Obilježen 72. rođendan FK Sarajevo!

Premijerom dokumentarnog filma "Keli", autora Muhameda Bikića, sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo, obilježen 72. rođendan Fudbalskog kluba Sarajevo.

Fudbal 25.10.2018 | 09:45
Obilježen 72. rođendan FK Sarajevo!
Film govori o životu i smrti Želimira Vidovića Kelija, legendarnog fudbalera Sarajeva, koji je osim bordo dresa nosio i dres reprezentacije Jugoslavije, a snimljen je u produkciji Televizije Sarajevo.

Ovaj uspješni sportista ubijen je 17. maja 1992. godine dok se vraćao iz bolnice na Dobrinju gdje je vozio ranjene sugrađane.

U filmu govore Ahmed Osmić, Abdulah Sidran, Kelijevi saigrači Mirza Kapetanović, Faruk Hadžibegić, Mehmed Janjoš, Muhidin Teskeredžić, Zijad Švrakić, Nijaz Ferhatović, Agim Nikolić, igrači gradskog rivala Edin Bahtić i Branislav Berjan, kao i Mehmedalija Zilić. Osim ključnih protagonista, u kadrovima ovog značajnog filma za FK Sarajevo, bili su uključeni i mladi igrači kluba.

Film je snimljen u Sarajevu na lokacijama gdje je pokojni Keli živio, a na kraju i stradao. Nekoliko kadrova je snimljeno u Trening centru Butmir, na fudbalskom igralištu koje danas nosi ime Želimira Vidovića Kelija.

Fudbalski klub Sarajevo osnovan je na današnji dan 1946. godine. U dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu 24. oktobra 1946, spajanjem Udarnika i Radnika, došlo je do formiranja tadašnjeg Torpeda koji ubrzo nakon toga ime mijenja u Sarajevo. U dva navrata "bordo" tim osvajao je trofej prvaka u bivšoj Jugoslaviji.

"Zaista mogu da kažem da sam presrećan što sam učestvovao u stvaranju našeg velikog Sarajeva, to zadovoljstvo i sreća se ne mogu ni s čim porediti. Mi smo iz srca i duše voljeli Sarajevo i ostali smo godinama koje su uslijedile uz njega", istakao je član šampionske generacije bordo tima iz 1967, Vahidin Musemić.

Mehmed Janjoš, osvajač šampionske titule u sezoni 1984/85, takođe je uputio svoje čestitke.

"Sve čestitke našem Sarajevu! Hvala ti za sreću, radost i tugu koju smo dijelili godinama koje su iza nas. Ponosan sam što sam imao priliku dati svoj doprinos kao igrač, trener, ali i navijač", rekao je Janjoš.

FK Sarajevo je osim dve titule prvaka bivše Jugoslavije, osvojio i tri titule prvaka BiH (1998/99, 2006/07, 2014/15) i pet trofeja u Kupu BiH (1996/97, 1997/98, 2001/02, 2004/05, 2013/14).

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar