Snižavajte temperaturu da bi prošla glavobolja

Bolovi u grlu, curenje nosa i malaksalost nisu jedini simptomi prehlade. Respiratornu infekciju često prati i neprekidna glavobolja.

Zdravlje 29.10.2018 | 12:51
Snižavajte temperaturu da bi prošla glavobolja
BOLOVI u grlu, curenje nosa i malaksalost nisu jedini simptomi prehlade. Respiratornu infekciju često prati i neprekidna glavobolja.

Prema rečima dr Dragoslave Jovanović, načelnice neurologije Kliničko-bolničkog centra Zemun, bol u glavi nastaje zbog povišene telesne temperature, upale i oticanja sluzokože nosa, zapušenog nosa, zbog kašlja, eventualne upale sinusa.

- Glavobolju kao nezaobilazni simptom prehlade trebalo bi dodatno lečiti uzimanjem analgetika samo ako se ona ispoljila u izraženom odnosno intenzivnijem obimu, mada sa prolaženjem prehlade i ona će se povlačiti - kaže naša sagovornica.

Bol u glavi dodatno opterećuje pacijenta jer kvari raspoloženje i pogoršava malaksalost.

- Na prvom mestu trebalo bi snižavati telesnu temperaturu, jer ona je najodgovornija za intenzitet svih drugih simptoma - kaže dr Jovanović.

Naša sagovornica savetuje da bi u slučaju prehlade trebalo povećati unos tečnosti i provetravati prostorije, jer ovi naizgled bezazleni saveti značajno doprinose ublažavanju posledica infekcije, pa i same glavobolje.

Inače, glavobolja kao simptom jeste znak na koji se mora obratiti pažnja. Ona ukazuje da u organizmu nastaje promena koja se mora pratiti i ne sme se zanemariti. Nije retkost da bol u glavi bude prvi znak koji ukazuje na respiratornu infekciju, a osobe koje pate od migrene dobijaju glavobolju i zbog promene vremena, stresa, promene hormonalnog stausa u organizmu...

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar