Počela primjena novog naziva

Odluku je potpisao predsjednik Sobranja Talat Džaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije potreban potpis predsjednika Đorđa Ivanova, koji se, inače, protivio ustavnim promjenama.

Region 14.01.2019 | 22:47
Počela primjena novog naziva
U Ustavu termin "Republika Makedonija" mijenja se terminom "Republika Sjeverna Makedonija", dok se "Makedonija" mijenja sa "Sjeverna Makedonija".

Amandmanom 34 se potvrđuje da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susjednih država, javio je Tanjug.

U skladu s ustavnim promjenama, državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije.

U ličnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je službeni jezik neki drugi, pisaće se na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe.Dokumenti koji su u međunarodnoj upotrebi trebaju se usuglasiti u roku od pet godina, dok će se dokumenti koji se koriste isključivo za unutrašnje potrebe prilagođavati postepeno i taj će proces biti usklađen s procesom otvaranja pregovora zemlje s Evropskom unijom.

Makedonija je proteklog petka dvotrećinskom većinom poslanika u Sobranju usvojila odluku o promjeni imena u Republiku Sjevernu Makedoniju, što je proizašlo kao obveza iz Prespanskog sporazuma s Grčkom.

(Fena)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

masala

15.01.2019 00:00

Zaev zavuče makedoncima uz pomoć šiptara i osta živ

ODGOVORITE
Name

Ratko

15.01.2019 08:08

Jesi li siguran, mislim za ovo drugo?