Glavni cilj veća konkurentnost

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su glavni ciljevi i prioriteti Programa ekonomskih reformi Srpske za period 2019-2021. godina povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede radi povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, te poboljšanje demografske pozicije Srpske.

Republika Srpska 21.12.2018 | 18:23
Glavni cilj veća konkurentnost
Višković je rekao da su među prioritetima u Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina, koji se usvaja po hitnom postupku, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, kao i evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

"O Programu ekonomskih reformi sam govorio i u svom ekspozeu prije par dana i dobro je što su u njemu, između ostalog, vidljivi Srpska i njene institucije. U programu su sadržani srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, te sveobuhvatan program strukturnih reformi", rekao je Višković, obrazlažući ovaj prijedlog u Narodnoj skupštini.

On je pozvao poslanike da podrže ovaj prijedlog da bi do Nove godine bili usvojeni ključni dokumenti Srpske.

Višković je naveo da prethodno definisani ciljevi obuhvataju mjere na osnovu kojih će biti sprovođene i smjernice za politike koje su ranije usvojene, ali uz puno poštovanje ustavnih ovlašćenja svakog nivoa vlasti u BiH i nadležnosti institucija.

Riječ je, naveo je Višković, o ciljevima kojima se fokus sa fiskalnih politika pomjera na politike realnog sektora i strukturne reforme.

"S obzirom na to da se u toku 2018. godine očekuje rast privrednih aktivnosti u iznosu od 3,6 odsto, tako se i u narednom periodu predviđa privredni rast od 3,7 /2019./, četiri /2020./ i četiri odsto /2021./ kao rezultat daljeg rasta domaće tražnje, održivog nivoa izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija", rekao je Višković.

On je istakao da je planirano jačanje poreskih kontrola s ciljem smanjenja izbjegavanja plaćanja poreza i obima "sive ekonomije".

"Planirano je da u oblasti poreskog sistema bude unaprijeđeno e-poslovanje, radi smanjenja troškova i cjelokupnog unapređivanja ove oblasti. U planu je i donošenje novog Zakona o porezu na dodatu vrijednost radi njegovog usklađivanja sa propisima EU i eventualne kompenzacije zbog smanjenja prihoda od doprinosa", naglasio je Višković.

On je dodao da će očekivani rast privredne aktivnosti u zemljama okruženja kroz održivu izvoznu tražnju omogućiti dalja pozitivna kretanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni i pozitivno se odraziti na rast i razvoj industrijske proizvodnje, posebno prerađivačke industrije koja je izvozno orijentisana.

"Osim toga, očekuje se dalji trend rasta energetskog sektora", naveo je Višković.

U prijedlogu Programa se navodi i da će razvoj industrije omogućiti veća investiciona ulaganja, kao i povećanje broja zaposlenosti, što će uz rast ličnih primanja omogućiti rast domaće potrošnje. Planirana investiciona ulaganja takođe bi, kako se navodi, trebalo da doprinesu ukupnom privrednom rastu.

Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina izrađen je na osnovu metodologije i smjernica Evropske komisije.

Prema ovom prijedlogu, strukturne mjere Srpske su reforma tržišta energije i transporta, sektorski razvoj, poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna ekonomija, reforme u vezi sa trgovinom, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada i socijalna zaštita.

Osnovni okvir za izradu ovog dokumenta su memorandumi o zajedničkim politikama i mjerama potpisani u decembru 2017. godine sa socijalnim partnerima, Smjernice za razvoj privrede koje je Vlada pripremala od aprila ove godine zajedno sa predstavnicima republičke Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore Srpske i Program rada Vlade Srpske za mandatni period 2018-2022. godina.

Ove smjernice predstavljene su na konferenciji "Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine - dijalog za budućnost".

Đurić: Povećati produktivnost privrede

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je danas u Banjaluci da je neophodno povećati konkurentnost i produktivnost privrede i sprovesti reforme iz Programa ekonomskih reformi s ciljem poboljšanja standarda u Srpskoj.

Đurić je podsjetio da su za privredu problem fiskalna i parafiskalna opterećenja, ali i odliv radne snage.

"Povećanjem konkurentnosti privrede ostvarićemo dio zacrtanih ciljeva, među kojima je povećanje plata. Moraju biti stvorene realne pretpostavke za njihovo povećanje, a to znači suzbijati sivu ekonomiju, rad na crno i nelojalnu konkurenciju", rekao je Đurić u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On kaže da je Privredna komora Republike Srpske dala doprinos kreiranju programa ekonomskih reformi.

"Formiranje novih ministarstva, privrednici su prihvatili kao jasnu poruku da je namjera Vlade da se više posveti privredi. Premijer dolazi iz privrede i poznati su mu problemi sa kojima se suočavaju privrednici", rekao je Đurić.

On smatra da je potrebno obezbijediti što viši stepen uvažavanja prijedloga privrednika i zaštititi domaću proizvodnju.

"Vjerujemo da će realizacija ovog programa dati očekivane rezultate. Očekujemo da ćemo učestvovati u kreiranju operativnih planova za realizaciju mjera iz Programa ekonomskih reformi, a dajemo podršku Vladi u nastojanju da sprovede reforme na dobrobit građana Republike Srpske", zaključio je Đurić.



Izvor: Srna/BN TV

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Milko

21.12.2018 17:32

Ovaj prica kao da Zeljka Cvijanovic nije nista radila osam godina. Koliko znam ona je sprovodila reforme da bi nam bilo bolje. Sta sad ovaj hoce, ds reformise reformisano?

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

21.12.2018 18:36

Vukanovic je glavni u skupstini RS, svaka cast.

Name

lola

21.12.2018 19:48

o kakvom rastu privrednih aktivnosti govori premijer? ovo kao top lista nadrealista, fabrika za ništa

Name

Austria

22.12.2018 06:40

Dobro je vodila ekonomiju scim sa kreditima i propagandama treba rec samo jedno koliki je ceh na kraju njene ekonomije

Name

D.W

21.12.2018 17:37

Ma kome cemo mi konkurentni?

ODGOVORITE
Name

BOBA

21.12.2018 17:42

FACE DOTIČNI SU VRH A NAJVEĆI VRH JE VRH SMS PORUKA KOJE GRAĐANI UPUĆUJU NA DIREKTNOM PRENOSU NE NARODNE SKUPŠTINE NA BN TELEVIZIJI.HVALA PRAVIM ISKRENIM I NE UFURANIM OSOBAMA KOJI ŽIVE JEDNIM OPUŠTENIM NE UFURANIM ŽIVOTOM.POZDRAV VUKANOVIĆU MOZAK SE NE MOŽE UŠMINKATI TO SE VIDI NA NAŠOJ SKUPŠTINI SVE OSTALO SU UŠMINKALI .VUKANOVIĆU ŽIV I ZDRAV BIO.POZDRAV BN TELEVIZIJI.

ODGOVORITE
Name

Samo Pitam

21.12.2018 17:47

hahahha.Jel neko smije biti konkurent ProInteru,Integralu i Deleoitu?

ODGOVORITE
Name

Nije nego

21.12.2018 17:48

Ovdje čovjek treba samo da ima jednu želju, DA OSTANE NORMALAN!

ODGOVORITE
Name

Semberac

21.12.2018 22:01

Svaka cast za Milicu Lovric sto se zalaze za Semberiju,nije se udostojila nikad da bar podigne straznjicu sa stolice .Lovricka cime ces opravdati toliku zaradu u Parlamentu,sram te bilo.Ne znam ko glasa za ovakvu ludacu.

Name

slobodni tesar

21.12.2018 18:32

Apelujem na one gradjane koji su aplicirali za rad u inostranstvu i one kojima je postupak u toku da odgode odlazak u inostranstvo.Evo vlada je konstituisana bit ce izgleda bolje,potecice med i mlijeko.Viskovic je evo elaboriro ljepota izgleda da ce krenuti nabolje.

ODGOVORITE
Name

Utisak

21.12.2018 19:01

Prvi put od postojanja svih sjednica skupstine, mogu reći da je neko pravi narodni predstavnik. Hvala ti Vukanovicu što pričas glasom naroda, hvala ti za pomenute žrtve na hercegovačkim cestama smrti, na tome što si izgovorio sve ono što svi mi između sebe pricamo ali tiho. Ne izaziva tvoja diskusija džaba toliko talasanje. Hvala ti što ne zaboravljaš svoj narod iz Hercegovine, što promovišeš naše poštene, inteligentne Hercegovce. I dok si novinar bio, jedino ti si se smio suprotstaviti nakaradnim pojavama. Nek ti i gospod bog zahvali, a mi smo ti vec zahvalni!!!!!!!!!! Jer svacije poštenje je pod znakom pitanja, samo tvoje je ono pravo iskonsko hercegovacko.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

21.12.2018 19:38

Ja!

Name

re Budali

22.12.2018 08:56

Jaki su ti argumenti da nekog nazoveš budalom, daj malo duži tekst, da vidimo tvoju pamet.

Name

Boki

21.12.2018 19:16

Baš ćeš ti to uspjeti sa svojom vladom. Sjedi na mjesto jedinica za kraj godine.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

21.12.2018 19:37

Što čovjek nanizao praznih fraza,otrcanih rečenica ko da mu je Željka učiteljica.

ODGOVORITE
Name

Budalo

21.12.2018 20:53

Nista ga nekosta,jos i zaradi.

Name

Laka

21.12.2018 21:05

A jest mi lijepo u Cirihu. Sjedim i pijuckam viski i čitam na portalu kako budale kukaju i kmeče a vi ste ih birali. Haha ovoliko budala nigdje u svijetu nema. A ja pre par godina razmišljao da li da idem iz RS. Dispečer presednik vlade, presednik entiteta tulmak, ministri sa kupovnim školama i poslanici papci i čobani....

ODGOVORITE
Name

Za Semberca

21.12.2018 22:27

Potpuno ste u pravu za Lovricku,ne znam kako je nije sramota da dobija platu u Parlamentu na gu..ve.Kako ces se opravdati pred onim koji su dali glas za tebe.Nemoj toliko da budes bucna u Skupstini Milice.Ha,ha.

Name

For Lacka

21.12.2018 22:39

Laka,dok je Vitinke,drzi se ti Kozluka.Ti Svicu i Cirih ni na karti neznas naci.Pazi na auto,golfovi dvojke se ovde jos uvijek kradu.

Name

Jok more

22.12.2018 06:03

Skup je viski u Cirihu. Preskup. Ne isplati se. Pije se u zavičaj kad se dođe.