Ko je uz Srbiju, a ko protiv

Predstavnici SAD i Britanije u SB UN podržali transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga. Ruski ambasador: To je "pretnja po mir". Kina podržava Srbiju

Srbija 18.12.2018 | 08:26
Ko je uz Srbiju, a ko protiv
Govoreći na vanrednoj sednici SB UN o Kosovu, predstavnik SAD je rekao da je odluka o transformaciju KBS u vojsku u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Rezolucija 1244 ovlašćuje međunarodno vojno prisustvo na Kosovu, zaduženo za razoružavanje OVK i drugih oružanih grupa, i ne odnosi se na formiranje bezbednosnih snaga", rekao je američki predstavnik, dodajući da dijalog treba da bude prioritet i pozivajući obe strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs je navela da nema pravne prepreke za transformaciju KBS u vojsku i da taj proces spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da se sprovede u dogovoru sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom. Prema njenim rečima, ništa u Ahtisarijevom planu, Rezoluciji 1244 niti u ustavu Kosova ne isključuje mogućnost transformacije KBS u vojsku.

Svi problemi su, kaže ona, nastali zbog odsustva normalizacije odnosa, te je to jedini način da obe strane napreduju, kroz dijalog pod posredovanjem EU, koja je budućnost Kosova i Srbije.

S druge strane, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da deli zabrinutost koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio povodom situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku "grubo kršenje" Rezolucije 1244 SB UN i da ugrožava mir i bezbednost u regionu. Nebenzja je ocenio i da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata.

Predstavnik Kine je rekao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i hvali napore Beograda da postigne političko rešenje sa Prištinom. Da bi strane postigle dogovor, rekao je, obe strane se moraju držati Rezolucije 1244 UN, kao ključnog osnova za bezbednost Kosova, i promovisati toleranciju, ekonomski napredak, mir i stabilnost na Balkanu.

Uz to, ohrabrio je obe strane da nastave dijalog kako bi se postigao obostrano prihvatljiv sporazum. Na istoj sednici SB UN, ambasadori Holandije i Francuske ponovili su da podržavaju nezavisnost Kosova.

Francuski predstavnik je pozvao "obe strane" da svoje razlike rešavaju kroz nastavak dijaloga i izbegnu eskalaciju, a Prištinu je pozvao da poštuje ovlašćenja KFOR-a u skladu sa Rezolucijom 1244. Odluka o formiranju kosovske vojske, rekao je, ne dolazi u dobrom trenutku s obzirom na dijalog sa Beogradom. Istovremeno, pozvao je Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Prioritet, kaže francuski predstavnik, mora da ostane normalizacija odnosa radi zajedničke budućnosti u EU. I ambasador Holandije rekao je da odluka Kosova o formiranju vojske dolazi u osetljivom trenutku i da obe strane moraju da pokažu odgovornost, da izbegavaju ekscese koji bi podrili dalji dijalog i međusovno poverenje i da pokažu političku volju za normalizaciju kroz dijalog u kojem posreduje EU.

Predstavnik Perua je rekao da podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i stabilnost na Balkanu. "Verujemo da je od suštinskog značaja da svi ostanu posvećeni primeni rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma a da SB bude jedinstven i da se fokusira na obaveze koje ima kao neko ko to treba da garantuje. Važna je uloga Kfora", istakao je on.

Peru veruje da tri zakona usvojena u kosovskom parlamentu s ciljem forimiranje tzv. vojske Kosova nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i Briselskim sporazumom. Predstavnik Etiopije je rekao da je njihov stav konzistentan: "Snažno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i mirno rešenje svih preostalih pitanja u skladu sa postojećim dokumentima." On se pozvao i na nedavnu izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i zabrinutost koju je izrazio zbog poteza kosovskog parlamenta.

Predstavnik Etiopije je istakao da Rezolucija 1244 obezbeđuje pravi okvir za funkcionisanje Kfora koji treba da osigura bezbednost na Kosovu. "Svaka druga akcija nije od pomoći", zaključio je on.

Kazahstan je zabrinut zbog formiranja vojske Kosova, naveo je predstavnik te zemlje u UN, pozdravivši na početku govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gospodina Hašima Tačija. "Jednostrane mere ugrožavaju mir", rekao je ambasador Kazahstana.

Predstavnik Ekvitorijalne Gvineje je istakao da se zalaže za dijalog Beograda i Prištine i istakao da ta zemlja odbacuje unilateralne akcije u vezi sa transformacijom u oružane snage. Pružio je podršku teritorijalnom integritetu Srbije i mirnom i političkom rešenju svih preostalih pitanja i podržao Rezoluciju 1244. I predstavnik Bolivije je pozvao na poštovanje Rezolucije 12 44 i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. "Ta rezolucija predstavlja jedini pravni okvir za medjunarodno prisustvo i Kfor je taj koji garantuje bezbednost", istakao je on.

Tri zakona koja je usvojio kosovski parlament su alarmanatna stvar i nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Pozivamo Prištinu da se uzdrži od toga, rekao je predstavnik Bolivije.Predstavnik Obale Slonovače u UN kazao je da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244 i pozvao obe strane da se uzdrže od unilateralnih poteza koji bi mogli da ugroze stabilnost u regionu. "Pozivamo obe strane da se vrate za pregovarački sto pod pokroviteljstvom EU kako bi se smanjile tenzije i stvorili uslovi da se reše sva otvorena pitanja", rekao je on.

Obala Slonovače je uverena da je traženje mira kroz dijalog jedini način da se postigne mir na Balkanu. Predstavnik te zemlje je naveo i da je nedavno usvajanje tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga izazvalo reakciju međunarodne zajednice, te da ta inicijativa može uticati na mandat UNMIK-a i Kfora.

Predstavnik Poljske, koja je inače priznala nezavisnost Kosova, kaže da smatra da je tranzicija bezbednosnih u oružane snage pitanje Kosova, ali i da buduće oružane snage treba da budu formirane u skladu sa ustavom i u okviru inkluzivnog procesa.

"Samo tada mogu da rade u interesu bezbednosti svih. Verujemo da će se svi akteri u regionu uzdržati od izjava i akcija koja će voditi ka eskalaciji. Dijalog je jedini put kojim se može doći do trajne stabilnosti", ocenio je predstavnik Poljske.

Predstavnik Kuvajta, koji je priznao nezavisnost Kosova, smatra da odluke kosovskog parlamenta predstavljaju suvereno pravo ida Kosovo ima pravo da formira oružane snage u skaldu sa Ustavom, mada priznaje da razume da to izaziva zabrinutost Srbije. Smatra da te odluke nisu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

Pozvao je na dijalog koji je pravi okrvir za rešvanje svih pitanja izmedju Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

А

18.12.2018 08:38

УН = луд, збуњен, нормалан. (већег шљама од њих нема)

ODGOVORITE
Name

E

18.12.2018 10:26

Ima veceg šljama, a to si ti. hahahahahahahahahah

Name

izraelac

18.12.2018 08:57

slobodno nek kaže ko šta misli pa da nastavimo po starom...

ODGOVORITE
Name

BG

18.12.2018 08:59

Tek se sad vidi kakvi ste,sve neke komik zemlje,osim Rusa i Kineza ali i od njih nikakve koristi samo blablabla

ODGOVORITE
Name

guz

18.12.2018 08:59

Kazu nije Kosovo drzava i nema stolicu u UN,ali onaj Tachi sjede,uze mikrofon i njegova rijec bi zadnja....upita on Vucica....koliko je Srbija osudila onih koi su cinili zlocine na Kosovu...Vucic ostade nijem...zato sto nisu osudili nikoga.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

18.12.2018 10:23

Срби су криви.. Руси су криви. Сви остали су светци. хехе

Name

Dzoo

18.12.2018 09:02

Ko je uz nas pjani Rusi.Sutra da im tram kaze nema sankcija i Sandzak,Vojvodinu jug Srbije sve ce prodati.Ajde vise prekini te sa tim Rusima .Ja njima ne verujem da kazu belo mleko jacu pogledati jeli belo tako isto Vucicu i Dodiku.

ODGOVORITE
Name

B

18.12.2018 09:09

Ovo ti je druže zlo i naopako kad Amerika i Engleska podržavaju najgoru svjetsku stoku.

ODGOVORITE
Name

ЧикаВеља

18.12.2018 09:09

Кад видим ко нам капе кроји добро смо икако живи. Према нама се понашају ко да смо афричка племена ,ко да смо тек сад измислили точак итд. Народ глуп,само дај оружја и војске а омладина емигрира са ових простора,пуни аутобуси иду одавде на запад и то у једном правцу

ODGOVORITE
Name

Re

18.12.2018 09:54

Zasto vređaš afrička plemena? Ratovalo se u Slo, Hr, BiH, Kosovu. Preti se CG, pa i Makedoniji. Gura se rame uz rame sa svetskim liderima, a nema kuče zašto da nas ujede. Štiti li se ljudi koji su posle osuđeni za ratne zločine. Izvršilo se humano preseljenje svih osim Srba sa prostora RS i ti se čudiš zašto se sa nama tako ponašaju, a mi "dobri i fini"

Name

Mišo

18.12.2018 09:52

Videćete do nove godine šta su braća Rusi.U rafineriji Brod sve pokrali opustošili radnike otpuštaju.Napraviće bedu od naroda.Teško onom kaga Rus brani.Pa u Srbiji sve fabrika što je otvoreno zapad i Turska nijedna Ruska .Toliko o brizi braće Rusa daleko im kuća od moje bila.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

18.12.2018 10:24

Bravo Miso.

Name

Nostradamus

18.12.2018 10:55

Slusajuci izlaganje Vucica ne znam zasto na Engleskom,a ne na Srpskom jeziku.Postavljam pitanje zasto nije u izlaganju ni jednom pomenuo odluku ili najavu da Albanci zele da prave Veliku Albaniju,a dokaz je najava da izmedju Kosova i Albanije nece biti granice.A to znaci stvaranje ne nezavisnog KiM nego Velike Albanije.

ODGOVORITE