Marković i Šulić ulaze u Skupštinu

Prema najnovijoj odluci Centralne izborne komisije BiH, mandati za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske dodijeljeni su Ivani Marković iz SDS-a, inače Hrvatici, te Denisu Šuliću, iz SNSD-a, koji je Bošnjak.  

Republika Srpska 13.11.2018 | 17:40
Marković i Šulić ulaze u Skupštinu
Njima su dodijeljeni, a bez mandata su ostali Radovan Vuković (SNSD) i Milanko Mihajilica (SRS).

CIK je ovu odluku donio na današnjoj sjednici u Sarajevu postupajući po rješenju Suda BiH, koji je ustvrdio da Komisija nije pravilno postupila kod dodjele mandata u NSRS, a nakon što je utvrđeno da je Nini Bukejlović iz SDS-a nezakonito dodijeljen mandat, koji joj je potom i oduzet.

Naime, CIK u ranijoj odluci nije vodio računa o tome da je pri raspodjeli preostalih mandata morao dodijeliti po jedan mandat iz reda Bošnjaka i Srba, jer je iz redova tih konstitutivnih naroda nedostajao po jedan poslanik. Sud BiH je ukazao na to i CIK je danas ispravio svoju raniju odluku.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH, piše Avaz.

Takođe, CIK je danas utvrdio da je Sud BiH odbacio žalbe SDP-a i SBB-a na dodjelu kompenzacijskog mandata Miomirki Melank iz Naše stranke, te je Komisija današnjom odlukom potvrdila dodjelu mandata Melank u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. 

Konstatovano je i da se Zikrija Duraković, aktuelni načelnik Bužima koji je na proteklim izborima bio kandidat za poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona, izjasnio da prihvata poslanički mandat te da će zbog toga u Bužimu morati biti održani prijevremeni izbori za opštinskog načelnika.

U međuvremenu, kako se moglo čuti na današnjoj sjednici Komisije, tamošnje opštinsko vijeće odrediće ko će mijenjati Durakovića, a to ne mora isključivo biti neko od vijećnika ili uposlenika uprave.

S druge strane, načelnici Goražda i Trebinja Muhamed Ramović i Luka Petrović, koji su takođe osvojili mandate na opštim izborima, poslali su CIK-u izjave da ostaju načelnici svojih opština.

Umjesto Ramovića, u Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ući će Emina Mujagić, a umjesto Petrovića, u NSRS ulazi Valerija Lakić.

Izvor: Avaz

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Vujović B

13.11.2018 16:47

Radovane(Vukoviću)crnni Radovane.Ko će sada o Bileći da vodi računa.Zatrpati ulice kroz grad može Miljan kad popije upasti.Crni Radovane

ODGOVORITE
Name

Patriot

13.11.2018 17:21

Otkada je "Sulic" srpsko prezime??? Cudnoo!!! Neko prezime!!! Nisam nacionalista ali cudi me da tamo ima takvi u toj stranci, sekti sta li je vec!!! To je ona stranka ciji poslanici nece da bude gdije Dzaferovic presijedava!!!! Da, da....

Name

А

13.11.2018 17:32

Ко ти је рекао да је српско? Шта ли ти читаш? Видиш да је Бошњак и као такав је и добио мандат.

Name

Patriot-re

13.11.2018 17:46

Šulić je srpsko prezime, ima ih u Kalinoviku.

Name

X5

13.11.2018 18:24

Sulic Denis, sin oca Bosnjaka i majke srpkinje. Samo sto je otac postao papucar i prepustio konce zeni tako da je ona djecu okrenula na srpsku stranu.

Name

Patrit

13.11.2018 19:01

Ma citam ja ali nemogu da vijerujem da u " nacionalistickoj" sekti ima bosnjak, otkud on zaluta tu??? Oceva krv je jaca, taj komentar nije na mijestu sto mu je majka srpkinja!! Ma nebi mi cudno bilo u bilo kojoj drugoj stranci da je, ali u snsd u... nemogu da vijerujem!!! Sve sto nosi preznak bosansko, bosnjacko njihovom kabadahiji i vodji se gadi!!'

Name

Gogi

13.11.2018 16:49

Čestitamo prof. Marković. Sigurno pravi poslanik i žena koja zna šta priča. Bravoooo

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.11.2018 17:14

A mi se rugali Denisu...

ODGOVORITE
Name

Poređenje

13.11.2018 17:24

I sada možete na primjer da poredite ljude koji bi trebali da predstavljaju narod u narodnoj skupštini.Čovjek koji je odavno zalutao u SDS Kostadin Vasić kome najprije priliči ime Ludi Kole i profesor krivičnog prava Ivanka Marković

ODGOVORITE
Name

Rox

13.11.2018 18:27

Ko to bjese Nina Bukejlovic,jel to kcerka Obrena Petrovica?

ODGOVORITE
Name

Student

13.11.2018 22:39

Podrska profesorici Ivanki Markovic. Jedina osoba koja zaista zasluzuje stolicu u onoj skupstini . Samo naprijed

ODGOVORITE
Name

nanad

14.11.2018 07:37

Sigurno si se Studente provukao kod Ivanke na ispitu!? Treba da znaš da je nepravda da ova gospođa uđe u skupštinu sa daleko manje glasova nego neki drugi koji nisu mijenjali iskaz o nacionalnoj pripadnosti i sad će biti uskraćeni za zasluženi mandat. Ali, takva nam je država.

Name

Studentica

14.11.2018 11:24

Nanade, Bilo bi pametnije da provjeris informacije prije komentarisanja. Nina Bukejlovi' je ona koja je mijanjala nacionalnu pripadnost. Prof Markovic se oduvijek iyjasnjava isto.