Kako se troše pare od privatizacije?

Na račun posebnih namjena uplaćivan je novac od privatizacije preduzeća u Republici Srpskoj, između ostalog i od „Telekoma Srpske“, Rafinerije nafte Brod i drugih firmi. Od milijardu i po maraka nije ostalo skoro ništa. Novac, koji je trebalo da bude potrošen na investicije, često je korišćen za krpljenje budžeta.

Republika Srpska 18.01.2019 | 19:27
Kako se troše pare od privatizacije?
Eskrou račun – tema je o kojoj u Ministarstvu finansija ne žele da govore. Koliko je trenutno novca na računu od privatizacije državnog kapitala? Ko duguje? Koliko duguje? Kada treba da se vrati novac? Gdje je utrošen novac? Na ova pitanja Ministarstvo krije odgovore. Posljednji izvještaj o izvršenju budžeta, dostupan na sajtu Ministarstva finansija, odnosi se na prva tri mjeseca prošle godine. U tom izvještaju navodi se da je na eskrou računu krajem marta 2018. godine bilo 10,8 miliona KM. Glavna služba za reviziju je utvrdila nepravilnosti prilikom pozajmica novca sa eskrou računa.

„Značajan dio novčanih sredstava sa eskrou računa (računa privatizacije i sukcesije) u proteklim godinama dat je u vidu pozajmica i zajmova (na osnovu odluka Vlade Republike Srpske). Za pozajmice za koje nisu potpisani ugovori, odnosno za koje nisu definisane osnovne odredbe pozajmljivanja, Vlada pojedinačnim odlukama prolongira rokove povrata sredstava“, poručuju iz Glavne službe za reviziju Srpske.

Prije nekoliko dana Vlada je uzela 60 miliona maraka sa eskrou računa, odnosno od sukcesije i privatizacije, kako bi platila dospjele budžetske obaveze. Isto toliko i u iste svrhe, Vlada je sa eskrou računa uzela i 2011. godine, iako su revizori utvrdili da to Narodna skupština nikada nije odborila.

„Da li je bolje da uzmete novac sa eskrou računa ili da kasni isplata plata i penzija? Bolje je uzeti novac sa eskrou računa. U strahu su velike oči“, kaže ekonomski analitičar Goran Radivojac.

Revizori su utvrdili da su na kraju 2017. godine na eskrou računima bila 62 miliona maraka. Do kraja te iste godine na račun je trebalo da bude vraćeno 81,6 miliona. Od tog iznosa se čak 33 miliona odnose na novac korišćen za izmirenje dospjelih budžetskih obaveza.

„To je račun koji mora da bude transparentan u smislu i prikupljanja i trošenja sredstava, kao i bilo koji račun koji je vezan za Budžet. Budžet je jasno definisan, kako je planiran u potrošnji“, objašnjava ekonomista Zoran Pavlović.

Vlada, s jedne strane, tvrdi da je Srpska finansijski stabilna. S druge strane, prolongira vraćanje miliona maraka koje je pozajmila sa eskrou računa. Novi rok je 30. jun ove godine. Zašto je i za koji iznos novca pomjeren rok vraćanja – odgovora nema.

Prema revizorskom izvještaju, „Robne rezerve“ koje su u stečaju duguju 14,5 miliona. Isto toliko do kraja prošle godine trebalo je da vrati FZO po osnovu zajma. Da li su rokovi prolongirani ili su dugovanja izmirena – u Ministarstvu odbijaju da odgovore javnosti.

Sve tanji eskrou račun vlast je do sada, uglavnom, pravdala padom prihoda. Oni koji prate ekonomska kretanja predlagali su da se formira stručni tim koji bi uveo red i finansijsku disciplinu kada je u pitanju davanje, ali i vraćanje pozajmljenog novca sa posebnog računa. Na prijedlogu se sve i završilo. Nastavljeno je trošenje i davanje - bez transparentnog pokrića.



BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Ragib

18.01.2019 18:29

Iskrou i ukrou račun.

ODGOVORITE
Name

AB

18.01.2019 18:57

Kod Dodika i Vučića trošenje budžetskih sredstava je lična stvar.

Name

ekonomista

18.01.2019 19:47

Pa zar Vama jos nije jasno da je RS bankrot?

Name

!?

18.01.2019 20:05

Na kraju ce plate primiti samo licno obezbjedjenje i policija, ostali nemaju sta rade, zato sto nikada i nisu nista pametno radili.

Name

Pzd

18.01.2019 22:45

pojela maca !

Name

Lova

19.01.2019 04:32

Jedva čekam dan kada ne bude novaca za isplatu plata penzionerima, zdravstvu, policiji i ostaloj radnik snazi. Možda će se onda narod osvijestiti i skinuti bagru koja je sve opuhala!

Name

Ministar

19.01.2019 06:10

Ovo je razlog zbog kojeg se trebaju praviti protesti. Objasnjenje da je novac pozajmljen zbog pada prihoda je nevidjena laz. Unazad par godina prihodi svake godine rastu. Nije problem sto se novac povuce da budzetski korisnici dobiju novac na vrijeme. Problem je sto se taj novac nikada ne vrati. Drugi problem je sto i pored toga sto je novac potrosen placanja iz budzeta kasne. Subvencije kamata na stambene kredite kasne, subvencije seljacima takodje. Kada se isplacuju te obaveze svi mediji objave da se isplacuje, kao da je to neka vijest a ne normalno stanje/stvar. Zar je nekakva vijest da je isplacena plata, podsticaj, povrat poreza ili slicno? To samo govori da smo ispod nivoa africkih drzava. Penzionerima je podijeljeno 22 miliona "pomoci"(citaj dodika placa da glasaju za njega) pred izbore. Kako se moze pravdati da vlada dijeli pomoc 22 miliona a 2 miliona koja se daju kao subvencije kamata mladim bracnim parovima kasne po godinu dana? Zrs kazu da placaju zatezne kamate za kredite kojs vlada kasni sa placanjem ali za pomoc penzionerima pred izbore mora biti. Svake godine se povecavaju prihodi za 50-100 miliona km, po Tegeltijinim, Zeljkinim, Dodikovim rijecima i to je tacno ali placanja iz budzeta kasne. Logicno bi bilo da vlada ne povecava rashode budzeta dok povecanjem prihoda budzeta, budzet ne dodje u stanje da se sve obaveze izvrsavaju redovno. Da samo rashodi ne rastu povecanjem prihoda bi se zakrpile sve neplacene obaveze za maksimalno 2 godine. Ali kako onda kupiti penzionerske glasove. Penzioneri su vecinom glasali za Dodika zbog ove isplate. Zalosno je reci ali umjesto da se finansiraju djeciji doplatci penzioneri glasovima nagradjuju vlast i time prodaju i unistavaju buducnost svojih unuka. Svaki penzioner koji je zbog toga glasao za Dodika treba da stidi. Da smo normalan narod takvo kupovanje glasaca bi kaznili. Ta isplata je dovoljan razlog da svaki normalan covjek glasa protiv vlasti. Ali ocigledno je da vecina penzionera ne misli na svoje unuke. Cast izuzecima.

Name

pensioner

19.01.2019 20:15

e sad ruljo nema vise povecanja penzija a mozda i penzija nece bit. neda putin vise novca, zapad uveo sankcije, a vucicu se blizi kraj. burle se nakrao pa sada uzeo atlas da vidi kod koga ce pobjeci i kako. a ti narode sjedi u kuci, suti i krepavaj.

Name

Jaffa

18.01.2019 18:36

Jedan je Šef, kod njega na kraju sve završi.

ODGOVORITE
Name

Skroz eskroz

18.01.2019 19:23

Kako pare došle, tako su i otišle. Bar da su otišle u poboljšanje standarda građana, zapošljavanje i privredni razvoj sve bi bilo u redu.Ali...Ostali smo na repu regiona i po standardu i po zaradama i mnogo čemu drugom.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

18.01.2019 19:23

Počeo i ovaj Višković-sklisković palamudit na sjednicama Vlade,a ministri kao panjevi zbunjeno gledaju u prazno i ponavljaju što im je rečeno.....misle da ih se nešto pita....Rudonja je izdao zadatke i imaju se ponašati!!!!!!

ODGOVORITE
Name

dusanculi

18.01.2019 19:28

Živio veliki Vodja, njegova vizija budućnosti Republike Srpske (njegovog bogaćenja) i naravno, njegov glupi narod, bez koga ovo sve ne bi bilo moguće!

ODGOVORITE
Name

Milisav

18.01.2019 21:31

Jos prodati i elektroprivredu, pa da uzivamo.

Name

Austrija

19.01.2019 06:09

Svaka cast ispravno receno

Name

Pinokio

18.01.2019 22:00

https://youtu.be/Ei8HVMclQSU

ODGOVORITE
Name

♤♡◇♧

18.01.2019 22:09

Rasprcko TEGELTIJA LOPURDA SA DODIKOM eto gdjesu..U moje ministarstvo svaki dan uljece novi uhljeb..treba to nahraniti..platom..Djecurlija kupila fax nicu ko gljive..teski nerad..

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.01.2019 22:27

To je ta stabilnost, a ustvari jos malo pa bankrot, ako ne i vec bankrot!

ODGOVORITE
Name

Milan

19.01.2019 05:04

Ako je cilj ovog pisanja da se nadje slaba tacka onda nebi rekao da se uspjelo. U tekstu je priznato da se novac transparentno prenosio za isplatu budzetskih obaveza, uz obavezu da se vrati na eskrou racun. I sta je tu sporno? Nista!

ODGOVORITE