Koruptivne afere Nikole Špirića

U proteklih 10 godina potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić dovodio se u vezu s nekoliko kriminalnih i koruptivnih afera na koje je bh. pravosuđe ostalo nijemo. Zato su reagovale Sjedinjene Američke Države te su Špirića stavile na crnu listu, uvodeći mu sankcije, kao i njegovoj porodici, i zabranjujući mu ulazak u SAD.

Bosna i Hercegovina 11.09.2018 | 10:32
Koruptivne afere Nikole Špirića
U odluci State Departmenta se navodi da su sankcije Špiriću, koji je i poslanik u državnom parlamentu, uvedene zbog duboke umiješanosti u korupciju.

"Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvatanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese za vrijeme mandata poslanika u Predstavničkom domu u Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", navodi se na stranici State Departmenta.

U obrazloženju se navodi da je Špirić bio uključen u značajnu korupciju za vrijeme mandata poslanika u Predstavničkom domu PSBiH. Afere na koje podsjećamo u nastavku su aktuelne od 2008. godine pa u narednih nekoliko godina. Špirić je poslanik tek u posljednjem i još uvijek aktuelnom sazivu Predstavničkog doma. U periodu od 2006. do 2014. obnašao je funkciju predsjedavajućeg Savjetaministara i ministra finansija BiH.

Kakvim informacijama o koruptivnoj umiješanosti Nikole Špirića u posljednje četiri godine raspolaže State Department, za sada nije poznato. U nastavku podsjećamo na neke ranije afere.

Koruptivne afere u kojima se spominjao Nikola Špirić teške su stotine hiljada evra, ali je bh. pravosuđe, osim stidljivih pokretanja istrage i hitrog obustavljanja istraga, ostalo nijemo.

Afera Audi

Špirić je 2009. godine bio ključna figura afere "Audi". Radi se o kupovini službenog automobila za njega, gdje je cijena vozila za samo jedan dan neobjašnjivo porasla za 86.000 KM.

Mediji su već 2008. godine izvijestili da je firma Transjug iz Donjeg Žabara kupila sporni automobil marke Audi od firme Brčko Gas za 133.233 KM, da bi ga samo dan poslije prodala Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH za nevjerovatnih 219.900 KM. Tadašnji zamjenik Nikole Špirića Fuad Kasumović tvrdio je da iz originalnih računa proizilaze osnove sumnje da je budžet državnih institucija ovom kupovinom oštećen za 86.667 KM.

Takođe, tih dana se nagađalo i da je Nikola Špirić, nakon što mu je navodno dojavljeno da će se voditi istraga o ovom slučaju, naredio "prepravljanje" automobila kako bi se stvorio dojam da je Savjet ministara BiH stvarno platilo sve što je prikazano u fakturi.

Ipak, 11. oktobra 2013. godine Tužilaštvo BiH obavijestilo je SIPA-u o obustavi istrage u ovom predmetu. Iz Tužilaštva BiH tada su kazali da Špirić nikada nije bio predmet istrage u tom predmetu i da je ispitan samo u svojstvu svjedoka.

Kupio stan u Beču "prodajom knjiga"

Dva puta je "vođena istraga" u slučaju kupovine stana Nikole Špirića u Beču. Naime, SIPA je provjeravala Špirićeve bankovne transakcije iz 2008. godine, kada se na njegovim računima pojavilo više od 400 hiljada evra. Tim novcem Špirić je kupio stan u Beču.

Početkom 2016. godine tadašnji glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović je kazao da je formiran predmet u vezi s kupovinom stana Nikole Špirića, ali je nekoliko mjeseci kasnije kazao da istraga nikada zvanično nije ni otvorena.

Međutim kada je Gordana Tadić preuzela poziciju v. d. glavnog tužioca ponovo se aktivirala priča o kupovini stana. SIPA je tada pokrenula istragu o utvrđivanju porijekla novca za kupovinu stana te je obavljen i razgovor sa Špirićem.

On je tada kazao kako je novac koji se nalazi na njegovom računu (više od 400.000 evra) zaradio prodajom knjiga i donacija koje je dobio od prijatelja. Ni u tom predmetu Špirić nikada nije odgovarao.

Prijavljen za nepotizam

Nikolu Špirića su prijavljivali i za nepotizam i nesavjestan rad u službi. Naime, bivši radnik Fonda za povratak BiH Irina Lovrić je podnijela krivičnu prijavu protiv Špirića, zato što je kao ministar finansija i trezora dozvolio isplatu plaća tadašnjem direktoru Fonda za povratak BiH Mlađenu Božoviću i nakon isteka mandata.

Krivotvorio izvještaj

Špirića su određene kolege parlamentarci optužili da je kao predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA) BiH uputio OBA-i krivotvorene dokumente sa zaključcima koje članovi parlamentarne komisije nikada nisu usvojili.

U okviru prvog izmišljenog zaključka, Špirić naređuje glavnom inspektoru (ne generalnom direktoru OBA) Damiru Bevandi da istraži da li je bilo proceduralnih grešaka u postupku kod zavođenja dokumenta "Ušće" (povjerljiva dokumentacija OBA koja se odnosila na praćenje srpskih kriminalaca u BiH).

Osim ovog nepostojećeg "zaključka" Špirić dodaje još jedan nepostojeći. I opet je zadužio Damira Bevandu da istraži i komisiji dostavi kompletnu dokumentaciju "povodom predstavke M. T.". Iz istrage je ponovo izostavljen generalni direktor OBA.

Sve ovo nikada nije bilo dovoljno bh. pravosuđu za konkretniji potez, za optužnicu ili nešto slično.

(BN/Klix)

Komentari / 63

Ostavite komentar
Name

PRAVDA

11.09.2018 08:36

OVO SVIMA TREBA DA OTVORI OCI ,EVO AMERIKA NAS MORA STITITI OD NASIH LOPOVA ,DODIKA, SPIRICA ... AMERIKA I SAV SVIJET VIDI DA POKRADOSE SVE A MI NE VIDIMO.

ODGOVORITE
Name

ZATO

11.09.2018 08:53

Dodik je vikao kako su sudovi antisrpski samo da ih ne bi osudili zbog lopovluka !!!! A narod naso na tu priču i reč ANTISRPSKI !

Name

Šta To Spirić Govori,

11.09.2018 09:05

Pravi patriot i rodoljub ,svoga naroda i Zemlje"pošteno bi bilo da podiže i podupre ;domaću potrošnju,,a on podupire Strane kapitaliste'i ogromni štetu naneo domačem trgu !to isto važi i za Dodika ;njega po izborima dati na banderu ;za mislite peder zaradi. 3 miljarde. Murska , ili evra :narod glasuje "samo neka briše što pre i nađe mišiju rupu.

Name

izraelac

11.09.2018 09:15

Sve mi vidimo i znamo al je neko na nivou BiH uskratio naša prava građana a to je OHR i visoki predstavnik... oni to gledaju i ćute a imaju svoje sudije koji ćutd.. sve korumpirani šljam Evrope došao sa našim balkanskim šljamom da pravi klmbinacije uz pomoć ruskog šljama.. pa sad Amerika nas brani, još fali neko da se buni

Name

Re Izraelac

11.09.2018 10:01

Sve si objasnio! Sad ima li snage i volje da se riješi problem...

Name

Mitric Dejan Gricko

11.09.2018 10:13

Idemo u pobjedu!!! Idemoooo!! Na najjace!!

Name

bibic

11.09.2018 11:11

Sve Spirketove pare su kod Kaje tako da samo Kaju treba stisnuti i uzeti sve Spira je odmah izduvao

Name

HOS

11.09.2018 11:15

Spirke perjanica srpskog drustva,kladim se da ce opet biti drzavni parlamentarac,jer Srbi "srbovanje"stavljaju kao prioritet svih prioriteta.

Name

Pitam????

11.09.2018 11:15

Priča se da je mali David našo Dodiku 8 000 000 000 KM ili EURA ( Osam Milijardi), ne znam tačno. kažu "hakerski upao i našao mu na računu. Zna li iko išta o ovome, ali da "Ne lupa". Kažu da je nekidan pucao na Džamiju sin nekog??? A i zna se ime .....Gdje možemo dobiti odgovore?. Pitam i pripremam porodicu za iseljenje, ako se ovo na izborima ne riješi...Pozzzz.....

Name

Koje njegove knjige?

11.09.2018 11:26

Je li ona o stanovnistvu koju je prepisao iz zavoda za statistiku Zdravko Marijanac, pa dopisao i njegovo ime. Ili mozda onu koju je napisao Vujo Vukmirica, pa takodje dopisao ime ovog drvarskog cobanina i prevaranta?

Name

Mitric Dejan Gricko

11.09.2018 12:06

Idemo u pobjedu!!! Idemo Spira!!!! Na najjace!!

Name

ozna sve dozna

11.09.2018 12:13

Na džamiju pucao sin Željka Kopanje , njegove su Nezavisne novine , nije kažu care, nego bilo u štampi, a ja pročito izjavu.Brzo se to nekako povuklo iz novina.Kaže da je prije toga bio kod banjalučkog muftije , a onda navratio u kafanicu , kontam bio zakuruzio pa došao da se dokusuri poslije tu kod Ferhadije i onako pijan slučajno opalio , on ili kolega mu.Kaže bio sam pijan, al nisam nacionalist. Ko zna šta je David znao i ja sam čuo nešto slično

Name

Jakaba

11.09.2018 08:38

400000€ majko moja mila koji su to bezdusni kleptomani

ODGOVORITE
Name

Skeptik

11.09.2018 09:05

Kako možete napadati takvog jednog velikog, najvećeg srpskog pisca. Očekivao je laureat , da bude kandidat za Nobelovu nagradu a vi ovako..E sad će otići u disidente. pa će te plakati za njim.

Name

decko

11.09.2018 09:24

Kleptoman krade sve sto vidi i moze dohvatiti bez razmisljanja da li.mu to donosi nekakvu financijsku korist -i obicno su to sitnice koje nista ne vrijede! Kleptomani su "male mace" za ove razbojnike!

Name

Desant na Drvar

11.09.2018 10:10

Opsa Spirke, sad si usro motku do kraja! Pitaj Dodika kako ide dalje u vezi tvoje karijere u SNSD-a, jer Dodika je pocasni gradjanin Drvara.

Name

Mektić

11.09.2018 08:38

Ponosni razbojnik i pljačkaš,nećeš još dugo.

ODGOVORITE
Name

2

11.09.2018 08:50

Samo sipa i redom u zatvor

Name

Može naslov

11.09.2018 11:59

SABRANA ( NE ) DJELA NIKOLE ŠPIRIĆA

Name

TO ZNAJU I VRABCI NA GRANI

11.09.2018 08:39

Pa kad mu KRIMINALIZOVAN I MAFIJAŠKA PARTIJA, VLAST I INSTITUCIJE NEĆE NIŠTA....hoće NEKO...našo s NEKO ko i njemu i Dodi stade na žulj... on užasno boli..što zbog OSUDE NARODA KOME JE SADA SVE JASNO, što zbog BRUKE KOJA ZAHVATI OVU NAŠU RS. Dobro se USLIKAŠMO ZA SVIJET OKO NAS OD KOGA TRAŽIMO POMOĆ...EVROPA...EVROPA je daleko od nas.

ODGOVORITE
Name

nepismeni

11.09.2018 11:36

Nauci palatalizaciju pa onda kurs opismenjavanja..

Name

Princip

11.09.2018 08:40

Ovaj mi se Spiric nikad nije sviđao ali posto je usao u ovaj exkluzivni klub zajedno sa zenom i djecom moram da priznam da sam pogrijesio.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA ZA DAVIDA

11.09.2018 08:40

VIDJET CETE VI LJUDI MOJI STA CE SE SVE OTKRITI, STA SU SVE PRONEVJERILI OVI KRIMINALCI IZ SNSDa ,POSLE IZBORA. MNOGI NECE MOCI VJEROVATI. KAD IM SE ODUZME STO SU POKRALI RS CE ODMAH RIJESITI POLA PROBLEMA I DUGOVA.

ODGOVORITE
Name

Trla Baba Lan

11.09.2018 08:41

Dokazano je odavno da Spirke i njegovi marifetluci idu od krompira u vremenskoj prognozi do ozbiljnih kriminalnih radnji. Sad dio obavjestajne zajeenice iz Beograda mase s njegovim krivotvorinama ne bi li pomogli Dodiku,gledam onog nesretnog Tomu Kovaca kojeg su doveli na hepi da izbifla napamet o nekim ljudima koji rade u Sarajevu i da im etiketu britanskih i americkih agenata. A zaboravljamo kako je bilo kad su se britanci mijesali u BiH i kog su izbacili iz transportera i uveli u vladu a imo je 2 poslanika

ODGOVORITE
Name

Tops

11.09.2018 08:43

A koliko mu Kaja daje na ruke?

ODGOVORITE
Name

H

11.09.2018 09:16

Pitaj boga koliko dobije na ruku

Name

Pour

11.09.2018 08:43

Pohapsiti sve u roku 24 sata

ODGOVORITE
Name

BUDNIMO REALNI

11.09.2018 08:58

VRANA VRANI OČI NE KOPA , SVI SU POLITIČARI ISTI, POLICIJA, SUDSTVO , TUŽILAŠTVO SU UVEZANI KO CRIJEVA SVAKO DOBIJA SVOJE DEO, STOGA NARODE - MARVO ŠUTI I TRPI A IZBORI ---- ISTI JE K...C KO ĆE DOĆI SAMO ONAJ NA VRHU ZAGRABI VIŠE, ISTI SU , VIDI OVOG ZLOČINCA NEMA PARTIJE U KOJOJ SE NIJE VODIO , NEMA I SVI ZANAJU ZA NJEGOV KRMINIAL , NIKO PRSTOM NIJE MRDNUO ,STOGA NE TUPITE ZUBE ISPADE DA SU AMERI ONI KOJI NAS BRANE OD SAMIH SEBE.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

11.09.2018 09:00

JA SAM VEC PISAO DA MI NI ZA STA NISMO SPOSOBNI, ZA MALO SE PRODAMO .. JEDINO NAS NORMALNE LJUDE SVIJET, AMERIKA, MEDJUNARODNA ZAJEDNICA, MOZE SPASITI OD OVI LOPOVA I KRIMINALACA NA VLASTI. TO JE VEC 13 GODINA TOLIKO UKORIJENJENO DA SAMO NEKO SA VANA MOZE DA NAS SPASI.

ODGOVORITE
Name

E

11.09.2018 10:42

Jos da nema zapada,za nase lopove,oni bi napravili Goli otok za sirotinju,Rusije se druge jer pruža im utociste za njihov kriminal,svaki kriminalac ako ga traze,kod nas RS,ode u Srbiju ili Rusiju,koliko nasih ljudi radi i dobiva penziju sa Zapada,a koliko iz Rusije,a Dodik i lopovi oko njega veze nemaju sa Pravoslavljem,

Name

Blmojgrad

11.09.2018 09:15

Seljačić iz Drvara

ODGOVORITE
Name

HE HE HE

11.09.2018 10:18

Šta će sad Stevandić i mladi kriminalac Amidžić drugovi čeka vas ista sudbina ne pada iver daleko od klade a i bukagije vam se smješe

Name

EU

11.09.2018 09:29

Valjda ce i EU uvesti sankcije

ODGOVORITE
Name

Olja

11.09.2018 09:32

Lopov i lopov

ODGOVORITE
Name

xyzq

11.09.2018 09:33

Eto zbog cega smetaju Dodiku i SNSD-u SIPA i OSA, zbog cega je prijetio da ce ih sprijeciti da djeluju na teritoriji PC-a. Cim nacuju da se protiv njih vode istrage, odma se pocnu fatati srpstva i svoju ugrozenost povezuju sa ugrozenosti Srpske, kao da ona ne bi postajalo ako bi neko njih pohapsio za pljacku i ubistva omladine ;)

ODGOVORITE
Name

re

11.09.2018 10:26

E to je razlog zašto se boje da ne bi nešto prešlo u nadležnost BiH..Lakše je uticati na Tuzilaštvo RS nego na Tužilaštvo BiH..Ne da su ovi drugi pošteni nego je teže naći nekoga ko će učestvovati u toj cijeloj ujdurmi...treba više platiti a ovako se samo okrene br.tel. i naredi zaustavljanje procesa...To je pravi razlog...boli njih briga za srpstvo...

Name

Deki

11.09.2018 09:35

Ovaj kriminalac je promijenio sve stranke , dok se nije dokopao sekte , zvane snsd , jer je shvatio da je tu lova i ne odmice se od nje . Shvatio je da postojeca sekta pljacka narod do besvijesti i da otima sve sto se moze oteti , da unistava sve sto se moze unistiti , ali u takvoj situaciji najvise profitiraju ovakvi likovi , a narodu ne ostaje nista i gle cuda on smatra da sa tim cinom brani Srpski narod . Kada bi ovaj kriminalac , a ima ih jos puno i gorih od njega , vratili samo dio opljackanog onome kome to i pripada , a to je narod , ne bi nam trebali nikakvi krediti , nikakve strane investicije , narod mi mogao zivjeti sasvim solidno , radjala bi se djeca , bio bi rijesen problem nataliteta , ne bi ljudi napustali ove prostore , uostalom vecina je i otisla upravo zbog ovakvih likova !

ODGOVORITE
Name

Pik

11.09.2018 09:42

Bimal ga je iskesirao s velikom lovom a usluga koju im je ucinio je milionska steta ,od nenaplacenih carina,za BiH koja jos traje.Ali,Bimal je u kategoriji stranih investitora,citaj nedodirljivi,i taj predmet niko nije otvarao do kraja.To je sto se zna a sto se nezna....

ODGOVORITE
Name

Tezak

11.09.2018 09:54

Vrlo jednostavno za tuzilastvo; provjeriti sve benificije Bimala na nivou BH i tu je lopovluk tj. Spirke lopina.

Name

Onako čuh usput

11.09.2018 11:01

Negdje sam čitao da je Bimal za dvije godine keširao više od 100 miliona maraka na konto neplaćanja određenih carinskih dažbina što im je omogućio špirić.Kod nas je obično 10 procenata pa računajte.

Name

Waller

11.09.2018 16:03

Tako je, ozbiljna politicka mafija.Nisu sigurno dosli u BH da pomognu i naravno tu se Spirke uklopio kao kec na jedanaest.Sve srpski dobrotvori.Dosta vise Spirica,Pinokija,Baja....

Name

Vuper

11.09.2018 09:53

Sudovi jesu antisrbski. Novic. kad je bio na celu sipe najvise je srba pohapseno i sudjeno za ratni zlocin

ODGOVORITE
Name

Sedi covek

11.09.2018 10:03

Oa kad su SNSD i HDZ instrumentakisali svoje kadrove u sistem pravosudja i tuzilastva i sta ocekivat.

ODGOVORITE
Name

Dile

11.09.2018 11:31

Znam dasu lopovi u SNSDu iHDZu aniko nespominje Kriminalce Mafijaša Izetbeggović koji su na isti način pokrali BiH

Name

Zamrdaj mitre

11.09.2018 10:04

Deri Špirke, Al sad sa obje ruke

ODGOVORITE
Name

Djunta bl

11.09.2018 10:35

Ja predlažem da vlast R. S. - a uvede kontra mjere! Znači udariti ih tamo gdje su najtanji i to zabraniti Trampu ulazak u Srpsku i zalediti mu svu imovinu što ima ovde. Samo ne treba dirati Pompea, on ionako neće još dugo biti državni sekretar, ako je vjerovati našem nam precjedniku!

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

11.09.2018 10:37

Ovo je pravi pljackaros radnika i seljaka,mnogi su oplakali njegovo cojstvo,pravi haraclija

ODGOVORITE
Name

insajder

11.09.2018 10:53

http://gradski-insajder.blogspot.com/2018/09/banja-luka-ostala-bez-400000-km-zbog.html

ODGOVORITE
Name

Ooooooo

11.09.2018 10:55

MaMa ti Ameri sta oni znaju sto je kod njih Korupcija,to je kod nas Srba Vrlina i uspjeh..jel tako Spirke..lopove ,lazove smradu..SRAMOTO SRPSKOG RODA

ODGOVORITE
Name

Želja

11.09.2018 11:08

Eto šta radi pravosuđe BIH takvo korumpirano pravosuđe je beskorisno i bezveze postoji takvo pravosuđe treba ukinuti pošto je u korupciji neviđenoj . Takvo pravosuđe koje samo srbima donosi visoke kazne a druga 2 naroda njihove krvnike oslobađa takvo pravosuđe koje nikad ne podigne optužnice protiv korupiranih i kriminalizovanije političara i njihovih jataka ili ih oslobađa odgovornosti kao slučaj BOBAR BANKA . A sad direktorica IRBRS i dalje se bavi kriminalim radnjama i bogati se i nikom neodgovara. Dokle SVE TO

ODGOVORITE
Name

Laki

11.09.2018 11:21

E ovaj kreten je najveći lopov, naravno poslije laktaškog.

ODGOVORITE
Name

Žekli

11.09.2018 11:23

Špiriću LOPOVE gdje si baš našo da kupuješ stan u Beču za koruptivni novac i tamo se može oduzeti imovina stečena na kriminalni način. Pišem ovu poruku i gledam sa dvogledom tvoga šefa mafije Dodiga kako se voza novim helikopterom koji je kupio za svoj krvav žulj ili mu ga kupio ćaća za kropir vjerovatno ode po pijevaljku neku

ODGOVORITE
Name

Miso Jovic

11.09.2018 11:28

Pa eto tako. U ovoj drzavi nemoze biti nikad bolje dok dolaze na vlast ljudi koji su nelegalno dosli do par miliona maraka. Treba postaviti ljude koji nepoznaju niti zele milione ,ljude koji nisu oboljeli od nekog nivoa . Mi nismo svjestan narod da nismo toliko pametni. Mi da smo pametan narod pravili bih Mercedes nebih Jugo45. Eto gdjesmo dobacili.

ODGOVORITE
Name

Žekli

11.09.2018 11:33

Špiriću LOPOVE gdje si baš našo da kupuješ stan u Beču za koruptivni novac i tamo se može oduzeti imovina stečena na kriminalni način. Pišem ovu poruku i gledam sa dvogledom tvoga šefa mafije Dodiga kako se voza novim helikopterom koji je kupio za svoj krvav žulj ili mu ga kupio ćaća za kropir vjerovatno ode po pijevaljku neku

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

11.09.2018 11:34

Da li stvarno oni misle da su najpametniji,da su svi glupi a oni prepametni, da niko išta nevidi , da sve što rade i čine je apsolutno ispravno, da nije potrebno i drugačije gledanje na stvari, da nije potrebno ama baš niskim se konsultovati oko bilo čega.....dakle ovo je apsolutno nestvarno...jer ovako bolestan um mogu imati samo patološke ličnosti kojima je vlast, medijska pozornost, tapšanje po ramenu, hvalospjevi, šatori i veličanje lika i djela ...ovo se liječi na klinikama za psihijatriju ! Činjenice su odavno poznate , zarr misle da će vječno trajati...pa eto i da još jednom pobjede ...više neće moći ni to ..i šta onda, pa ni Hitler nije mogao pobjeći, a kamo li neko drugi...pravda je spora ali dostižna; ne zaboravite ove činjenice ; -https://www.youtube.com/watch?v=209NZ4O__WY , -https://www.youtube.com/watch?v=z81no_VE1dc , - https://www.youtube.com/watch?v=YIZxJrcQta4 , - Čauševićev iskaz državnim istražiteljima; http://nap.ba/new/vijest.php?id=8813 , -Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku, jer je kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 2005. godine potpisao Zakon o odbrani BiH. - Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku, jer je u martu 2007. godine BiH potpisao Sporazum o razmjeni sigurnosnih informacija sa NATO-om prema odluci Vijeća ministara BiH, kojim je predsjedavao upravo Špirić. -Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku, jer je kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH 2008. godine potpisao više dokumenata za intenziviranje dijaloga između BiH i NATO-a. -Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku, jer je Vijeće ministara BiH u njegovom mandatu sa 47 zakona prenijelo nadležnosti sa Republike Srpske na BiH. -Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku, jer je falsificirao zaključke parlamentarne komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom kako bi zaštitio od zatvora one koji su falsificirali dokumente da je OSA, tobože, prisluškivala najviše funkcionere Srbije. Jedini cilj ovog falsifikata bio je primitivni nagon da posvađa Savez za pobjedu sa Srbijom. -Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku, jer je kupio luksuzni stan u Beču, a potom istakao da je taj stan kupio od prodaje knjiga. -Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku, jer je umiješan u aferu „Audi“, kojom je budžet državnih institucija oštećen za 86.667 KM. -Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku, jer je svog aktuelnog šefa i predsjednika Republike Srpske nazivao "Zlatnim ljiljanom". Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku, jer je u karijeri promijenio pet stranaka i time pokazao da ga jedino interesiraju moć i novac. -Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku kada je samo prije četiri mjeseca kleknuo pred Bakira Izetbegovića, moleći ga da mu sina prebaci u OSA centar u Banju Luku. -Špirić je izdao Srbe i Republiku Srpsku kada se samo prije mjesec u Parlamentu BiH kleo da je on ''prodržavni političar''. -Špirić je izdao i Milorada Dodika jer, uprkos njegovoj zabrani, i javno i tajno sjedi na kanabama Američke ambasade.

ODGOVORITE
Name

Želja

11.09.2018 11:35

Eto šta radi pravosuđe BIH takvo korumpirano pravosuđe je beskorisno i bezveze postoji takvo pravosuđe treba ukinuti pošto je u korupciji neviđenoj . Takvo pravosuđe koje samo srbima donosi visoke kazne a druga 2 naroda njihove krvnike oslobađa takvo pravosuđe koje nikad ne podigne optužnice protiv korupiranih i kriminalizovanije političara i njihovih jataka ili ih oslobađa odgovornosti kao slučaj BOBAR BANKA . A sad direktorica IRBRS i dalje se bavi kriminalim radnjama i bogati se i nikom neodgovara. Dokle SVE TO

ODGOVORITE
Name

Reporter

11.09.2018 12:19

Pa i bilo je krajnje vrijeme da se ovog starog ofucalog perverznjaka stavi na listu, eto ameri to učiniše. Ufff, kud sad u jeku predizborne kampanje, lelelele.... Šta će baja sad da kaže ?

ODGOVORITE
Name

Е

11.09.2018 12:26

Све је то тачно, али мени је већи проблем што ми имамо не Шпирића већ 1 001- ог "Шпирића"

ODGOVORITE
Name

Sumi d

11.09.2018 12:49

Ko macem sece ,od maca i gine.....

ODGOVORITE
Name

Mato

11.09.2018 13:18

Takav je i DODIK LUKAC CVIJANOVICKA I KOMPLET SNSD KAKO SU MOGLI STEC TOLIKO PARA SA OVIM PLATAMA TO PITANJE NIKO I NIKADA NIJE POSTAVIO ZATO STO TI LJUDI KOJI SU ZADUZENI ZA TE STVARI SU DOBIJALI ODREDZENU SUMU NOVCA DA ZATVORE USTA

ODGOVORITE
Name

Kritičar

11.09.2018 14:10

U kojoj je knjižari prodavao svoje knjige ili ih je prodavao na crno, što se opet smatra prekršajem? Baš me zanima koliki je tiraž njegovih knjiga, kad je toliko popularan ,,pisac,,?

ODGOVORITE
Name

Pik

11.09.2018 16:06

Pogledaj u trafici i trazi pod "Alan Ford".

Name

Ivan

11.09.2018 17:05

Kaze Spiric SAD ga stavile na crnu listu jer on brani svoju RS i svoj Srpski narod. Molim te nemoj nas tako vise braniti. Ja zbog takvih odoh tamo gdje me nece braniti al cu imati zivot dostojan covjeku.

ODGOVORITE