Pravoslavci danas slave Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Krstovdan kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili vjeru na samom početku hrišćanske propovijedi.  

Republika Srpska 18.01.2019 | 09:07
Pravoslavci danas slave Krstovdan
Praznik se vezuje za svetkovanje Bogojavljenja, praznika Krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u rijeci Jordan, a prema novom kalendaru slave se 18, 19. i 20. januara.

Krstovdan se slavi uvijek uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike.

U kalendaru SPC nije obilježen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji se slavi 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog krsta, na kojem je na Golgoti razapet Isus Hristos. 

U pravoslavnim hramovima na Krstovdan se služi liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, uz osveštanje vode, koje prati praznično bogosluženje.

Krstovdanska vodica se poslije osveštanja dijeli vjernicima i, prema običaju, radi zdravlja, čuva u kućama.

Krstovdan uoči Bogojavljenja je posni dan za pravoslavne vjernike, bez obzira na koji dan u nedjelji “pada”.

U nekim krajevima postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst smrzne, vjeruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se ne smrzne biće oskudna i bolešljiva.

 (Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

brecalo

18.01.2019 09:16

KO SE KRSTOM KRSTI, TAJ KRSTOVDAN POSTI: Danas je zimski Krstovdan, dan strogog posta! Na ovaj dan valja oprati sav veš i očistiti kuću

ODGOVORITE
Name

Milos

18.01.2019 09:31

Odo ja na rakiju i mezu na prociscenje da se proslavi, januar je najradosniji mjesec u godini, slavimo svaki dan i uzivamo

Name

Rade

18.01.2019 16:55

Na Krstovdan je od pamtivjeka bilo zabranjeno na internetu gledati pornografske sadržaje, vaš se prao na ruke i kuća se čistila, isključivo usisivačem. Tako nalaže drevna srpska tradicija, sa početka 19. vijeka.

ODGOVORITE