Budžet veći za osam odsto

Nacrt budžeta opštine Lopare za narednu godinu iznosi 5. 780. 000 KM, što je za 410. 000 KM ili osam odsto više od ovogodišnjeg budžeta.

Republika Srpska 13.12.2018 | 20:27
Budžet veći za osam odsto
Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Lopare Danica Ilić rekla je da se izradi budžeta pristupilo prateći striktno kalendar i u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske, uvažavajući sve preporuke tog ministarstva.

"Budžet je uvećan za osam odsto u odnosu na proteklu godinu zbog većeg dijela indirektnog poreza kao i porasta neporeskih prihoda", rekla je Ilićeva.

Načelnik opštine Rado Savić je nakon današnje javne rasprave o nacrtu budžeta za 2019. godinu rekao da su prioriteti za sljedeću godinu infrasturkturni projekti, poboljšanje vodosnabdijevanja, izgradnja lokalne putne mreže i sanaciji posljedica klizišta.

"Za mjere populacione politike biće izdvojeno 50.000 KM, za novorođenčad, ali i za višečlane porodice", rekao je Savić.

On je napomenuo da je u budžetu izdvojeno 150.000 KM za sufinansiranje gradnje 29 kuća porodicama koje su ostale bez stambenih objekata u klizištima 2014. i 2015. godine.

"Sa ovih 29 stambenih objekata biće izgrađeno ukupno 100 kuća za tri godine i završetkom ovog projekta svim porodicama biće obezbijeđeni normalni uslovi za stanovanje", rekao je Savić.

On je istakao da će za sport i fizičku kulturu biti izdvojeno 100.000 KM, a za boračke kategorije 70.000 KM.

Predsjednik Boračke organizacije Lopara Mitar Tojić rekao je da je boračka populacija saglasna sa raspodjelom sredstava za narednu godinu i da ova kategorija društva ima razumijevanje od rukovodstva opštine.

"Predložili smo da u budžetu za potrebe boračke populacije bude iznos od 70.000 KM. Dodjeljujemo jednokratne pomoći svima iz boračke populacije, obilježavamo važne datume iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao što i održavamo i gradimo spomenike", rekao je Tojić.

Javna rasprava održana je u skupštinskoj sali opštine Lopare, a prisustvovali su korisnici opštinskog budžeta, predstavnici sportskih klubova, nevladinih organizacija, predstavnici mjesnih zajednica, kao i zainteresovani građani.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pametni potezi

14.12.2018 08:25

Pohvala za Rada Savića, koji je doveo Opštinu Lopare na solidan privredni nivo, a bez neke pomoći vrha RS. Zna se jako dobro, koji načelnici su odani voždu, koji dobivaju pare, uglavnom basnoslovno bogateći svoje porodice. Što se tiče razvoja opština, većinu takvih to ne tangira. Lopare su primjer male opštine, koja stoji na svohim nogama.

ODGOVORITE