Korupcija u svim porama društva

Korupcija u BiH je sveprisutna, razara društvo i državu i ima veliki uticaj na svakodnevni život građana, ocjena je državnih i nevladinih organizacija koje se bave suzbijanjem korupcije.

Bosna i Hercegovina 08.12.2018 | 07:53
Korupcija u svim porama društva
Većina objavljenih izvještaja, upozorava da korupcija direktno utiče na ekonomski razvoj zemlje i da je borba sa njom jedan je od najvećih izazova BiH na putu ka evroatlantskim integracijama. Poseban problem predstavlja činjenica da se veoma mali procenat koruptivnih djela procesuira.

Naime, prema ovogodišnjem izvještaju OSCE-a Tužilaštva u BiH najviše optužnica za koruptivna djela podižu za zloupotrebu položaja i druga sitnija djela, dok je najviše oslobađajućih presuda zabilježeno u predmetima visoke i sistemske korupcije.

Transparency International (TI) upozorava da je BiH najlošija od zemalja regije po korumpiranosti. Prema podacima Agencije za prevenciju korupcije, u posljednje četiri godine bilo je oko 500 prijava sa indicijama koruptivnog ponašanja a u prvoj polovini ove godine agencija je primila 67 prijava koje je proslijedila nadležnim tužilaštvima.

Nevladina organizacija “Account” objavila je podatak da korupcija godišnje u BiH odnese skoro 1,5 milijardi KM, odnosno preko 750 miliona eura.

Iako se iz godine u godinu konstatuju iste stvari, nema napretka u borbi protiv korupcije, bilo da se radi o zakonskom okviru, provedbi zakona ili uspostavi minimuma nezavisnosti intitucija koje bi trebale provoditi antikorupcione zakone, odnosno procesuirati slučajeve korupcije, kaže direktorica TI Ivana Korajlić

„U osvrtu na prehodnu godinu jedini napredak je bio u transparentnosti korupcije. Dakle, imamo još otvorenije zloupotrebe javnih sredstava, još otvoreniji nepotizam i klijentelizam, korupciju u svakom segmentu društva i što je još gore, još otvorenije političke pritiske na rad institucija koje bi trebalo da se bore protiv korupcije. Prije svega, mislim na institucije pravosuđa koje se suočavaju s ogromnom korupcijom u svojim redovima, a za koje se pokazalo da su, iz godine u godinu, sve slabije i da sve manje efikasno procesuiraju slučajeve korupcije, posebno one krupne slučajeve“, precizirala je Korajlić.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije u BiH Hasim Šabotić ističe kako se i pored postojanja pravnog okvira, iz godine u godinu, u BiH svjedoči porastu stope korupcije u svim sferama života, te da država predstavlja jednu od najkorumpiranijih zemalja u svijetu.

„Poražavajuća je činjenica da su građani BiH izgubili povjerenje u institucije, da najkorumpiranijim ocjenjuju upravo one koji bi se trebali boriti protiv korupcije i da ne očekuju da bi se bilo šta u vezi s tim moglo promijeniti“, kazao je Šabotić.

Dodaje kako takva situacija negativno utjiče na spremnost građana da prijave korupciju, a da se kao razlozi za neprijavljivanje navode - strah za ličnu sigurnost ili gubitak posla, mogućnost odmazde ili etiketiranja, korumpiranost institucija, loša zaštita "zviždača", nedostatak dokaza, odsustvo vladavine prava, kao i nepostojanje odgovarajućeg sistema koji štiti prijavitelje korupcije.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, na konferenciji koju je Agencija za prevenciju korupcije u BiH tim povodom organizovala u Sarajevu, istaknuto je i da sveprisutna korupcija u javnom i privatnom sektoru BiH, da ona razara državu i društvo, ima veliki uticaj na svakodnevni život građana, proizvodi ozbiljne posljedice na ekonomski razvoj zemlje i jedna je od najvećih izazova BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Na pogubne posljedice korupcije ukazao je i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark fokusirajući se na tri ključna elementa, te navodeći da je borba protiv korupcije, zajedno s vladavinom prava u vrhu prioriteta i obaveza BiH.

On ističe da je kranje vrijeme da Parlamentarna skupština BiH usvoji zakon o sukobu interesa, što raniji saziv nije uradio, te da se moraju preduzeti sve nužne mjere i pokazati kredibilni rezultati na procesuiranju predmeta korupcije na najvišem nivou.

„Krajnje je vrijeme da se BiH fokusira na ispunjavanje uslova koji će biti dio mišljenja Evropske komisije i da shvati da je borba protiv korupcije, zajedno s vladavinom prava, u vrhu prioriteta i obaveza ove zemlje“, naglasio je Wigemark.

Prema prijavama koje su Agenciji za prevenciju korupcije pristigle tokom 2017. godine, najviše podnesaka odnosilo se na rad institucija s javnim ovlastima na svim nivoima vlasti u BiH. Najčešće se, piše u prijavama, radilo o zloupotrebi službenog položaja ili ovlasti, primanju dara i drugih oblika koristi, sukobu interesa, sklapanju štetnog ugovora, nesavjesnom privrednom poslovanju, nezakonitom zapošljavanju, nepravilnostima u provođenju konkursne procedure i nepravilnostima u vezi s realizacijom procedura javnih nabavki.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton smatra da se u borbi protiv korupcije u BiH ne može ništa uraditi, ukoliko se u tu borbu ne uključe politički lideri i to svojim vlastitim primjerom.

Navodeći da je u BiH ipak napravljen pomak, koji je vezan za donošenje zakona o parlamentarnom nadzoru, Berton je kao pozitivan primjer naveo da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen Zakon o zviždačima.

Ipak, zamjenica Ambasadorke SAD u BiH Ellen Germain pozvala je vlasti u BiH da prestanu sa odugovlačenjem i preduzmu konkretne korake u borbi s korupcijom, kao i odgovornost za budućnost BiH i njenih građana.

„U institucijama javnog sektora u BiH protekcija i nepotizam su i dalje široko rasprostranjeni, potrošnja javnih sredstava nije transparentna i često se dogovara 'iza zatvorenih vrata'. Shvatite, korupcija nagriza BiH, usporava njen razvoj i pristup Evropskoj Uniji, ali najviše ugrožava napredak na poboljšanju života prosječnih građana ove zemlje“, naglasila je Germain, zaključivši da je potrebno donošenje strožih zakona u oblasti sukoba interesa u BiH.

Koliko je ozbiljan fenomen korupcije u BiH govori podatak i iz zadnje strategije prošitenja Evropske Unije, koja je objavljena u aprilu ove godine i u kojoj se navodi da je BiH poprimila oblike zarobljene države, što znači da je to država u kojoj su svi procesi - zakonodavni, izvršni, sudski i nadzorni - unaprijed planirani od određenih grupa u cilju ispunjenja njihovih privatnih ciljeva.

U tom dokumentu navodi se i kako su tokom prošle godine provedene 193 istrage za zločine vezane za finansije i korupciju. Riješeno je 125 slučajeva na način da je 26 izvještaja protiv 107 osoba i 11 dopunskih prijava protiv 68 osoba dostavljeno nadležnom tužilaštvu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Е

08.12.2018 07:16

Код нас је све живо па и мртво корумпирано, почевши од ових истражилаца, преко политичара па до мене обичног смртника. Код нас нема тога да није спреман да понуди а и да прими мито. Једноставно такав се још није родио. То је постало нормално и саставни дио живота.

ODGOVORITE
Name

Usvojen u RS

08.12.2018 07:46

Usvojen je zakon u Republici Srpskoj ali taj zakon ne pruža dovoljnu zaštitu uzbunjivačima.Da li je to namjerno napravljeno ili ne prosudite sami

Name

Sretna NG!

08.12.2018 07:35

Mnogo srece i uspjeha u evroatlantskim integracijama.

ODGOVORITE
Name

nevladin sektor

08.12.2018 07:37

Godine 2013. Narodna skupština RS je donijela Strategiju borbe protiv korupcije, a 2014. godine i Akcioni plan. Do kraja 2017. godine ništa se nije dešavalo, dok nevladin sektor nije izvršio pritisak da se nešto počne raditi na tom polju. Ministarstvo pravde RS , u saradnji sa MUP RS, počinje sa serijom predavanjaširom RS na pomenutu temu. Pri tome, od prisutnih na tim predavanjima su zahtijevali da u najkraćem roku donesu sijaset pravilnika, kojekvih ispraznih papairčina na temu "Korupcija". Dakle, od momenta usvajanje Strategije i Akcionog plana, do momenta početka deklarativne primjene tih neobavezujućih akata, prošlo je nekoliko godina, a da nosioci tih aktivnosti nisu ništa preduzeli, dok im nevladin sektor nije "sjeo za vrat". Pri tome, radi se o 2 institucije koje su , po prirodi svog posla, velo koruptivne. Da bi se iskorijenila korupcija na ovim prostorima, mora se neko "sa strane" umiješati, jer oni koji treba da se bore protiv ove pošasti i sami su koruptivni. Zaključak : korupcija je u BiH toliko metastazirala da nam bez spoljne pomoći nema spasa.

ODGOVORITE
Name

Е

08.12.2018 08:34

Само да ти кажем ови са стране што их тражиш у великој мјери су нам управо они допринјели свему овоме - корупцији.

Name

Miko

08.12.2018 07:41

Kod nas se sve krade i svi su lopovi. Imamo velike i male lopove. Veliki lopovi kradu milione a mali lopovi kradu recimo toalet papir po firmama.Lopovski narod ima lopovsku drzavu...

ODGOVORITE
Name

U

08.12.2018 17:58

Trnovu ,vladaju crveni ,varuju ovim nesretnim mjestom... toliko su bahati užas jedan.. samo njima je potreban dobar posao a nama ostaju koske za glodanje..

Name

BIH KORUPCIJA

08.12.2018 07:58

PRVO MORAMO POGLEDATI U VRH VLASTI DA NA PLANETI NEMA KORUMPIRANIJE VLASTI PRIJESEDNIŠTVO SUDSTVO OPŠTINSKI LOPOVI GRANIČNE SLUŽE TRGOVINE SVE VRSTE BIZNISA PREVARA RADNE SNAGE OD STRANE POSLODAVACA NEMA TE ZEMLJE KOJA BI SE MOGLA UPOREDITI SA OVIM KRIMINALOM I KORUPCIOM

ODGOVORITE
Name

BIH KORUPCIJA

08.12.2018 08:02

PRVO MORAMO POGLEDATI U VRH VLASTI DA NA PLANETI NEMA KORUMPIRANIJE VLASTI PRIJESEDNIŠTVO SUDSTVO OPŠTINSKI LOPOVI GRANIČNE SLUŽE TRGOVINE SVE VRSTE BIZNISA PREVARA RADNE SNAGE OD STRANE POSLODAVACA NEMA TE ZEMLJE KOJA BI SE MOGLA UPOREDITI SA OVIM KRIMINALOM I KORUPCIOM OVDJE LIJEKA TOME NEMA SVAKO KO JE I KO DOLAZI PODLOŽAN JE KORUPCIJI TO PODNEBLJE NERAĐA DRUGAČIJE OSOBE

ODGOVORITE
Name

Sos

08.12.2018 20:20

Najveca korupcija i reket je u UIO.

Name

putnik

08.12.2018 08:04

Korupciji ne možemo stati na kraj. Kod nas od nje sve počinje.

ODGOVORITE
Name

Taksirat

08.12.2018 08:31

Tačno, zato će nas ona dokrajčiti, jer je neizlječiva. Čak se nastoji širiti i usavršavati i na drugim prostorima odlaskom masa sa naših, a tako izgleda nevino i naivno u začetku. 'Olakšavajuća' okolnost je da i drugdje postoji pa onda izreka 'bićemo obojica dobri' sve više postaje svetinja. Zemljo otvori se i nažalost progutaj i one koji znaju za dobro i pošteno.

Name

'Objema stranama dobro

08.12.2018 08:12

Naravno da se ne može ništa postići protiv korupcije kada se bori zajedno SA njom.

ODGOVORITE
Name

Ratko

08.12.2018 08:13

Zakon je nakaradan, kaznjava isto one koji daju i primaju mito. Treba uvesti nagrade za one koji daju i donesu dokaz o primanju istog. E onda ce stvari da "legnu", svako ko prima novce ce se zapitati"da li smem, da li neko snima, da li su popisani serijski brojevi novcanica".....

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

08.12.2018 08:38

Niste vi razumeli šta je mito i korupcija .To je borba za dobrobit naroda, kako bi išli doktoru pa u školu pa kupili fakultet pa penziju pa se zaposlili a ako treba nekoga kazniti kao za lažne penzije onda se privedu dve službenice šta će te institucije rade svoj posao.

Name

BOBA

08.12.2018 09:08

NE MOŽE ČOVJEK VJEROVATI ŠTA SE IMA OD OVAKVIH PRIČA, SAMO TRLA BABA LAN DA JOJ PROĐE DAN SVI POLITIČARI SU KORUMPIRANI SVI OD ČISTAČICE DO VRHA VLASTI.O TOME JE SUVIŠNO TROŠITI VRIJEME.JEDINO ŠTO JE NEKOM TO POSTALO ZABAVNO.MI SMO DRŽAVA IRITIRANJA I PROVPKACIJA.

ODGOVORITE
Name

Bibi

08.12.2018 12:16

Jeli ovo slijep narod ili je isti kao i politicari koji nas predstavljaju.Nije istina da nema postenog svijeta i nekorumpiranok ali nazalost vise ima onih neradnika i dabalebaross koji su spremni na sve.Toje vrlo jednostavno rijesiti ali zato mora drzavni vrh biti spreman i politika da to sprovede.Ali kako cese to odraditi kada su oni naj halapljiviji i nanj vise kradu preko tendera i javni nabavki.Nije tu puno naroda u korupciji nemora znaciti da i oni nebi maznuli kad bi imali sansu.Neprocjenjuju sve obavjestajne sluzbe koliko je Dodik tezak procjene su preko milijarde dobro su njima poznati tokovi novca ali koce znati kome to odgovara.Kod porjekla imovine vrlo lako dokazivo zbrojis prihode oduzmes troskove zivota sva razlika se oduzima.Daje to uradeno u jednom slucaju drugi bi razmisljali dali da to isto rade ali ovome lopovluku kraja nema u javnom sektoru i drzavnom budetu tuje najveca pljacka.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

08.12.2018 12:33

ne slijep ćorav.

Name

Rjesenje

08.12.2018 19:18

Ovde je jedino rjesenje cisti protektorat. Kako stvari stoje tako ce i biti.

ODGOVORITE
Name

baja pajo

09.12.2018 02:10

Ukinuti PAPIRNI NOVAC, samo kartice.

ODGOVORITE