Optužnica protiv 11 lica u Brčkom

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog sumnje da su se tokom prošle godine na prostoru Brčko distrikta i Maglaja bavili nezakonitom nabavkom i prodajom opojnih droga.

Bosna i Hercegovina 05.02.2019 | 19:16
Optužnica protiv 11 lica u Brčkom
Za ovo krivično djelo optuženi su: Milenko Mihajlović (45), Goran Blagojević (26), Adnan Bešić (42), Elvir Mandžukić (33), Rusmir Klebić (43), Milorad Karać (33), Savo Perić (24), Darijo Rašević (29), Perica Milošević (38), Predrag Radosavljević (22) i Mitar Cvijetinović (22).

Nakon što su krajem novembra prošle godine otkriveni u okviru policijske akcije kodnog naziva “PARTI”, Tužilaštvo Distrikta je okončalo istragu protiv 12 osumnjičenih, koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv njih 11.

– Optuženima se stavlja na teret da su od jula do novembra 2018. godine na prostoru Brčko distrikta i Maglaja, u međusobnoj saradnji kao i pojedinačno, vršili nezakonitu nabavku i distribuciju marihuane, amfetamina (tzv. spid) i kokaina. Oni se terete da su nabavljali navedene opojne droge i u različitim ih količinama, lično ili posredstvom trećih lica, prodavali većem broju njima poznatih kupaca – navodi se u saopštenju Tužilaštva Brčko distrikta BiH. 

Podizanjem i potvrđivanjem optužnice pred Osnovnim sudom Distrikta, utvrđena je osnovana sumnja da su optuženi počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

– Optužnicom je podnesen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od optuženih Milenka Mihajlovića i Adnana Bešića, kao i za produženje pritvora otpuženima: Goranu Blagojeviću, Adnanu Bešiću, Rusmiru Klebiću, Elviru Mandžukiću i Miloradu Karaću – saopšteno je iz Tužilaštva.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

(Srpskainfo) 

Komentari / 0

Ostavite komentar