"Vjerujem da će spriječiti rat"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se nada da će NATO biti dovoljno mudar da spriječi rat širokih razmjera.

Svijet 18.10.2018 | 17:45
"Vjerujem da će spriječiti rat"
Lavrov je upozorio a da je opasnost od nenamjernih incidenata porasla u nedostatku normalnog dijaloga sa Rusijom.

On je to rekao u intervjuu za RT Frans, "Pari mač" i "Figaro", u odgovoru na pitanje da li vježbe NATO u Evropi predstavljaju prijetnju trećim svjetskim ratom.

"Verujem da će svi biti dovoljno mudri da to spriječe. Međutim, svakako smo veoma zabrinuti zbog potpunog odsustva bilo kakvog profesionalnog dijaloga između ruske vojske i NATO", istakao je šef ruske diplomatije, prenosi Tass. 

Lavrov je podsjetio da su se članovi Saveta NATO i Rusije tri puta sastali u protekle dvije godine bez ikakvih rezultata. 

Prema riječima ruskog ministra, predstavnici NATO su bili spremni samo za razgovore o Ukrajini. 

"Pokušavam da ostanem u granicama pristojnosti", naglasio je, dodavši da se "čine pokušaji da se Savjet NATO i Rusije koristi kao još jedno sredstvo da se Rusi okrive za sve smrtne grehe". 

"To je, takođe, još jedan način da se zadovolje hirovi naših ukrajinskih susjeda koji sanjaju o beskonačnim sankcijama i ne žele ništa više nego da Rusija uvek bude predmet oštrih kritika", istakao je šef ruske diplomatije. 

On je naveo i da su skoro svi oblici saradnje Rusije i NATO zamrznuti, te da samo telefonski kontakti između načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerija Geraisomova i komandanta savezničkih snaga NATO u Evropi Kurtisa Skaparotija nisu dovoljni da se eliminišu rastući rizici od nenamernih incidenata. 

Kaže i da odbijanje NATO da nastavi dijalog sa Moskvom vuče korjene iz uticaja Vašingtona, koji je zabranio kontakte Pentagona s Rusijom u okviru svojih zakona o sankcijama. 

"Jasno je da niko u NATO ne čini ništa bez SAD... Verujem da je apsurdno ostati talac hirova američkih poslanika", zaključio je Lavrov.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tito

18.10.2018 15:53

O kakvom ratu prica ovaj majmun! ? Malo mu je Cecenija,Gruzija, Moldavija,Ingusetija, Nagorno karabah, Ukrajina i na kraju Sirija u zadnjih 20 godina, sad bi sa nekim malo ozbiljnijim da zaigra "tango"?! A onaj mali crveni kmer veli da ce svi ostali( u tom nekom ratu) biti satrveni a" ruje ce da idu u raj" ? Dali je to na pomolu neki posebni akcioni plan "jahaca apokalipse" ili duvaju u praznu tikvu .

ODGOVORITE
Name

Matrix

18.10.2018 16:13

Bolje ti je da ne komentarišeš kad nemaš pojma o međunarodnoj geopolitici. Ako je iko pravio ratove i vodio ih širom ove divne planete onda je to zločinački agresivni NATO sa SAD-om na čelu. Uz to SAD su same vodile, (direktno ili indirektno), od završetka II svj. rata, preko 60 ratova!!! Svi ti ratovi su vođeni zato što su SAD ekonomski predator i što stalno žele da otimaju tuđe resurse...

Name

E Moj Tito

18.10.2018 16:19

Zaboravio si da spomenes Libiju,Irak,Afganistan,Somaliju..Srbiju,Sudan,Venecuelu,..i sve ostale osiromasene i ratom razorene zemlje od strane svjetskog policajca i NATO..najvece zlo poslije "svastike"...

Name

Re Tito

18.10.2018 16:20

A SAD sa ludim Trampom je miroljubljiva zemlja? Gdje ti živiš? Na Marsu?

Name

Za Re Tito,

19.10.2018 10:31

nemire mu zameriti: tek juce je pustan iz psihiatrije na kraci rok! je*aji ga prikupi model.

Name

Neso

21.10.2018 11:07

Ti nisi normalan, a ne smeta ti sto su Ameri porobili skoro cijeli svijet.

Name

Eh

19.10.2018 11:39

Nema vise NIKAD rata izmedu obicnog naroda Ne hvala Nee.

ODGOVORITE