Problem smještaja nije riješen

„Problem smještaja i funkcionisanja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta je riješen, ali samo privremeno“, izjavio je nakon današnjeg sastanka sa dekanima rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić.

Republika Srpska 07.02.2019 | 19:59
Problem smještaja nije riješen
Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu i dekani Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta potpisali su Sporazum o korištenju prostora. Na pitanje da li će Fakultet sporta konačno dobiti dovoljno prostora za nesmetano funkcionisanje, ili će, kao do sada, profesori raditi na hodnicima, rektor Pašalić odgovara: ,,Ne bih da vas zamaram detaljima koliko je to prostora, ali važno je da postoji dobra volja da se to riješi. Formiraćemo komisiju koja će sve to da sagleda“.

Komisija, koju rektor pominje, već je formirana prošle godine i utvrdila je da Ekonomski i Pravni fakultet imaju po jedan potpuno prazan sprat, koji je trebalo da daju na raspolaganje Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta. Međutim, dobili su samo nekoliko kancelarija i dvije učionice, a traženo je i da plaćaju 20 odsto ukupnih režijskih troškova.

Dekani Pravnog i Ekonomskog fakulteta i dalje nemaju namjeru da ustupe prostor koji ne koriste, pa će se Fakultet sporta pokušati smjestiti u dvoranu „Peki“ u Palama, odnosno u nedovršeni dio dvorane. To bi trebalo da finasiraju Univerzitet i Vlada.A koliko će koštati?

“Trenutno to ne znamo“, odgovara načelnik opštine Pale Boško Jugović i dodaje da će početi raditi na pripremi tenderske dokumentacije i projekta.

Nije baš jasno zašto plaćati izgradnju novog prostora kada u zgradama dva fakulteta ima više nego dovoljno mjesta.

Dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Borislav Cicović ističe da je najvažnije da studenti ne trpe i dodaje da su obezbijedili uslove za rad, čak i onda kada im je rukovodstvo Pravnog i Ekonomskog fakulteta zaključalo vrata kancelarija i isključilo struju.

,,Zahvalan sam ministru koji se uključio u ovaj problem, ali moram istaći da smo mi sve vrijeme vodili računa o studentima. Njih 70 koji su tog dana imali ispite smjestili smo u učionice Filozofskog fakulteta, zahvaljujući profesorima tog fakulteta, a ostali studenti su koristili salu i učionice Srednjoškolskog centra“, kaže Cicović i dodaje da jedino nisu mogli raditi službenici Fakulteta, koji su došli na posao, ali su im   kancelarije bile zaključane, a struja i telefoni isključeni.

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta dvadeset tri godine radio je u neuslovnom objektu austrougarskog hotela na Stambolčiću, udaljenom desetak kilometara od Pala. Prvobitno je planirano je da se Fakultet preseli u stari Studentski dom „Koran“, koji je prošlog ljeta zapaljen, a istaga još nije utvrdila uzrok požara.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rur

07.02.2019 19:19

NE.PRIVREMENO..NEGO.STALNO.MORA.BITI.RIJESENO

ODGOVORITE
Name

Lena

07.02.2019 21:44

Pravda za difovce....najbolji i najljepši studenti na Palama

ODGOVORITE
Name

Nena

08.02.2019 20:00

Tačno. A ostali sve nešto zaobljeni, trblasti.