Povećan budžet opštine Sokolac

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su danas rebalans lokalnog budžeta, prema kojem su povećana sredstva za oko 1. 080. 900 KM u odnosu na plan, te odluku o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

Republika Srpska 16.11.2018 | 17:02
Povećan budžet opštine Sokolac
Načelnik opštine Milovan Bjelica obrazložio je rebalans povećanim troškovima u proteklom periodu kada je riječ o izdvajanju za lične dohotke, ali i za neke obaveze iz prethodnog perioda koje su rješavane u proteklih šest mjeseci.

"Morali smo da izmirimo stare obaveze prema dobavljačima više od 450.000 KM, tako da je to dostiglo taj iznos", ocijenio je Bjelica i dodao da je, prema usvojenoj odluci, rebalansom budžet uvećan za 17 odsto.

Prema odluci o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, ostvareni su budžetski prihodi od 2.578.700 KM, budžetski rashodi 2.690.800 KN i deficit od oko 149.200 KM, što je 41 odsto od plana. Bjelica je rekao novinarima da je sve primjedbe i kritike iz opozicionih klupa shvatio kao dobronamjerne, prihvativši da je bilo propusta u nekim segmentima, ali da se veći dio toga može otkloniti uz razumijevanje.

"U ovom periodu je višak radne snage u lokalnoj upravi i mi ćemo morati da ispoštujemo Zakon o lokalnoj upravi koji nas obavezuje da do polovine 2019. godine riješimo to pitanje, što znači da moramo sprovesti zakon", rekao je Bjelica.

On smatra da to treba učiniti na najbezbolniji način i da što manje ljudi ostane bez neriješenog statusa. Primjedbu opozicije na visinu iznosa reprezantacije, načelnik opštine obrazložio je da su ta sredstva utrošena najvećim djelom za novogodišnje poklone djeci, poklone poslovnim partnerima i investitorima sa područja ove opštine.

Odbornik opozicionog SNSD-a Mirko Čolović izjavio je da je nesreća ove lokalne zajednice što se i dalje stvaraju dugovi i permanentno pravi deficit u budžetu. On je ocijenio da je namjera predlagača bila da se kroz rebalans budžeta pokriju sredstva potrošena za plate viška zaposlenih u lokalnoj upravi.

"Nijedan kapitalni projekat nije urađen, na reprezentaciju načelnika i neke odluke načelnika za reklamne stvari dato je mnogo više nego što je planirano, i to po 40.000 i 50.000 KM, što je za ovako malu opštinu u ovakvoj situaciju veoma teško", rekao je Čolović.

Izvršenje budžeta i odluku o rebalansu nije podržao ni odbornik DNS-a Ljubomir Erić tvrdeći da budžet opštine Sokolac nije bio pozitivan ni u jednom izvještajnom periodu već nekoliko godina.

"Ovo je opština u kojoj je budžet dužan ukupno oko 12.000.000 KM, što je strašno za ovu lokalnu zajednicu", istakao je Erić, te naveo da je za reprezentaciju načelnika dato 40.000 KM.

On očekuje da se u ovakavo izvršenje budžeta umiješa i resorno ministarstvo Republike Srpske i da se stavi tačka na takvo trošenje budžetskih sredstava. Pred odbornicima se danas našla i informacija o trenutnim neizmirenim obavezama opštine prema dobavljačima i organizacionim jedinicama opštine, za koju je Bjelica rekao da su zaposlenim u lokalnoj upravi neizmirena četiri lična dohotka, što je zaostatak iz ranijeg perioda.

Izlaz iz ove situcije Bjelica vidi u refinansiranju starih kredita, što bi trebalo predložiti u planu budžeta za narednu godinu, tvrdeći da bi u tom slučaju opštini ostalo oko 1.500.000 KM do 2.000.000 KM, čime bi riješili sve zaostale obaveze. 

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ma vidi se odmah

16.11.2018 16:05

Odmah se vidi napredak od kako je Cicko počeo da se uvlači Dodiku,ne kaže se bezveze da vremenom pas počinje da liči na gazdu.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

16.11.2018 16:22

Zaposlenim u opstini se duguje nekoliko plata. zasto niko to ne spominje?

ODGOVORITE
Name

Anamarija

16.11.2018 20:51

Radnicima opstine duguje 5 -6 plata i doprinose ko zna od kada, a ostalim budzetskim korisnicima kasni po 8-9 plata! Jad od covjeka!

Name

CICKO NAIVAN!!!

16.11.2018 17:12

Izgleda ce te ovi iz snsd smijeniti brzo dzaba ih podrzavas HAHAHAHA!!!

ODGOVORITE
Name

Мирослав

16.11.2018 18:33

Сад ће то све бити уреду , нема нити ревизије ни ревизора.

ODGOVORITE
Name

To

16.11.2018 20:52

Cicko napravices ti cuda sa Dodom.

ODGOVORITE