Propao neformalni samit o Bregzitu

Prvi dan neformalnog samita lidera EU u Salcburgu završen je bez napretka kad je reč o izgledima za dogovor Britanije i Unije o Bregzitu.

Svijet 20.09.2018 | 11:54
Propao neformalni samit o Bregzitu
"U ovoj fazi, još uvek smo na mrtvoj tački. Nema napretka", rekla je litvanska predsednica Dalija Gribauskakte Rojtersu nakon sinoćne večere kojom je počeo neformalni dvodnevni samit. To je potvrdio i slovački premijer Peter Pelegrini, koji je rekao da "po pitanju granice nema napretka".

Britanska premijerka Tereza Mej je sinoć direktno pozvala lidere EU da odustanu od "neprihvatljivih" zahteva u pogledu istupanja njene zemlje iz tog bloka, a koji bi, kako je navela, mogli da dovedu do raspada Britanije.

Ona je pozvala Uniju da odgovori adekvatno na njen "ozbiljan i sprovodiv" plan. Lideri EU su je učtivo saslušali, ali su posle toga izjavili da je ćorsokak u vezi sa irskom granicom i dalje tu - mada su neke evropske diplomate uočile "pukotinu na ledu" oko spektakarnog stola za kojim su učesnici samita imali radnu večeru, napominje britanska agencija.

Zvaničnici EU su ponovo poručili da Britanija mora da promeni svoj stav o tome kako izbeći uspostavljanje graničnih punktova izmedju britanske pokrajine Severne Irske i Irske, koja je članica EU, kao i kad je reč o budućoj ekonomskoj saradnji posle Bregzita u martu 2019.

Mej je odbacila predlog EU da se Severna Irska zadrži u carinskoj uniji s tim blokom ukoliko Britanija i Unija ne postignu dogovor o održavanju cele granice izmedju EU i Britanije otvorenom. Umesto toga, britanska premijerka predlaže vremenski ograničene carinske aranžmane koji bi obuhvatili celokupnu Britaniju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar