Danas počinju "Višnjićevi dani"

U Bijeljini danas počinje tradicionalna manifestacija "Višnjićevi dani", koja će ove godine biti u znaku 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, 200 godina od objavljivanja prvog izdanja Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića i 140 godina od rođenja kompozitora Isidora Bajića, autora opere "Knez Ivo od Semberije".  

Republika Srpska 05.11.2018 | 07:56
Danas počinju "Višnjićevi dani"
Program 25. "Višnjićevih dana" počinje u 16.00 časova polaganjem vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću i podizanjem zastave "Višnjićevih dana" na platou ispred Narodne biblioteke u Bijeljini, koja nosi ime pjesnika.

Svečana akademija biće održana u 19.00 časova u gradskom Centru za kulturu, a o Filipu Višnjiću besjediće Dušanka Novaković, član bijeljinskog Gradskog odbora SPKD-a "Prosvjeta".

U okviru "Višnjićevih dana" biće održani i naučni skup "Srpsko društvo i stogodišnjica završetka Velikog rata, rezultati i posljedice", izložba o knezu Ivi i Isidoru Bajiću, promocije aktuelnih izdanja, pjesničko veče, koncert klasične muzike, folklorno i guslarsko veče, poetsko-istorijski časovi u Međašima i Trnovi, kao i posjeta bijeljinskim manastirima.

Manifestacija će biti završena dodjelom nagrada i monodramom "Vuk Stefanović Karadžić" u izvođenju Ljube Božovića, prema tekstu Milovana Vitezovića.

Organizator "Višnjićevih dana", koji traju do 8. novembra, je bijeljinski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", a pokrovitelji su grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar