Manastir Dobrun proslavio slavu

Manastir Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu, koji ove godine slavi 645 godina postojanja , molitveno i svečano je proslavio svoju krsnu slavu.

Republika Srpska 28.08.2018 | 21:59
Manastir Dobrun proslavio slavu
Proslava Velike Gospojine u Dobrunu je vijekovima bila najveći događaj za okupljanja vjerujućeg naroda sa cijele regije kod ovog drevnog manastira iz doba Nemanjića.

Porodice iz okonih sela kao što su Bijela, Stolac, Staniševac, Crnčići i druga imale su u porti crkve svoje sofre gdje je domaćin za ovaj ili druge pravoslavne praznike ugošćavao rodbinu i prijatelje.



Aco Šimšić iz Užica čiji korijeni potiču iz Staniševca priča da je Velika Gospojina bio praznik koji se najviše slavio u ovim krajevima.

''Domaćini su izdaleka dolazili na konjima još uoči praznika, noćijevali u porti a sutradan prisustvovali svetoj liturgiji u hramu. Omladina je dolazila na Veliku Gospojinu. Poslije liturgije u porti su svirali harmonikaši a izbrojali su da je jedne godine igralo 11 narodnih kola'', prisjeća se Šimšić.



Manastir u Dobrunu je izuzetno poštovan u pravoslavnom svijetu pa u ovu svetinju na molitvu svraćaju ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Nevena Mladenović iz Beograda došla je da prisustvuje svetoj liturgiji i ponese prvu lituju za koju je izdvojila na licitaciji 1.500 KM.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pablo

29.08.2018 05:22

Ovo je čista laž. O nastanku manastira nema nikakvih istorijskih podataka.

ODGOVORITE