Najbolji na svijetu - proslavi Novu godinu, pa na sud!

Luka Modrić početkom 2019. će izaći pred sudiju u Madridu koji će odlučiti o njegovoj nagodbi sa španskom poreskom upravom.

Fudbal 31.12.2018 | 09:15
Najbolji na svijetu - proslavi Novu godinu, pa na sud!
Luka Modrić, najbolji igrač sveta u 2018. godini, posle proslave novogodišnjih praznika moraće na sud.

Hrvatski as iz redova Real Madrida je prihvatio optužbu za utaju poreza u iznosu od 870.728 evra i pristao da plati 1,4 miliona evra u šta su uračunate kazna i kamate.

"Prvo ćemo rešiti slučaj Kristijana Ronalda, a onda će biti održano ročište za Modrića, moguće početkom godine. Još nemamo tačan datum. On će morati lično da da izjavu, s obzirom na to da ovde živi", rekao je portparol suda Luis Salas.

Ročište u slučaju Kristijana Ronalda, kako je dodao, zakazano je za 14. januar.

Špansko državno tužilaštvo optužilo je prošle godine Modrića i njegovu suprugu Vanju za poresku prevaru od 870.728 evra. Oni su u Luksemburgu otvorili firmu "Ivano S.a.r.l." na čiji račun je Modrić dobijao novac od sponzorskih ugovora tokom 2013. i 2014. godine.

Istraga je počela 2016. kada su poreznici primetili da u njegovoj poreskoj prijavi za te dve godine nema prihoda ostvarenog od sponzorskih ugovora.

On je u imovinskoj karti naveo da je vlasnik firme "Ivano S.a.r.l".

Otvaranje kompanije u Luksemburgu za upravljanje Modrićevim imidžom jeste u skladu sa zakonom i on preko nje može ostvariti finansijsku dobit ako se ona bavi tom delatnošću. Delatnost uključuje promotivne događaje, snimanje reklama, spotova, organiziranje intervjua i slično, te ugovor kojim Modrić prepušta svoja prava kompaniji u zamenu za novčanu naknadu.

Poreska policija je, međutim, ustanovila da se ta kompanija ne bavi upravljanjem imidža Luke Modrića, da nema zaposlene i opremu i da služi fudbaleru za izbegavanje plaćanja poreza u Španiji.

Istražitelji su zaključili da u Luksemburgu, koji ima niske poreze, nema ničeg osim registrovane firme na tamošnjoj adresi. Na njen račun je isplaćivan novac od sponzora i marketinških ugovora koje je imao s Real Madridom. Po ugovoru Modrića i njegove firme, taj bi novac podigao nakon što završi igračku karijeru.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar