Kontramjere ne vode rješenju

Trgovinski minus u budžetima koji je proizvod pooštrtenih mjera Prištine ka BiH i Srbiji nije osnovni cilj privremene kosovske vlasti, saglasni su ekonomski stručnjaci. Oni su u emisiji “izazovi” BN televizije istakli da Priština želi da primora BiH i Srbiju da priznaju nezavisnost te samoproklamovane države.

Republika Srpska 21.12.2018 | 22:48
Kontramjere ne vode rješenju
Mjere Prištine prouzrokovale su veću štetu Srbiji nego BiH, kaže Dušan Nešković iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

„BiH nema toliko velike probleme. Srbija ipak ima oko 900 miliona KM izvezenih roba, a istovremeno povratak roba u Srbiju je jako mali. U isto vrijeme BiH izvozi 150 miliona KM, a uvoz je samo 15 miliona KM.“

Kontramjere nisu rješenje.

„To ne bi imalo efekta jer je Kosovo njedna od rijetkih teritorija gdje BiH ima pozitivan spoljnotrgovinski bilans - 164 miliona izvoza, a 16 miliona uvoza. Takođe, BiH sa Kosova uvozi takoreći, nevažne proizvode. Ukoliko bi uveli kontramjere, BiH bi upala u zamku da krši CEFTA sporazume“, kaže Nemanja Vasić iz Spoljnotrgovinske komore.

„BiH do sada nije uvodila nikakve mjere, međutim i kada smo pokušali i pričali o tome, odmah je stigla reakcija iz Evropske komisije koja je bila vrlo oštra“, priča Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske.

Najveću cijenu platiće krajnji korisnici roba i proizvođači.

„To je sigurno. Ovo ide i na štetu preduzeća koja prerađuju sirovinu i teško će se naći zamjenske sirovine za nastavak proizvodnje. Građani sa druge strane moraju da plaćaju veće cijene“, smatra ekonomista Milenko Stanić.

Cjelokupna situacija dosta govori o odnosima u globalnoj politici.

„Očigledno je da je EU nemoćna pred administracijom SAD i Velike Britanije koje su sugerisale vlastima u Prištini da uvedu ove mjere. To je opasno i za cijelo područje EU, a može da dovede do veoma štetne posljedice“, jasan je Stanić.

Amerika će nastaviti da podržava prištinske vlasti, Evropa da spušta pogled na svaku odluku, a privrednicima iz Srbije i BiH ostaje da nađu rezervna tržišta kako bi umanjili gubitke u izvozu. Ono što ostaje nepoznanica, zaključuju sagovornici „Izazova“, jeste šta će biti sa građanima u južnoj srpskoj pokrajini koji su kolateralna šteta u sukobu velikih sila.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Naravno

21.12.2018 23:15

Srbija i BiH neće uvesti kontra mjere jer sa Kosova dolazi samo roba koja nije legalna, a to je droga.Kada bi uveli tu kontra mjeru i zatvorili dolazak droge sa Kosova bili bi zdravije društvo, ali i dalje nemogu dole ići čokolade, keks i ilije i, a od njih dolazi droga da truje djecu, na asfaltu, na dnu.

ODGOVORITE
Name

Re

22.12.2018 20:35

Nemas ti pojma pa i BiH I Srbija imaju takve standarde da mogu jos smo da izvoze na Kosovo i Albaniju

Name

djole

22.12.2018 00:58

Ma svaka im cast.. nek su to uradili.. sta vi cekate.. sto vi ne uvedete to hrvatskoj i EU opcenito.. u hrvatsku nemozete uvesti ni kap mlijeka.. jedino bukvu vozite ali zato sto oni nedaju svoje sume .. a nama prodaju svo smece sto imaju bez problema ..

ODGOVORITE
Name

Re

22.12.2018 07:13

Vidi sta Srbija uvozi iz BIH a sta izvozi..

Name

075

22.12.2018 07:10

Kakve kontra mjere!! Srbija izveze na Kosovo cca. 450 milijuna eura a uveze cca. 30 milijuna eura svake godine! Dakle samo od Kosova u proračun Srbije je "ušlo" preko 4 milijarde eura suficita u zadnjih 10 godina! BiH je samo kolateralna šteta u ovom slučaju!!

ODGOVORITE