Jesen je stigla, a sa njom i prehlade

Nakon dugog perioda visokih temperatura, i njihovog naglog pada, zatim razlike dužine dana i noći, dolazak jeseni idealan je period za razvoj infekcija i mnogih upala.

Zdravlje 09.10.2018 | 11:38
Jesen je stigla, a sa njom i prehlade
Ovaj period godine često negativno utiče na naše zdravlje. Kako je prirodna otpornost organizma na niske temperature znatno smanjena, povećane su prehlade pa su čekaonice zdravstvenih ustanova ovih dana prepune pacijenata.

„Poslednjih dana imamo povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, pre svega prehladama. Broj obolelih je veći nego što je uobičajen za ovo doba godine. Uglavnom se radi o infekcijama gornjih respiratornih puteva, a kod manjeg dela pacijenata javljaju se komplikacije u vidu zapaljenja grla, sinusa, gnojnih angina, bronhitisa i zapaljenja pluća“, objašnjava Mirjana Miladinović, specijalista opšte medicine Doma zdravlja „Palilula“.

Nisu ni deca pošteđena infekcija u ovim jesenjim danima.

„Imamo povećan broj respiratornih infekcija. Prvenstveno dece sa alergijskim rinitisom i kašljem. Najčešće je okidač virus, a onda se nadoveže i alergijska reakcija, što dovodi do bronhitisa“, ističe Olivera Todorović, pedijatar u Domu zdravlja „Palilula".

U ovo doba godine javljaju se i bolesti gastroenterološke, kostobolje, alergije.

„Upravo pad temperature i vlažno vreme pogoduju pojavi reumatskih tegoba. Kod nekih pacijenata promena vremena dovodi do pogoršanja njihovog psihičkog stanja, a takođe je povećan broj pacijenata sa depresijama“, kaže Mirjana Miladinović.

Stručnjaci savetuju obavezno javljanje lekaru, provetravanje prostorija, mirovanje, zdravu ishranu i po potrebi lekove.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar