Neopravdano veće cijene struje

Poskupljenje struje u Republici Srpskoj, i to već od 1. januara 2019. godine, može imati dalekosežne negativne refleksije na poslovanje i poslovne odluke preduzeća, njihove ugovorne odnose i planove, upozorila je Privredna komora RS koja je zatražila hitan sastanak sa predstavnicima vlasti RS kako bi se sagledale negativne posljedice i pronašlo povoljnije rješenje.

Republika Srpska 26.12.2018 | 11:19
Neopravdano veće cijene struje
Privredna komora Republike Srpske uputila je premijeru RS, Radovanu Viškoviću, kao i resornim ministarima i generalnom direktoru Elektroprivrede RS inicijativu za održavanje hitnog sastanka u vezi sa prijedlogom poskupljenja električne energije u Srpskoj, koje je za privrednike apsolutno neprihvatljivo.

Privredna komora RS saopštila je danas da je suočena sa velikim brojem reakcija privrednika na informaciju o prijedlogu poskupljenja električne energije u Srpskoj, kao i sa zahtjevima za hitnu reakciju prema nadležnima u vezi sa ovim prijedlogom.

Iz Komore naglašavaju da je prijedlog poskupljenja u direktnoj suprotnosti sa prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, koji je definisan kao „Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Republike Srpske sa ciljem povećanja plata“.

"Povećanje cijene električne energije, posebno u predloženim procentima od 11,59 odsto do 16,92 odsto u zavisnosti od kategorije potrošnje (110 kV, 35 kV i 10 kV), nesumnjivo će negativno uticati na konkurentnost naše privrede, jer je upravo dosadašnja cijena električne energije predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača i povoljnije uslove poslovanja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će poskupljenje struje anulirati efekte drugih mjera koje predstavljaju određene olakšice za privredu i poslovanje u Srpskoj, a koje su dogovorene i definisane u Programu ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, što će dodatno umanjiti rezultate i pokazatelje blagog oporavka naše privrede.

"Povećanjem cijene električne energije šalje se negativna poruka stranim investitorima koji su se, zbog dosadašnje cijene električne energije, opredijelili da svoje poslovanje registruju i obavljaju u Republici Srpskoj, a posebno zabrinjavajući su nepovoljni efekti koje ovo može proizvesti u pogledu sigurnosti i predvidivosti poslovanja", navode iz Komore.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

075

26.12.2018 10:22

Milorade, samo naprijed! Ne daj im niti zraka da dišu!!

ODGOVORITE
Name

To

26.12.2018 10:44

Rudonja ,samo udri po narodu, batinaj,sve poskupi ,ukradi malo ti i zemlje na grobu bilo.. trpi samo trpi narode ,jaram ti je stavljen na vrat... harač ,samo harač ,raja ćuti.

Name

Pajo

26.12.2018 11:12

Pozivam sve građane, da u postojeće proteste uvrstimo i poskupljenja električn energije.

Name

Ado....Brcak....

26.12.2018 10:43

Što više naroda odlazi van iz BiH,...cijene i porezi će biti JOŠ veći i veći...koji ostanu ovdje. Tačka.

ODGOVORITE
Name

kole

26.12.2018 18:05

E glupi glasaci sto ste dobijali 50 km da glasate Sada polako vracate te pare ali sa kamatom od 1000%,daj boze da ne bude i vise. Pripremite se za veci PDV itd...Itd...

Name

Marquez

26.12.2018 11:32

Napravili elektrane ( citaj zaduzili narod ) - poskupili struju... Zar nije trebalo drugacije??? A ne, nije! To mozda samo u snovima o boljem zivotu.

ODGOVORITE
Name

kupac

27.12.2018 13:29

Nemojte molim vas poskupljivati struju. Kome će moje drage prodavačice koje rade za 300-500 KM plate prodavati prodavati televizore, risivere, antene, kablove, adaptere, računare i drugu elektrotehničku robu? Mušterije uglavnom imaju ista ili manja ili znatno manja mjesečna primanja od prodavačica a ni plate u prodavačica nisu za pohvalu.

ODGOVORITE