Ima li epidemije gripa u Srpskoj?

Troipogodišnja djevojčica iz Zenice prva je ovogodišnja žrtva gripe u Bosni i Hercegovini. U Srbiji su prijavljena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom. Ipak, ljekari ističu da razloga za paniku nema, te da je vakcinacija najbolja mjera prevencije protiv gripa.

Republika Srpska 20.01.2019 | 20:30
Ima li epidemije gripa u Srpskoj?
Tokom tipične sezone gripa, većina smrtnih slučajeva povezanih s gripom događa se među djecom i starijim osobama. Interesantno objašnjenje šta se dešava u organizmu kada virus gripa prodre u njega dali su nedavno američki ljekari u jednom naučnom časopisu.

U najkraćem, odgovor jeste da u većini slučajeva organizam sam sebe ubija, dok pokušava da se izliječi! Kada virus gripa uđe u organizam, tada on preuzima kontrolu nad ljudskim ćelijama u nosu i grlu kako bi proizveo sopstvene kopije.

Kako je objavljeno, ogromna masa ćelija izaziva snažan odgovor imunološkog sistema, koji šalje bataljone belih krvnih zrnaca, antitijela da bi eliminisao prijetnju. Kod većine zdravih osoba, taj proces je djelotvoran, tako da se oporave u roku od nekoliko dana ili nedelja, navodi se u američkom časopisu.

Ponekad je, međutim, reakcija imunološkog sistema prejaka i uništava toliko tkiva u plućima da u krv više ne dospjeva dovoljno kiseonika, što dovodi do smrti.

Domaći stručnjaci s rezervom uzimaju isključivo grip kao uzrok smrti, već su skloni da to formulišu kao "smrt izazavanu komplikacijama virusa gripa". Najčešća komplikacija je upala pluća. Ipak, domaći ljekari ističu da razloga za brigu nema, te da se ove sezone ne očekuju nikakva iznenađenja kada je grip u pitanju.

"Sada ne postoji nekakv razlog za brigu, međutim značajan pokazatelja će biti povratak djece u kolektiv, početak drugog polugodišta gdje se može očekivati u prvih sedam do deset dana od početka drugog polugodišta da bi eventualno moglo doći. Ukoliko se u tom periodu do kraja mjeseca ne pojavi veći broj oboljelih, svakak će ova sezona dobro proći", kaže dr Zoran Dakić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina.

U jeku širenja virusa gripa važne su opšte mjere prevencije.

Preporuka ljekara je vakcinacija kao najbolja preventivna mjera, ali i druge mjere opreza.

Izbjegavanje nekih masovnih skupova, adekvatno slojevito oblačenje, boravak u adekvatno zagrijanim prostorijama i naravno ako neko ima neke respiratorne simptome, kao što su kašalj, povišena temperatura i slično svakako da ostane u kućnim uslovima."

Svake godine, virus gripa uzrokuje između tri i pet miliona slučajeva teške bolesti i između 291.000 i 646.000 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci SZO i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Šipurak

20.01.2019 21:55

Gripa uveliko traje, oboljelih je priličan broj, tjelesna temperatura zna biti i preko 40 stepeni, posebno kod djece. Kod starijih pretežno ima i komplikovanja gripa pretežno upalama pluća, lakši oblici se liječe ambulantno, teži bolnički.

ODGOVORITE
Name

PRIJEDOR

21.01.2019 06:21

Do kada, sa kim i sa čim, život bez života. Ja odlazim i ne vraćam se više. I vreli predjeli Australije i hladni Kanade su bolji od kretenske Federacije i Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

MG

21.01.2019 07:42

Moj muž sinoć ironično reče nakon ove vijesti: " Nema dovoljan broj ljudi da bi se razvila epidemija"

ODGOVORITE
Name

vakcina

21.01.2019 12:27

Pričaju o vakcinama, a nabave minimalan broj, tako da već nakon mjesec dana nestanu i ne mogu da se vakcinišu svi koji žele. O tome da firme nabave i vakcinišu svoje radnike, da i ne govorimo - valjda im je bolje da plaćaju bolovanje nego 18 KM za vakcinu.