Advokati zbog dugova u štrajku

Advokatska komora Republike Srpske 10. novembra prošle godine donijela je odluku da advokati obustave rad po službenoj dužnosti od februara, ukoliko im ne budu isplaćena dugovanja. Budući da od isplate nije bilo ništa, advokati su odlučili da stanu u sopstvenu odbranu.

Republika Srpska 10.01.2019 | 20:37
Advokati zbog dugova u štrajku
Advokati se nisu predomislili. Od 1. februara obustavljaju rad po službenoj dužnosti. Odluka o tome objavljena je i u “Službenom glasniku Republike Srpske”. Sudovi u Srpskoj nisu isplatili dugovanja iz 2010, 2011, 2012, 2013. i 2016. godine onim advokatima koji su u određenim predmetima dodijeljeni po službenoj dužnosti od strane države. Radi se o dugu u iznosu od četiri miliona i 300 hiljada maraka. Od očekivanja da će taj novac biti u budžetu za ovu godinu, nije bilo ništa.

“Vlada je u Budžet uvrstila oko 2,5 miliona KM, dok oko 1,7 miliona KM nije uvršteno, jer tvrdi da će taj novac biti isplaćen u redovnom poslovanju i da se već nalazi u trezoru u redu naplate i to može da traje dvadeset godina”, kaže predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Branislav Rakić.

Predstavnici Komore imali su nekoliko sastanaka sa ministrom pravde Repunlike Srpske Antonom Kasipovićem, ali dogovor nisu postigli. Ministar smatra da nema razloga za obustavu rada i vjeruje da će se naći rješenje, kako ne bi došlo do štrajka.

„Pokušaćemo da postignemo i što veću dinamiku kod isplata po pravosnažnim sudskim presudama koje advokati imaju za ove naknade, tako da sam uvjeren da će Ministarstvo pravde i Advokatska komora naći način da ne dođe do bilo kakve obustave rada ili štrajka“, poručuje Kasipović.

Jedini način da do štrajka ne dođe je isplata dugovanja do posljednje marke – odgovara Siniša Lopandić, jedan od advokata koji je pokrenuo inicijativu za obustavu rada.

“Postojala su određena razumijevanja od strane vlasti da se ta dugovanja smanje, ali uvijek su pristizali novi dugovi, tako da su se kretali oko pet miliona maraka”, kaže Lopandić.

Pravni sistem ne funkcioniše i u tom smislu ne može postojati povjerenje u pravosuđe -  poručuju  iz Advokatske komore Republike Srpske. Problem sa kojim se bore advokati koji su u pojedinim predmetima dodijeljeni po službenoj dužnost traje godinama i niko ga ne rješava, a radi se, kažu, o pitanju od javnog interesa.

“Praktično imate obustavu rada u dijelu gdje imate pritvorske predmete gdje je hitno i gdje se dolazi u situaciju da optuženi ili osumnjičeni moraju biti pušteni, jer nema branioca tamo gdje je obavezna odbrana. Imate situaciju da se advokatima od 2010. ne plaća taj rad. Inače, za te odbrane po službenoj dužnosti isplaćuje se samo 50 odsto advokatske tarife, znači samo pola od onog što bi trebalo da se naplati redovno. Mi faktički radimo osam godina bez plate kad je to u pitanju. To je jedna nebriga i propast pravnog sistema. Kad radite u Republici Srpskoj i ne budete plaćeni, odete to isto da radite pred Sudom BiH i budete i te kako plaćeni”, objašnjava Irena Puzić – Obradović, predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore Srpske.

O svemu je obaviješten i Visoki sudiski i tužilački savjet BiH koji bi i trebalo da uvede red u funkcionisanje pravosuđa. Advokati kažu da i uprkos tome niko nije reagovao. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija nije odgovarao na telefonske pozive, a nije bilo odgovora ni na naša pitanja.



BN TV 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

E advokati advokati

10.01.2019 19:48

Pa zašto glasate za saradnika zelenaša i nestručne ljude u VSTS kao što je Tegeltija? Jedan advokat u VSTS je iz RS a drugi je iz Federacije

ODGOVORITE
Name

Game Over

10.01.2019 20:30

Raspad sistema u RS-u! Ljudi pakujte kofere za Njemačku!

ODGOVORITE
Name

50%

10.01.2019 21:03

ZAR ODBIJAAJU ADVOKATIMA50 % OD PRIMANJA. I ADVOKATI ŠUTE? AUU, ŠTA ČIZMOVIĆ SA DODIKOM URADI JEDNOJ ČASNOJ PROFESIJI! SVI ADVOKATI NA NOGE ZA SPAS ADVOKATURE I DOSTOJANSTVA JEDNE VAŽNE PROFESIJE!!!

Name

re

10.01.2019 21:23

Evidentno je da sve puca po savovima. U svim mogucim stvarima je propast. Samo krediti i stalna zaduzenja odrzavaju RS balon da ne pukne. Sta docekasmo, da svojim ocima gledamo svoju propast. Kako dalje, narode dali si svjestan u kakvom smo problemu???

Name

Advokat

10.01.2019 21:19

Jadan advokat ako zivi od onog sto zaradi braneci po sluzbenoj duznosti. Vecina advokata nikad nije ni anagazovana po sluzbenoj duznosti, to samo onih nekolicina koji imaju dobre konekcije sa policijom, tuziocima i sudijama...

ODGOVORITE
Name

Aristotel

10.01.2019 21:57

Dabogda prosili vi ste najveći lopovi, manipulatori i prevaranti djubrad jedna gdje su vam fiskalne kase i računi ako poštuje te državu i položeni ste zakonu....

ODGOVORITE
Name

Re

10.01.2019 23:22

U sred glave!

Name

branioc

10.01.2019 22:07

Predlazem advokatima da angazuju neku advokatsku kancelariju iz druge zemlje da ih zastupa pred pravosudjem BiH-e na racun drzave kada nisu u stanju sami sebe da obestete, kako ce onda obicne gradjane koje zastupaju. Apsurd nad apsurdima. Sve govori o tome kada drzava duguje tu ne vaze Zakoni i obaveze i izvrsni postupci sa prinudnom naplatom ili plenibom a kada su u pitanju obaveze gradjana u sudskim sporovima tu onda drzava pokazuje zube i primjenjuje ,,Zakon,, Sve to treba ukinuti i osnovati JAVNI NARODNI SUD KOJI CE SUDITI U SVAKOM GRADU NA TRGOVIMA.

ODGOVORITE
Name

BEZ GACA

11.01.2019 05:58

DA OSTANETE ! PO ZASLUZI!!!

ODGOVORITE
Name

Mile

11.01.2019 06:40

Pukni zoro.

ODGOVORITE