Ponedjeljkom bez mesa i ribe u Francuskoj

Više od 500 poznatih ličnosti u Francuskoj obavezalo se da svakog ponedeljka ne jede meso i ribu u okviru kampanje "Zeleni ponedeljak", čiji je cilj promena navika u ishrani.

Zdravlje 04.01.2019 | 16:58
Ponedjeljkom bez mesa i ribe u Francuskoj
To je potvrdio agenciji Beta jedan od učesnika akcije, astrofizičar Orelijen Baro (Aurelien Barrau).

"Verujemo da postoje značajni razlozi da se kolektivno smanji konzumiranje mesa u Francuskoj. Mislimo da svaka osoba može da učini jedan korak u tom pravcu", navodi se u zajedničkom pismu učesnika.

Među potpisniicma su, između ostalih, glumice Izabel Ađani, Žilijet Binoš, matematičar Sedrik Vijani, francuski novinari Stefan Bern i Matje Vidar, naučnici Orelijen Baro iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), Loran Beg i Nikola Trek iz Nacionalnog instituta za poljoprivredna istraživanja, kao i nutricionisti i aktivisti za zaštitu životinja i životne sredine.

Neki od potpisnika već su godinama vegetarijanci, dok su se se ostali potpisnici obavezali da ponedeljkom tokom cele 2019. ne jedu meso i ribu.

Akcija "Zeleni ponedeljak" (Lundi vert) zvanično počinje narednog ponedeljka, a podržale su je i međunarodne nevladine organizacije, među kojima je Grinpis.

Potpisnici očekuju da im se pridruže građani upisom na sajt www.lundi-vert.fr.

Svaki učesnik će morati da popuni upitnik o svojim prehrambenim navikama i ponedeljkom će slati poruke o tome da li se pridržava akcije.

Organizatori će im slati poruke ohrabrenja.

Učesnici će dobijati i vegetarijanske recepte. Naučnici navode da je svrha kampanje da se građanima skrene pažnja na negativne efekte stalnog konzumiranja industrijske hrane životinjskog porekla.

List Mond je preneo da u mnogim zemljama postoji akcija "Ponedeljak bez mesa" (Meatless Monday), ali su Francuzi u svoju kampanju uveli i ribu.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ja

04.01.2019 18:36

Dođite u RS živjeti, zagarantovano ćete jesti meso samo nedjeljama, a i to možda.... Ribu eventualno onu iz konzerve. Ima da "cvjetate"....

ODGOVORITE