Kanadski ljekari: U muzej po recept

Ljekari u Kanadi će od četvrtka izdavati recepte za posjetu muzeju kao dodatak konvencionalnoj terapiji, u okviru pilot projekta.

Zdravlje 30.10.2018 | 11:18
Kanadski ljekari: U muzej po recept
Projekt je rezultat saradnje Udruženja kanadskih frankofonih ljekara i Montrealskog muzeja lijepih umjetnosti.

Zamišljen je tako da pacijentima koji pate od raznih fizičkih i mentalnih bolesti, kao i članovima njihovih porodica, omogući da tokom besplatnih posjeta muzejima iskoriste blagodeti koje umetnost ima na zdravlje pojedinca.

U prvoj fazi projekta ljekari će prepisati 50 recepata za posjete izložbama. Svaki recept važi maksimalno za dvije odrasle i za dvije maloljetne osobe.

„Stotinjak ljekara se prijavilo za učestvovanje u projektu koji će trajati godinu dana“, rekla je za AFP Nikole Parent, direktorka Udruženja.

Prema njenim riječima, to je dokaz da „ljekari imaju senzibilitet i da su otvoreni prema alternativnom pristupu liječenju i blagotvornom uticaju umjetnosti na zdravlje, bez obzira na naučne pokazatelje“.

Blagotvoran učinak uporedila je s proizvodnjom „neurohormona koji se luče za vrijeme neke fizičke aktivnosti“.

„Posmatranje umjetničkog djela ili učestvovanje u nekom kreativnom procesu podstiče iste okidače koji djeluju na kognitivne funkcije, na dobrobit pojedinca, a pritom se misli na neurohormone koji su prisutni kod teskobe, stresa, depresije...“, objasnila je Parentova.

Direktorka Udruženja kanadskih frankofonih ljekara nada se da će i ostali kanadski muzeji slijediti primjer Montrealskog muzeja lijepih umetnosti, koji od 2016. godine razvija ekspertizu art-terapije kod osoba koje se bore s raznim zdravstvenim problemima.

„Skeptike podsjećamo da se prije nepunih stotinu godina govorilo kako sport deformiše tijelo i da je opasan za plodnost žena“, istakla je Parentova.

„Danas ljekari prepisuju fizičku aktivnost i vježbe. Na isti način mogu prepisati i odlazak u muzej“, zaključila je Nikole Parent.

RTS
foto:internet
 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar