Dug centra pet miliona maraka

Dug Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci za struju i grijanje trenutno iznosi oko 5 miliona maraka. Sudeći po reakcijama nadležnih - za to niko nije odgovoran.

Republika Srpska 20.12.2018 | 21:07
Dug centra pet miliona maraka
Dug za električnu energiju Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci iznosi preko milion maraka, a za grijanje čak 3.5 miliona, što je potvrdio i vršilac dužnosti direktora SC, Dragoslav Topić. Sa takvim stanjem upoznao se i resorni ministar Srđan Rajčević, prilikom obilaska prvog paviljona, na kojem radovi još uvijek traju, mada je rok završetka već odavno istekao. Ni rukovodstvo Centra, ni Ministarstvo nemaju plan kako riješiti nagomilane dugove.

„Sada smo prešli na novi sistem grijanja, na novu 'Eko–toplanu' i za sada mogu reći da možemo pratiti tu dinamiku troškova, međutim, ostao je taj stari dug za koji ustanova trenutno nema sredstava, kao i većina drugih javnih ustanova“, rekao je v.d. direktora SC „Nikola Tesla“, Dragoslav Topić.

Vlada Srpske je ranije najavila da će svi rukovodioci javnih institucija biti pozvani na odgovornost zbog negativnog poslovanja, ali novi ministar poručuje da o tome trenutno ne može govoriti, jer taj problem još nisu razmatrali.

„Ja ne mogu sada da govorim o tim stvarima. Prvo moramo utvrditi kako je došlo do tih dugova. Ja zaista sad ne mogu da krivim ni direktora Topića, koji je relativno skoro imenovan na ovu poziciju. Mi moramo vidjeti kako je došlo do tih dugova, kakva je struktura tih dugova i onda tek da razmišljamo o nekakvim potezima koje će ministarstvo napraviti“, poručio je Rajčević.

Iako je školska godina započela još u oktobru, studenti smješteni u prvom paviljonu SC zbog nedovršenih radova prinuđeni su na privatni smještaj po mnogo većoj cijeni. Predstavnike studenata to, izgleda, ne brine mnogo. Ističu da su u dogovoru sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom došli do rješenja da studenti oštećeni u ovom slučaju dobiju dva mjeseca besplatnog stanovanja.

„Sada mogu definitvno reći da završetkom prvog paviljona studenti stvarno imaju smještaj i mogu da stanuju, da kažemo da imaju prigodan smještaj naspram prethodnih godina. Takođe, obavili smo razgovore o poboljšanju studentskog standarda, svakako hrane u menzi za studente koji su smješteni u domu i nadamo se da će Studentski centar, zajedno sa Ministarstvom izaći u susret i željeti da ispuni te neke naše određene zahtjeve“, poručio je Nemanja Babić iz Unije studenata Republike Srpske.

Nadležni su studentima u nekoliko rokova obećali završetak sanacije paviljona, ali to se još nije desilo. Novi rok za useljenje studenata je, kažu, početak februara naredne godine.



BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Sve stručnjaci

20.12.2018 20:15

A prošli direktor je nagrađen mjestom pomoćnika ministra.Veliki snsdovi stručnjaci

ODGOVORITE
Name

Re

20.12.2018 20:29

Strasno sta rade, jednog skinu, drugog stave, prvi ode praviti stetu u drugoj poziciji, drugi se pravi blentav za stetu prvog i samo ih kolaju i mjenjaju.....a drustvo, drzava pada....a oni sve bogatiji ....

Name

Igipop

20.12.2018 22:33

Tako to treba

Name

Huh

20.12.2018 23:46

Dovoljno je vidjeti ko je direktor, pa Radojicic je sam bio protiv tog Topića. On ne moze ni vezanu kravu Cuvati u glamocu iz kojeg je. Covjek kojem je alkohol pojeo mozak, ne trijezni se dan i noc, fakultet kupio, koji zenu vara svaki dan i na svakom koraku i pogodite onda zasto je bas htio biti direktor studentskog centra? samo spletkari i laze, podvaljuje

Name

Rade

20.12.2018 23:50

Od ovog Topica je mozda gori samo glavni protivkandidat Bursac. SNSD je pao na niske grane kad im je ova moralna horizontala direktorski kadar

Name

Bob

21.12.2018 04:53

To kao novi ministar ne poznaje bivseg direktora sa KRESTA frizurom...sve je to ista bagra

Name

Boro

20.12.2018 20:32

Pa platicemo mi. Povecat ce cijenu struje nama. Povecat ce i cijenu drva. Znaci udari sve po narodu. I treba tako. Glasajte za povecanje svega.

ODGOVORITE
Name

studeni

20.12.2018 20:43

Prodajte zgradu pa vratite dug, a ja

ODGOVORITE
Name

BOBA

20.12.2018 22:23

SVE ĆE TO NAROD PLATITI. ONI KRADU NAROD ISPAŠTA ONI KRADU PA NA VEĆU FUNKCIJU.BITNO JE DA SU SE OVI PROŠETALI PISTOM.UMISLILI DA SU MANEKENI I DA PARADIRAJU.KOJI SNOBOVI.NI SRAMA NI STIDA.

ODGOVORITE
Name

Da

20.12.2018 23:30

E moja Bobo sto vise ukradu visu funkciju dobijaju.

Name

Zgrozena

21.12.2018 00:13

Cuj kako je doslo!! Mozda sa Deda Mrazom!! I kakav NOVI sistem grijanjaa?! I kakva dinamika?! Grijanje isto ili vise kosta nego ranije!!

ODGOVORITE
Name

Mile

21.12.2018 09:45

Vlada kontinuiteta.

ODGOVORITE
Name

Rade

21.12.2018 10:46

Meni prošli mjesec došli isključit struju zbog duga od 55 maraka nisam mogao da vjerujem ,kako onda drugi mogu milijone i hiljade zato nabijem ja ovu državu i republiku i politiku i sve vas na onu stvar gamad jedna smučilo mi se vise

ODGOVORITE
Name

Aaaaa

22.12.2018 12:31

ko je napravio toliki dug..., ko je bio direktor, iz koje stranke????? Ja ipak mislim da je bio neki tamo iz Tanzanije... Bem vam mater lopovsku...

ODGOVORITE