"Egzit" zaradio 13 miliona evra

Muzički festival "Egzit" ostvario je tokom ove godine ekonomski doprinos za turizam Novog Sada i Srbije od 13,3 miliona evra, saopštila je pres služba tog festivala.

Srbija 13.10.2018 | 15:00
"Egzit" zaradio 13 miliona evra
Kako se navodi, to je pokazalo istraživanje koje se redovno sprovodi za vreme festivala, ali se dodaje da na ovu brojku, prema svim procenama, treba dodati još veću vrednost promotivne kampanje Egzita u čak 36 zemlje sveta koja u fokus, pored festivala stavlja i Petrovaradinsku tvrđavu, Novi Sad i Srbiju.

Ovogodišnji "Najbolji evropski festival", Egzit festival, tokom četiri dana ostvario je posetu od gotovo 200.000 ljudi, a primetan rast zabeležen je među posetiocima koji su došli van Evrope, kojih je bilo rekordnih 10 odsto.

Među njima prednjače posetioci iz Australije, SAD i Turske, dok su zabeleženi dolasci i iz nekih veoma dalekih zemalja poput Kolumbije, Indije, Japana, sa Kajmanskih ostrva, iz Katara i Singapura, navodi se u saopštenju.

Tradicionalno veliki broj posetilaca došao je iz država bivše Jugoslavije, njih 18,7 odsto, dok je iz zemalja Zapadne Evrope došlo 20,4 odsto posetilaca, među kojima su prednjačili ljubitelji festivala iz Nemačke, Holandije, Francuske, Velike Britanije, Austrije, Italije, Danske, Irske i Španije.

Iz zemalja Istočne Evrope stiglo je 12,8 odsto posetilaca, a najviše iz Mađarske, Grčke, Rumunije, Bugarske, Poljske i Slovačke.

U Srbiji je tokom Egzit festivala, po istraživanjima TIM centra, ubedljivo su najviše trošili turisti iz Zapadne Evrope, prosečnih 585 evra, a prate ih turisti iz vanevropskih zemalja, koji su ostavljali u proseku 584 evra. Posetioci iz Istočne Evrope ostavljali su lokalnoj privredi 517 evra, dok su među posetiocima iz regiona najviše trošili Slovenci 491 evra, a najmanje gosti iz BiH 340 evra.

U navedene iznose uključeni su samo troškovi koji ostaju domaćim kompanijama, poput smeštaja, lokalnog prevoza, ishrane, pića, suvenira i slično.

Najveći broj posetilaca festivala, njih čak dve trećine, iznajmljivali su sve vrste smeštaja, od stanova i apartmana do hostela i hotela, a pored onih koji su se vraćali svojim kućama posle provoda, manji deo činili su i posetioci sa smeštajem kod prijatelja ili rodbine.

Inostrani turisti ocenili su Egzit 2018 sa prosečnom ocenom 4,34, dok je kod gostiju koji su na Egzitu prvi put ta ocena nešto veća i iznosi 4,47. Zanimljivo je da su posetioci pozitivno ocenili produkcioni iskorak na glavnim binama festivala, dajući visoku ocenu od 4,49 za tehničku produkciju, dok je osećaj bezbednosti na festivalu takođe visoko ocenjen sa ocenom 4,30.

(Tanjug) 

Komentari / 0

Ostavite komentar