Slavni i utaje poreza: Šta ih košta da probaju?!

Ni Mesi, ni Ronaldo, pa ni Murinjo neće ići u zatvor, iako su španske vlasti u svakom od tih postupaka utvrdile krivicu.

Fudbal 07.09.2018 | 23:00
Slavni i utaje poreza: Šta ih košta da probaju?!
Sudeći prema poslednja tri VIP slučaja utaje poreza u Španiji, u kojima se Žoze Murinjo (55) priključio Lionelu Mesiju i Kristijanu Ronaldu, ukoliko ste dovoljno poznati i bogati u najgorem slučaju moraćete da vratite sumu za koju vlast utvrdi da nedostaje u knjigama i doplatite par stotina hiljada evra kazne.

U njihovom slučaju to odgovara polovini nedeljne zarade.

Menadžer Mančester junajteda prihvatio je predlog nagodbe sa tužilaštvom u Španiji, u kojoj je od 2010. do 2013. radio kao trener Real Madrida, prema kojoj bi trebalo da prizna krivicu za utaju poreza u visini od 3,3 miliona evra i za to bude kažnjen uslovnom kaznom zatvora od godinu dana, kao i novčano dva miliona evra.

Katalonski "El Mundo Deportivo", pozivajući se na izvore u sudstvu, navodi da su Murinjovi advokati prihvatili predlog da njihov klijent vrati oko 60 odsto sume od ukupne za koju se tereti.

Postupak koji je u junu prošle godine pokrenut protiv Murinja, zbog sumnji da nije prijavio pun iznos prihoda od prava na lik i delo, nalazi se pred epilogom u Madridu, a prema očekivanjima neće biti govora o odsluženju zatvorske kazne. Isto je bilo i u postupcima koji su u Barseloni i Madridu vođeni protiv dvojice najboljih fudbalera sveta, Mesija i Ronalda.

Murinjovo bogatstvo procenjuje se na oko 50 miliona evra (izvor: Forbes)

U junu 2017. godine, Mesi i njegov otac Horhe optuženi su za utaju poreza u visini od 4,1 miliona evra, zbog čega je najbolji igrač Barselone kažnjen na 21 mesec zatvora sa mogućnošću da kaznu "isplati" po tarifi od 400 evra po danu - što je i uradio.

Govorimo o sumi od 255.500 evra.

Prošlog juna, uoči početka Svetskog prvenstva u Rusiji, u Madridu je nagodbom okončan postupak protiv Ronalda zbog utaje 18,8 miliona evra. I taj slučaj rešen je "isplaćivanjem" zatvorske kazne, ali i insistiranjem na vraćanju novca stečenog nelegalnim putem.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar