Eksplozija ili sabotaža u Brodu?

Sumnjivo je da je u Brodu došlo do eksplozije samo dan uoči sastanka Kolinde s ruskim energetskim stručnjacima, piše hrvatski magazin Express, koji tvrdi da bi se Rusi najradije riješili brodske rafinerije koja proizvodi gubitrke.

Republika Srpska 15.10.2018 | 14:54
Eksplozija ili sabotaža u Brodu?
Samo jutro nakon eksplozije rafinerije nafte u Brodu, u susjedni Slavonski Brod došli su gotovo svi važniji ruski energetski moguli na sastanak koji je inicirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Među njima posebnu pažnju privukla je Oksana Tarasenko, pomoćnica ministra energetike Ruske Federacije, koja bi trebala provesti u stvarnost riječi predsjednika Vladimira Putina iz Sočija, koji je rekao da je itekako svjestan zabrinutosti Hrvatske i stanovnika Slavonskog Broda zbog zagađenja iz rafinerije u Brodu i da se taj problem mora riješiti plinifikacijom.

S ruske strane na sastanku su sudjelovali i Egor Bronnikov, v.d. direktora uprave za države Evrope, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja, te ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov.

U Hrvatsku je zbog sastanka došao i Evgenij Murov, predsjednik upravnog odbora Zarubežnjefta, te Sergej Kudrjašov, generalni direktor te ruske državne naftne kompanije. Cilj sastanka je riješiti problem plinifikacije rafinerije u Brodu, čime bi se riješio problem zagađenja vazduha.

"Smatram da će Rusija uložiti novac kao što je obećala, ali sve zavisi od uslova isporuke plina. Dok se dogovore, može proći vremena", rekao je sagovornik blizak ruskoj strani. Upravo ovaj sastanak izazvao je otvorenje sumnje naftnih stručnjaka da eksplozija nije bila puka slučajnost. Smatraju da na to treba gledati u širem geopolitičkom kontekstu.

"Nema dokaza, no sigurno rafinerija nije eksplodirala slučajno uoči ovog sastanka. Takav kvar koji izazove eksploziju ne bi se smio dogoditi, no da je baš slučajno došlo do eksplozije samo dan uoči sastanka, teško je vjerovati. Meni je prva pomisao bila sabotaža", kaže iskusni naftni stručnjak upućen u geopolitičku situaciji u ovom dijelu Evrope.

Ko je time šta mogao dobiti?

Prema njegovim riječima, rafinerija Ruse ne zanima ne samo zbog neisplativosti nego zato što se nalazi na nepovoljnom tržišnom području gdje su kapaciteti prezasićeni.

"Samo Mađarska i Slovačka imaju više nego dovoljno kapaciteta da zadovolje potrebe cijelog ovog područja, a još kad se pridoda Ina s Rijekom zaista nema nikakve potrebe da Rusi održavaju na aparatima rafineriju u Brodu", kaže drugi naftni stručnjak. On pak vjeruje da bi Hrvatska čak mogla od ove crne situacije po Brodu mogla imati koristi.

"Iako se javnosti prodaje magla po pitanju brodogradilišta i rafinerija, Sisak bi od ovoga mogao imati koristi. Otvorila bi mu se mala vrata za bh. tržište", rekao je. Ujedno je podsjetio zbog čega je sisačka rafinerija bila podignuta.

"Ona je građena za preradu hrvatske nafte s kapacitetom od pet miliona tona koje Hrvatska nikada nije ni proizvodila. Naši kapaciteti u zlatno doba dostizali su maksimalno 3,3 miliona tona nafte. Sisak je tada ima smisla jer je bio u neposrednoj blizini naftnih polja i na raspolaganju hrvatsko i bh. tržište. Slovenija je iz Rijeke nabavljala naftu. No od tih 80-tih godina prošlog vijeka 'naftna slika' ili bolje rečeno karta se drastično promijenila. MOL je izgradio svoju rafineriju i sa Slovacima bez problema snabdijeva sve zemlje u okruženju. Na tržištu za druge jednostavno više nema mjesta", kaže  stručnjak. Ujedno dodaje kako je MOL u startu imao neprocjenjivo prednost u naftnoj industriji.

"MOL je imao kapitalnu prednost jer imaju premijernu cijenu za ruske izvore nafte. Recimo 90-tih je diskont za isporuku Mađarskoj bio 2 do 2,5 dolara po barelu što im je u startu dalo najpovoljniji položaj za cijeli prostor prerade i marketinga", rekao je ovaj upućeni naftaš. S druge strane naftaši ne vjeruju da je eksplozija imala ikakve veze s nedavnim izborima u Bosni i Hercegovini. No ne treba zanemariti činjenicu da je rafineriju spominjao ruski predsjednik Vladimir Putin početkom mjeseca na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

"Što se tiče okoline, ako ljudi imaju problema, treba ih riješiti", kazao je Putin. On pak ni jednom trenutku nije davao do znanja da mu je u interesu gašenje rafinerije iako upravo takvo ponašanje naftni stručnjaci smatraju još jednim dokazom.

"U takvim poslovima se ne odaju dojmovi namjera. Logično je da se zauzimao za rafineriju i građane koji se bune zbog zagađenja", rekao je jedan od naših stručnjaka. Putin je tada naglasio kako dovođenje plina u rafineriju nafte poboljšati situaciju. Putin je naveo i kako smatra da sama rafinerija ne stvar tako velike probleme, ali da se treba preusmjeravati na ekološki prihvatljivije vrste goriva te izaći susjedima u susret i otkloniti njihovu zabrinutost.

"To ćemo zajedno učiniti", kazao je ruski predsjednik. Vlasnik rafinerije u Brodu je ruska kompanija Zarubežnjeft. Preuzeli su je 2007., kao i rafineriju ulja u Modriči. Obje te kompanije posluju u sklopu Optima grupe. Rafinerija iz godine u godinu proizvodi gubitke, a prema zadnjem finansijskom izvještaju, akumulirani minus iznosi čak 2,4 milijarde kuna. Na kraju prošle godine revizori su upozorili da ima kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za više od 240 miliona kuna, što znači da ima velikih problema s likvidnošću. Kompanija opstaje jedino zahvaljujući finansijskoj pomoći Zarubežnjefta. Zbog čega je Rusi s takvim gubicima već nisu zatvorili pojasnio je za Tportal hrvatski naftni stručnjak Davor Štern.

"Zarubežnjeft je u vlasništvu ruske države i to je bila jedina kompanija za vrijeme SSSR-a koja je radila u inostranstvu. Primjerice, imaju koncesiju za naftna polja u Vijetnamu i Kambodži. Nafta iz Vijetnama je vrlo teška i visoko sumporna. Moguće je da oni tu naftu koriste u Brodu i gubitke koje ostvaruju u rafineriji kompenzuju kroz prihvatljive cijene te nafte, koju bi inače drugdje prodavali po nižim cijenama. Taj se gubitak prelijeva unutar kompanije", smatra Štern.

Smrad i plinovi šire se gdje prolazi teška nafta pa se na to žale svi stanovnici u okolini. Naime, prilikom njene obrade stvaraju se velike količine sumporovodika i sumporovog dioksida

"Nafta do Broda dolazi cijevima Janafa. Poslovna je tajna to o kakvoj se vrsti nafte radi. Ali kad bi se hrvatska država ozbiljno postavila, moglo bi se stati tome na kraj. Neka se osnuje komisija koja bi utvrdila kakva je ta nafta. Ako je sadržaj sumpora prevelik u odnosu na naše standarde, tad se može zaustaviti njen prevoz jer to šteti okolini i našim građanima", predložio je Štern.

Kako bilo ubrzo će se otkriti što se zaista krije iza naftne zavjese u Brodu. A ako je Rusi doista i zatvore biće to veliki gubitak i za Čermakov Crodux jer bi mu propao desetogodišnji ugovor, godišnje vrijedan 150 mil. kuna, kojim je trebao dostavljati plin rafineriji.

Izvor: Exreess hr

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Tosu brale dodikovi jarani uradili

15.10.2018 13:12

Ne spominjete dasu bili izbori u tom periodu

ODGOVORITE
Name

Key

15.10.2018 13:40

..onog momenta kada se narodu predoci „ugovor“ pod kojim je prodata rafinerija, nastace jos veca explozija u glavama svakog biraca Dodika & co.

Name

ČLAN SEKTE SNSD

15.10.2018 14:03

Sad je Mile počeo ubijati i ranjavati Srbe sa Rusima u i rafineriji!

Name

Re key

15.10.2018 15:23

Nece nista eksplodirati jer u tim glavama nema nista

Name

Skeptik

15.10.2018 13:37

Ujutro poslije eksplozije, u 5:55 sam ovde napisao:" Evo šta je Putin rekao Dodiku na nedavnom susretu u Moskvi:" Velik je projekt dovođenje plina u rafineriju nafte na granici s vašim susjedima što bi trebalo riješiti problem vezan s okolišem”, rekao je Vladimir Putin. Riječ je o rafineriji nafte u Bosanskom Brodu i njezim ispušnim plinovima koji izazivaju probleme građanima Slavonskog Broda. Budući da Putin traži od Dodika da se taj problem riješi, očito je da je problem u Banja Luci. Dodik se brani: “Stvarno želimo riješiti problem s okolišem i našim susjedima, ali, kako ste ispravno rekli, nije to tako velik problem kako se želi pokazati”. Putin nije zadovoljan i na kraju razgovora ističe: “A što se tiče ekologije, ako postoji određena zabrinutost, tada treba riješiti problem. Prelazak rafinerije na plin svakako će poboljšati situaciju”. Samo dva dana pislije izbora došlo je do eksplozije u rafineriji Brod".

ODGOVORITE
Name

jela

15.10.2018 14:32

I uze jos jedan neduzan mladi zivot

Name

Pouzdano

15.10.2018 14:38

Rusi odlaze i investiraju u Hrvatskoj. Nama ostali dugovi

Name

Dno dna

15.10.2018 13:38

Eksplozija je planski izvedena i žrtvovani ljudi. Razlog je prikrivanje dokaza, a radi se o tome da nisu postojali filteri za pročišćavanej zbog kojih je ta rafinerija bila na udaru. Rukovodstvo rafinerije je otišlo čak toliko daleko da su izjavili kako su kupili i postavili filtere . Filtere proizvode nijemci, i od njih ide informacija da uopšte nisu kupljeni filteri. E sad izazivnjem eksplozije gospoda će se pravdati kako je sve bilo , ali eto nesreća je učinila svoje.

ODGOVORITE
Name

RNB

15.10.2018 14:09

Ako pričamo o gubitku u rafineriji Brod, moramo spomenuti i profit Optime. Kada ova dva parametra uporedimo možda ćemo imati drugu sliku.

ODGOVORITE
Name

Брод

15.10.2018 14:19

Вријеме ће показати да лош однос према стручњацима у струци је главни разлог експлозоје . Руси су дошли да управљају што је и логично али нису довели ни једног стручњака а према оним кои су затечени врло су се лоше понијели. Ново руковидство је од домаћих полтрна створило хаос у раду и сви кои су могли су напустили рафинерију посебно високо образовани. Примано је на рад све и свашта и дуго је и трајало да се није догодило и горе од овога. Разни инжињери и магистри са свакаквим дипломама и знањем скоро равно нули ништа друго и нису могли направити само у једној акцију МУП-а пронађено је на десети е лажних диплома и та акција је одједном прекинута.Распуштено је обезбеђење које је имало провјерене људе а доведена приватна агенција која је запослила благо речено свашта да чува рафинерију. Сигурно би још свашта било да ватрогасци кои су били на путу да прођу ко и радници обезбеђења нису показали велику храброст и одлучност да спријече катастрофу. Хвала тим храбрим људима сто су спријечили катастрофу за оба Брода па и шире.

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.10.2018 14:19

Zalosno je samo sto se problem sa zagadjenjem vezanim za Rafineriju nafte Brod bice rijesen zbog zahtjeva zvanicnika druge zemlje, a ne nase u kojoj se to zagadjenje i desava.

ODGOVORITE
Name

Darwill

15.10.2018 14:44

Bila je eksplozija! sigurno! Sad', da li zbog "eksplozije" ili "sabotaže" to je druga stvar?!

ODGOVORITE
Name

Profesor

16.10.2018 06:35

Staje bilo i stace biti veoma brzo pitajte penzonera Tismu ima kod sebe svu korespendiciju i projektnu dokumentaciju