Parkinzi zaradili četiri miliona KM

Grad Banjaluka je od početka godine do decembra od naplate parkinga zaradio 3. 964. 503 KM, rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Republika Srpska 14.12.2018 | 07:40
Parkinzi zaradili četiri miliona KM
"Od ovog broja, na osnovu naplate parkiranja putem SMS-a ostvaren je prihod od 1.393.180 KM", istakli su u ovom odjeljenju.

Dodali su da je "Pauk" služba u ovoj godini premjestila 1.766 vozila, a u isto vrijeme su blokirana 5.494 vozila.

"Najveći broj blokiranja vozila izvršen je u drugoj tarifnoj zoni", kazali su u nadležnom odjeljenju.

Prema njihovim riječima, u prošloj godini na osnovu naplate parkiranja ostvaren je prihod od 4.126.397 KM.

"Grad trenutno raspolaže s ukupno 4.826 parking mjesta. Od tog broja 244 parking mjesta pripadaju nultoj zoni, 743 prvoj tarifnoj zoni, a 3.657 drugoj tarifnoj zoni", objasnili su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Dodali su da grad raspolaže i sa 182 garaže, koje se nalaze u Aleji svetoga Save.

Građani kažu da im je, bez obzira na veliki broj mjesta, ipak ponekad teško naći parking i smatraju da ostvareni prihod trebao biti uložen u izgradnju novih parking mjesta, ali, kako kažu, ne u strogom centru grada.

"Mislim da je trenutni broj mjesta za parkiranje nedovoljan, posebno kada su praznici. Ipak, mislim da bi nove parkinge trebalo izgraditi van užeg centra grada, koji je već prebukiran", kazao je jedan mještanin Borika.

Cijena parkinga u nultoj zoni, u kojoj je zadržavanje moguće u maksimalnom trajanju od dva sata, je jedna KM po satu.

Za prvu zonu jedan sat parkiranja košta jednu KM, a cijena cjelodnevne karte u ovoj zoni je pet KM.

Druga zona košta 0,50 KM po satu, a cjelodnevna tri marke.

Novim prijedlogom o cijeni parkiranja u gradu, koji bi uskoro trebalo da bude dostavljen gradonačelniku Igoru Radojičiću, nulta zona trebalo bi da bude proširena za 400, odnosno sa sadašnjih više od 200 na oko 600 mjesta, i trebalo bi da bude skuplja.

Ovim prijedlogom predviđeno je i pomjeranje zona, što bi značilo da bi parkinzi koji su trenutno druga zona prešli u prvu, a nekoliko parkinga iz prve u nultu.

(Nezavisne novine)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Skeptik

14.12.2018 07:01

A to znači da su 4 miliona maraka izgubili građani.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

14.12.2018 11:48

Sve što parkinzi zarade napravio narod! Oteli odlukom sve i deri po sirotinji.

Name

Pauk i blokada

14.12.2018 17:12

Pauk i blokada vizila su varvarski cin. Sta ako je neko bio prinudjen da,zbog nedostatka parking mjesta, stane na nedozvoljenom mjestu mozda radi neke hitne intervencije (preuzimanje teskog bolesnika i sl.) a vi mu to onemogucite zato sto ceteu blokirati auto ili ga odnijeti. U normalnim drzavama postoji fotografija sa lica mjesta koja svjedoci o ucinjenom prekrsaju za koji cete dobiti kaznu na na kucnu adresu a ne da vam se onemogucava pokretanje i upravljanje vozilom. Ali to smo mi nista cudno.

Name

Mihajlo

14.12.2018 07:13

Parkinzi zarade milione km a narod po kontejnerima, Boze koja je ovo drzava?

ODGOVORITE
Name

ljubo

14.12.2018 08:04

Gradi se u Centru 600 parking mjesta sto ce znacajno promjeniti sliku grada

ODGOVORITE
Name

re

14.12.2018 12:19

Je li to lokacija "rupe"? Prilazne saobraćajnice toj lokaciji (trebao biti izgrađen tržni centar, pa se odustalo navodno zbog uskih prilaznih ulica) su uske, kako će da "podnesu" toliki saobraćaj?

Name

Komentar

14.12.2018 15:48

Da,lokacija"rupe"I sad sledece je kad investitor zavrsi gradnju,koju je morao jer po ugooru o izgradnji trznog centra morao je da gradu plati dal 8 miliona km il koliko vec,pa da ne plati,to ulaze u garazu,i kako nema toliko auta,jer sva tri velika parkinga javna u centru nemaju ni 500 parking mjesta,narod se iseljava i bice i manja potreba,99.9% oicekujte ugovor sa gradom.Ja pretpostavljam da ce biti kupovina,u smislu grad se zaduzuje za 20 miliona km da kupi te podzemne garaze.I sve je to normalno da je normalna situacija,zivot ovde u Bl,i da ne spominjem liste cekanja da dijete krene u vrtic il skole jer narod se iseljava,al sad kako snijeg pao u Bl,toliko price o evropskom gradu i slicno,a mene interesuje zasto jedno javno skloniste grad nije uredio za ljude beskucnike,koji nemaju gde da zive,da imaju lezaj,tri obroka,da se okupaju a 99.9 % sam siguran da ce na podzemnu garazu ako ne da je kupe a onda potpisace ugovor o najmu i godisnje davati vec koliko 1-1.5 milion km.