Crnogorska vlast je grešna

U svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske je liturgijski proslavljen Božić.

Region 07.01.2019 | 17:15
Crnogorska vlast je grešna
Centralnu liturgiju u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici služio je arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je u besedi nakon liturgije poručio da je crnogorska vlast počinila više grehova od kojih su tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji. 

Crnogorska vlast, kako je rekao, ne priznaje obnovljenu Cetinjsku bogosloviju, iako je ona već iznedrila više od 20 generacija bogoslova. 

“Sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni danas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski. 

On se osvrnuo i na najavu vlasti da će, kako on tvrdi, otimati crkvene hramove sagrađene pre 1920. godine rekavši da je to "još jedno bezumlje", prenosi CDM. 

Prema njegovim rečima, veliki je greh i odricanje crnogorske vlasti od Kosova i Metohije i predavanje Metohije, za čije oslobođenje su poginuli mnogi Crnogorci, “u ruke onih koji su stid i stram za časni albanski narod - razbojnicima i enverhodžistima”. 

“To je stid i sram vlasti, a ne Crne Gore, jer Crna Gora to ne prihvata“, poručio je mitropolit Amfilohije. 

Treći greh, prema njegovim rečima, jeste uvodenje sankcija Rusiji.

(Tanjug)