikola Maksimović pružio solidnu partiju i proveo svih 90 minuta na terenu u timu Karla Anćelotija.

Ubrzo, ponovo odlična prilika za Napoli. Mertens se ovaj put našao u ulozi asistenta, ali Hoze Kaljehon na drugoj stativi šalje još jednu loptu preko gola.

Tu nije bio kraj, pošto je Mertens još jednom, ovaj put unutar peterca, propustio da realizuje perfektan centaršut ponovo šutiravši u dobro postavljenog golmana Fiorentine.

"Viola" u prvom dijelu nije imala "čiste" šanse kao Napoli, ali je i te kako bila opasna, posebno Federiko Kijeza i Luis Murijel. Ipak, na odmor se otišlo bez pogodaka.

U nastavku, slična slika i nova revija promašaja gostiju. Zjelinski se u 53. minutu našao "oči u oči" sa Lafontom i sjajno šutirao, ali je mladi 20-godišnji čuvar mreže fantastičnom reakcijom izvadio loptu iz donjeg lijevog ugla.

Ubrzo nakon toga odlična kombinacija Arkadijuša Milika i Insinjea, ali ponovo odbrana domaćih izlazi kao pobjednik. Kao i u situaciji kada je Fabijan Ruiz nakon centaršuta iz kornera poslao loptu pored lijeve stative.

Ali, "meč" loptu je u drugom minutu nadoknade vremena promašio Milik. Kaljehon je na drugoj stativi pronašao poljskog centrafora, Lofont je bio savladan, ali strijelac 12 golova u Seriji A ove sezone nije uspio da pošalje loptu u gol i donese tri boda sa kojima bi Napoli mogao da izvrši pritisak na Juventus koji sad ima osam bodova više i sutra u Ređo Emiliji igra protiv Sasuola.

"Kalčo" majstori za remi zaustavili su i Juventusovog kakvog-takvog rivala za titulu u prvoj utakmici bez golova na "Artemio Frankiju" ove sezone.

Fudbaleri Fiorentine ove subote uveče u 23. kolu Serije A zabeležili su 11. remi ove sezone, koji će dodatno rasteretiti neporaženog lidera pred 270 kilometra dugo putovanje do Ređo Emilije na sutrašnju utakmicu sa Sasuolom.

Fiorentina - Napoli 0:0, što je bio rezultat i na prethodnom gostovanju ekipe trenera Karla Anćelotija, pre dve nedelje na "San Siru", a iako se nerešeni ishodi u Firenci i Milanu ne mogu smatrati neuspesima u Italiji, realnost je da su to rezultati kakve su "bjankoeri" i te kako znali da iskoriste tokom prethodnih sedam šampionskih sezona.

U kojoj meri će nova "nula" drugoplasiranog tima šampionata biti kažnjena ove sezone, saznaćemo u nedelju od 18 časova kada branilac titule bude započeo utakmicu sa zeleno-crnima sa "Mapei stadiona".

Napoli u ovom trenutku ima utakmicu više i osam bodova manje od suverenog vladara nekada najjače fudbalske  lige sveta, koji 23. rundu dočekuje sa skorom 19-3-0 (46:15).

Anćelotijev sastav osvojio je pet od mogućih devet bodova u poslednja tri kola, uz eliminaciju iz Kupa Italije posle "revanša" sa Milanom koji je obeležio Kšištof Pjontek sa dva gola. Napolitance u četvrtak očekuje prva utakmica šesnaestine finala Lige Evrope sa Cirihom u gostima, duel sa Torinom na "San Paolu", revanš sa Švajcarcima, pa gostovanje neugodnoj Parmi, jednom od tri tima koji su ove sezone uspeli neporaženi da napuste teren posle odmeravanja snaga sa Juveom.

Potom, 3. marta u Napulju, Anćeloti i njegovi izabranici imaće verovatno poslednju priliku da šampionat učine zanimljivim, ali će im za to biti potrebna pobeda nad još neporaženim  sastavom trenera Maksa Alegrija.

Na mestu gde je pre deset dana u četvtfinalu Kupa ponižena Roma rezultatom 7:1, povoda da žale za pobedom imali su i jedni i drugi. Međutim, počelo je neplaniranom Anćelotijevom izmenom već u 5. minutu zbog povrede koju je zadobio Mario Rui, pa se na terenu mimo plana našao Fauzi Gulam.

On se nije ni oznojao, a saigrači su propustili dve vezane šanse za vođstvo, prvu Pjotr Zjelinski, drugu Lorenco Insinje. Poljak je šutirao precizno, ali se Alban Lafont istakao odličnom intervencijom, kakvu ne bi bio u stanju da ponovi da je omalena želja engleskog Liverpula uspela da pogodi metu iz "popravnog".

Trener domaćih Stefano Pioli nije mogao da računa na suspendovane Nikolu Milenkovića i Marka Benasija, dok je Viktor Ugo nedovoljno uspeo da se oporavi, pa je bio svrstan u rezerve..

I Dris Mertens je testirao francuskog golmana posle centaršuta Gulama, pre nego je domaći tim stvorio prvu šansu na utakmici i propustio je tako što je opasan udarac Federika Kijeze bio izblokiran u poslednji čas.

Hoze Kaljehon morao je bolje na Mertensov centaršut pred kraj prvog poluvremena, što bi prema starom pravilu trebalo da bude kažnjeno na drugoj strani, ali se tada istakao Aleks Mere odličnom reakcijom na šut Žordana Veretua. Mertens je do odlaska na odmor imao još jednu priliku, kakvu je prethodnih sezona rutinski pretvarao u pogotke, ali je njegov udarac iz srca šesnaesterca išao pravo  u srećnog Lafonta, pa su Pioli i Anćeloti govore u svlačionici držali pri rezultatu sa početka utakmice.

Viola je prošle sezone het-trikom Đovanija Simeonea deklasirala Napolitance rezultatom 3:0 u utakmici koju je Kalidu Kulibali završio ranije od ostalih, a posle koje je postalo i definitivno jasno da se titula neće seliti iz Torina. Iz nekog razloga, trener Pioli ostavio je Simeonea na klupi ovaj put.

SERIJA A - 23. KOLO:

Fiorentina - Napoli 0:0

Parma - Inter (20.30)

odigrano u petak:

Kjevo - Roma 0:3 (0:2)
/El Šaravi 9, Džeko 18, Kolarov 51/

odigrano u četvrtak:

Lacio - Empoli 1:0 (1:0)
/Kaisedo 42 pen/

u nedjelju:

Bolonja - Đenova (12.30)
Sampdorija - Frozinone (15.00)
Atalanta - SPAL
Torino - Udineze
Sasuolo - Juventus (18.00)
Milan - Kaljari (20.30)

TABELA: Juventus 60, Napoli 52, Inter 40, Roma (+1) 38, Lacio (+1) 38, Milan 36, Atalanta 35, Sampdorija 33, Fiorentina 32, Torino 31, Sasuolo 30, Parma 29, Đenova 24, SPAL 22, Kaljari 21, Udineze 19, Empoli (+1) 18, Bolonja 17, Frozinone 13, Kjevo (+1) 9*.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar