Šta je Putin poručio Srbiji?

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija poštuje kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo.  On je naveo da se saradnja sa Republikom Srpskom, koja je sastavni deo Bosne i Hercegovine, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

Republika Srpska 16.01.2019 | 07:28
Šta je Putin poručio Srbiji?
On je dodao da za razliku od zapadnih partnera ne pokušava da stavi Srbiju pred veštački izbor ili ste sa Rusijom ili ste sa Evropskom unijom.

Na Balkanu imamo mnogo prijatelja, ali Srbija je naš strateški partner, izjavio je Putin. 

"Neću da krijem da smo bili iznenađeni prilično pasivnom reakcijom Evropske unije u vezi sa odlukom kosovskog 'parlamenta' o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u pravu vojsku. Jer je ocigledno da su Srbi koji žive u ovoj pokrajini doživeli takav potez kao direktnu pretnju po svoju bezbednost", rekao je Putin u zajedničkom intervjuu za Politiku i Novosti. 

On ističe da taj potez stvara ozbiljan rizik zaoštravanja situacije u regionu. 

"Teško da je u interesu EU zatvaranje očiju pred takvim jednostranim akcijama, koje grubo krše medunarodno pravo, pogotovo ako Brisel racuna na to da i dalje ispunjava svoje obaveze posrednika u dijalogu izmedu Beograda i Prištine", naglasio je Putin. 

"Visoko cenimo čvrstu privrženost srpskog rukovodstva kursu na očuvanju neutralnosti zemlje. Istovremeno već mnogo godina pomažemo jacanju odbrambenih sposobnosti Srbije: isporučujemo naoružanje i vojnu tehniku, pružamo pomoć u njihovoj popravci i modernizaciji. I dalje ćemo razvijati vojno-tehnicku saradnju", rekao je Putin. 

Kad pričamo o situaciji na Balkanu, ocenio je Putin, ozbiljan destabilizujući faktor ovde predstavlja politika SAD i određenih zapadnih zemalja, usmerena na učvršćivanje njihove dominacije u regionu.

"Još 1999. godine snage NATO su bez sankcije UN dva i po meseca bombardovale Jugoslaviju, pa nasilnički odvojile Autonomnu Pokrajinu Kosovo. A 2008. godine Vašington i njegovi saveznici su podržali nelegitimno proglašenje kosovske nezavisnosti", podsetio je Putin.

On navodi i da je 2017, "uprkos stavu polovine stanovništva, u NATO bila uvučena Crna Gora".

"Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti. Prošle godine radi forsiranog uclanjenja u NATO Republike Makedonije bio je čak pokrenut proces donošenja ustavnih amandmana i promene naziva te države, revizije osnova makedonskog nacionalnog identiteta. Pri tome je ignorisana volja makedonskih glasača - referendum o promeni naziva države je propao, ali se spoljni pritisak nastavio", naveo je Putin.

Prema njegovim rečima, znajući i razumejući koliko je komplikovan Balkan i istorija tog regiona, Rusija ga je uvek smatrala prostorom za konstruktivnu saradnju.

"Zato je pomoć jačanju regionalne bezbednosti i stabilnosti naš bezuslovan prioritet. Zalažemo se za to da se poštuju prava i interesi balkanskih zemalja i naroda, da se poštuje međunarodno pravo", kazao je šef ruske države.

Putin je naglasio da je u osnovu dobrih odnosa Rusije i Srbije mnogovekovno iskreno prijateljstvo naših naroda, duhovno i kulturno srodstvo, zajednicke stranice istorije, uključujući i herojsku borbu protiv nacizma tokom Drugog svetskog rata.

Kaže da su danas u usponu bilateralne veze u svim sferama. 

Navodi da se povećava i robna razmena: 2017. godine ona je iznosila dve milijarde dolara, a nastavila je sa rastom i prošle godine. 

"Ruska ulaganja u srpsku privredu premašila su iznos od četiri milijarde dolara. Saradnja sa koncernom 'Gasprom njeft' omogućila je kompaniji 'Naftna industrija Srbije' da postane lider na energetskom tržištu balkanskog regiona. Uz ucešce 'Ruskih železnica' dobrim tempom se odvija rekonstrukcija i modernizacija srpske železnicke infrastrukture", ističe Putin. 

Što se tiče "Turskog toka", naglašava da izgradnja teče u skladu sa planiranim rasporedom. 

"U novembru prošle godine završeno je postavljanje cevi na morskoj deonici, u toku su radovi na njenom povezivanju sa terminalom na turskoj obali Crnog mora koji se trenutno gradi. Planiramo da gasovod proradi do kraja 2019. godine", rekao je on. 

Istakao bih, kaže Putin, da „Gasprom" sada razmatra razlicite varijante produženja kopnenog tranzitnog kraka gasovoda do Evrope. 

"Jedna od njih predviđa transport goriva na relaciji Bugarska-Srbija- Madkarska, uz spajanje sa centrom za distribuciju gasa u austrijskom Baumgartenu. U tom slucaju Srbija neće samo trošiti ruski gas, već i obezbedivati njegov tranzit. To ce svakako doneti srpskoj privredi značajnu korist, omoguciti stvaranje novih radnih mesta, pojacati energetsku bezbednost vaše zemlje, a i cele Centralne i Jugoistocne Evrope", kazao je Putim. 

Učešću Srbije u projektu, navodi ruski predsednik, doprineće i „mapa puta" za modernizaciju i proširenje nacionalne mreže za transport gasa, potpisana sa "Gaspromom" 2017. godine. 

"Prilikom konačnog utvrđivanja rute isporuka ruskog gasa naravno da će se voditi računa i o stavu Evropske komisije. Smatramo da zemlje clanice EU koje su zainteresovane za ruski gas treba da dobiju garancije od Evropske unije da planovi u vezi sa produženjem 'Turskog toka' neće biti osujećeni samovoljnom političkom odlukom Brisela", rekao je Putin. 

Prema njegovim rečima, znajući i razumejući koliko je komplikovan Balkan i istorija tog regiona, Rusija ga je uvek smatrala prostorom za konstruktivnu saradnju.

On je naveo da se saradnja sa Republikom Srpskom, koja je sastavni deo Bosne i Hercegovine, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

"I dalje smo usmereni ka realizaciji kako u Republici Srpskoj, tako i na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine, projekata u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva, farmaceutike i u drugim oblastima", zaključio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Igor

16.01.2019 08:53

Bravo . Sve med i mlijeko . Sad fino gasi telefone i na posao u Integral i Bemu za 500 maraka . Za Srbiju, ne objasni gospodin da li je dio "energetske stabilnosti" to sto je gorivo najskuplje u regionu , skuplje nego u mnogim drzavama EU .

ODGOVORITE
Name

Kalco

16.01.2019 09:21

Pozdrav iz CG za sve ljubitelje Putina sa pesmom „ne moze nam niko nista“

ODGOVORITE
Name

RE KALCO

16.01.2019 10:40

BLAGO NJIMA DOK IMA TAKVIH BUDALA DA KLICU I DIVE SE NJIMA, BOGATASIMA.

Name

Banjaluka

16.01.2019 09:34

Cuj rudonja sta ti je rekao gospodin Putin,RS po Daytonu nema ti referenduma ili otcjepljenja inace nestade RS.

ODGOVORITE
Name

slobodni tesar

16.01.2019 09:55

Kako sad to RS sastavni dio BiH zar RS nije drzava kako kaze Baletan.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

16.01.2019 10:35

Па и Југославија је имала 6 држава, па се опет распала.

Name

Re

16.01.2019 11:41

Bond ili si mlad ili si zveknut.Bivse Republike koje su cinile Jugoslaviju,imale su Ustavno pravo na samostalnost jer su bile Republike.RS je entitet u BiH koji je nastao znamo kako i koji po Ustavu koji ju je stvorio nije drzava i nema pravo na samostalnost.Ukoliko nema BiH nema ni RS.Normalno je da nekog volis ili mrzis ali realnost je realnost,sta je tu je trpi ili netrpi i uzivaj.Putin je fino i jasno rekao.

Name

007 Бонд

16.01.2019 18:28

Никакав проблем. И Војводина је некад била само област, и имала је мања права од садашње Републике Српске која има чак и свој устав. И ако је могла Војводина - може и Република Српска. Устав из 1974 је све променио.

Name

Ko o cemu,

16.01.2019 10:24

E cuj uzajamne koristi ,koliko ono bjese uvoz / izvoz , nesto ja tu ne vidim uzajamne koristi skoro pa nikakve za RS-u , ne lazite nas vise....

ODGOVORITE
Name

Vladimire

16.01.2019 11:00

Sta radi mali Marko jadan? Kako li se snalazi u Moskvi? Sluze li ga rucice jos? Tesko je gajbice nositi po cijeli dan.. A mati Mira jel nam ziva i zdrava? Nedajte je srpskom pravosudju to sve go lopov radi tamo... Cuvajte nam ih i blagoslovite kao sto ste i Bogoljuba Karica najveceg Srbina u zemlji nedodjiji. Ko dolazi sledeci na utociste?

ODGOVORITE
Name

Догодине у Призрену!

16.01.2019 11:34

Ето Путин нам искрено најаввио да ако ЕУ одлучи да и у гасном транспорту Србију држи у гету као и по свим другим питањима, да ће гас љепо преко Румуније у Мађарску, а нас ко шиша. Лобирање мора да крене одмах иначе губимо још једну од ријетких прилика да ојачамо економски и политички.

ODGOVORITE