ŽRS: Od kredita isplaćuju dugove

Željeznice Republike Srpske počele su iz sredstava prve tranše kredita Svjetske banke u iznosu od 26,5 miliona evra, da isplaćuju nagomilane obaveze za poreze i doprinose. Krenule su i isplate dugovanja prema radnicima, ali predstavnici radnika imaju brojne zamjerke.

Republika Srpska 25.11.2018 | 20:50
ŽRS: Od kredita isplaćuju dugove
Uprava Željeznica neisplaćene regrese i tople obroke planira da izmiruje na sljedeći način:

''Isplate dugovanja prema radnicima vršiće se na način da prvo budu isplaćeni zaposleni prema kojima su dugovanja najniža kako bi se već u prvom koraku obuhvatio što veći broj radnika i ispunili uslovi koje je postavila Svjetska banka. Nakon isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, dugovanja prema bivšim radnicima biće izmirivana po istim kriterijumima'', saopšteno je iz Željeznica.

Ovakav način izmirivanja dugova je diskriminacija radnika koji su tužili željeznice i pravosnažno dobili sporove, odgovaraju predstavnici radnika.

Od prve tranše kredita bi trebalo da budu isplaćeni dugovi prema nešto više od 2 hiljade radnika koji su i dalje u radnom odnosu. U sindikatu strahuju da će upravo radnici koji su tužili željeznice, njih 260, ostati bez onoga što im Željeznice duguju i da će morati da čekaju drugu tranšu kredita.

Iz Željeznica negiraju da postoji bilo kakav plan po kojem bi se odugovlačila isplata dugova za radnike koji su tužili ovo javno preduzeće.

''Uprava je ovakav stav zauzela prema preporukama Svjetske banke, poštujuću ekonomske kriterijume i fer odnos prema svim radnicima, kako bi se sva sredstva za izmirenje dugovanja mogla povući u dvije tranše kredita, odnosno što je prije moguće''.

Prema ranijim informacijama, ŽRS duguju oko 19 miliona KM radnicima,  koja su nastala zbog neuplaćivanja regresa, prevoza i toplog obroka u periodu od 2011. do 2015. godine.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Doxa

25.11.2018 20:03

Nekaze se dzaba uso unju ko budala u Kredit...

ODGOVORITE
Name

Re

25.11.2018 20:44

Sa seljacinom milom u nove pobjede, citaj pljacku.

Name

Cccccccccc

25.11.2018 20:30

Joj tugo mjesto da nesto obrnu uloze..joj propasti mila majko

ODGOVORITE
Name

Super Hik

25.11.2018 21:21

Na ZRS postoje tri reprezentativna sindikata. Doticni gospodin nije predstavnik nijednog od pomenutih, stoga i ne cudi njegova neinformisanost. Smije li neko postaviti pitanje zbog cega na ZRS egzistira sest-sedam sindikata?! Pod izgovorom borbe za "radnicka prava" kriju se licni interesi, koji se ogledaju u raznim povlasticama, kao sto su raspolaganje sindikalnim racunom i clanarinama, eskiviranje radnih obaveza, itd. Borci za pravdu su bili spremni ugroziti aktuelnu isplatu radnicima, kako bi se prvo naplatili njihovi advokati, racunajuci na dogovorene i zagarantovane procente.

ODGOVORITE
Name

sRBIN

25.11.2018 21:52

Novi krediti za stare dugove - plus zastave na svakih sto metatra i putevi u jednom pravcu u NEPOVRAT - ZIVIO BAJA !

ODGOVORITE
Name

bruka

26.11.2018 01:36

Da, da, od kredita isplacuju skoro sve. Neznam dokle ce moci, jer nova kredita nece dobiti. I kad to potrose onda ce RS bankrotirati. Bruka i sramota da od kredita isplacivaju.

ODGOVORITE