Od večeras kiša i vjetrovi

Krajem dana i tokom noći na utorak prognozira se jačanje juga sa izglednim jakim olujnim čak i orkanskim udarima od 75 do 100 kilometara na sat.

Bosna i Hercegovina 27.10.2018 | 08:45
Od večeras kiša i vjetrovi
U Hercegovini se danas prognozira više oblačnosti, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. U većem dijelu Bosne biće sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

U Hercegovini rijetko može pasti i malo kiše. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. U drugoj polovini dana očekuju se i jaki udari juga brzine 45 do 65 kilometara na sat.

Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 10 i 15 stepeni, a najviša dnevna većinom između 16 i 23, na sjeveru i sjeveroistoku zemlje do 26 stepeni.

Drugog dana vikenda prije podne oblačno se prognozira u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne.

Od sredine dana i u ostalim područjima postepeno naoblačenje. U drugoj polovini jača kiša se prognozira u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. U većem dijelu BiH lokalno slabije padavine. U cijeloj BiH vjetrovito. Jaki udari juga brzine od 45 do 65 kilometara na sat. Najviša dnevna temperatura u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne između 14 i 18, u većem dijelu Bosne između 18 i 23 stepena.

U ponedjeljak jača kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i do 120 litara. U većem dijelu Bosne slaba kiša. Djelomično vedro na cijelom sjeveru BiH.

Vjetar većinom umjerene jačine južnog smjera. Jako jugo na zapadu i jugozapadu Bosne. Očekivani su i jaki udari juga od 40 do 60 kilometara na sat. Olujnih udara juga do 70 kilometara na sat, može biti na zapadu i jugozapadu Bosne.

Krajem dana i tokom noći na utorak prognozira se jačanje juga sa izglednim jakim olujnim čak i orkanskim udarima od 75 do 100 kilometara na sat. Najniža jutarnja temperatura uglavnom između 12 i 17, najviša dnevna u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne između 13 i 1, a u većem dijelu Bosne između 16 i 23 stepena.

U utorak se prognozira prelazak padavina sa zapada od ranih jutarnjih sati postepeno prema istoku zemlje. Jača kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i do 120 litara. Prije podne postepeno razvedravanje od Krajine prema istoku zemlje u poslijepodnevnim satima.

Vjetrovito dio prijepodneva. U drugoj polovini dana slabljenje juga. Temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(Agencije) 

Komentari / 0

Ostavite komentar