Albanci kupuju imovinu Srba?

Iako prema svjedočenjima građana, na jugu Srbije ima onih koji u ime Albanaca kupuju imovinu od Srba, i dalje se bez zvaničnih podataka govori o albanskoj "okupaciji".

Region 02.08.2018 | 14:02
Albanci kupuju imovinu Srba?
Ministar Nebojša Stefanović je rekao da "policija neće da dozvoli fiktivno prijavljivanje" i mijenjanje demografske slike juga Srbije, dok predsjednik Aleksandar Vučić najavljuje da će "uskoro izaći sa zvaničnim podacima".

"Već par godina aktuelna je tema o kupovini zemljišta i kuća u Nišu, Vranju, Bujanovcu, Medveđi i Kuršumliji, ali osim "igranja sa brojkama" i političkih izjava na tu temu, još niko iz vrha vlasti nije iznio zvanične i konkretne podatke o tome“, pišu Južne vesti.

Prema saznanjima novinara Južnih vesti, u niškoj Opštini Palilula građanin srpske nacionalnosti ponudio je svom komšiji da proda stan Albancu uz njegovo posredovanje, a za mnogo više para nego što stan vrijedi.

"Ne znam da li se on bavi prodajom za njih, ali rekao mi je da može da proda stanove. Albanci to kupuju za veće pare od tržišne vrednosti", priča sagovornik Južnih vesti.

Dugogodišnji bezbjednjak i odbornik niške Skupštine Momir Stojanović kaže da je državni Sektor bezbednosti upućen u to da Albanci sa Kosova i Metohije kupuju od Srba imanja i kuće. Međutim, ni on nikada nije dobio zvanične podatke o tome kolika imovina Srba sa Kosova, Medveđe, Preševa i Bujanovca je otuđena u poslednje četiri godine kroz kupoprodajne ugovore.

"Postoji podatak da u Nišu, a to je nešto što ja nisam sada u stanju da proverim, da su negde oko 12.000 stanova Albanci kupili i to kroz fiktivne ugovore sa Srbima. Ustvari napravi se kupoprodajni ugovor da ja vama dugujem 40.000 ili 50.000 evra, koliko košta stan, i ako to u roku od godinu dana ne vratim vi imate pravo da nasledite stan", kaže Stojanović.

On kaže da je jedan od mogućih razloga što južnjaci pristaju da svoju imovinu za mnogo para "predaju u ruke" Albancima siromaštvo, kao i pritisak da to učine.

Za Stojanovića je rješenje ovih problema "vrlo prosto" i poručio je da institucije u sektoru bezbjednosti ne treba da budu u "instrumentalizovanoj funkciji odbrane političke opcije na vlasti", već da treba da odbrane "vitalne državne i nacionalne interese".

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije odgovorio na pitanja novinara Južnih vesti o ovoj temi, ali je o tome govorio pre par dana na konferenciji u Beogradu.

Prema pisanju medija, on ponovo nije iznio nikakve zvanične podatke, ali je naveo da "policija neće da dozvoli fiktivno prijavljivanje".

Upitan da prokomentariše šta policija radi da spriječi kosovske Albance da kupujući nekretnine na jugu Srbije "menjaju demografsku sliku", Stefanović je rekao da postoji jedan dio naših državljana albanske nacionalnosti koji pokušava da stvori lažnu sliku o njihovom prisustvu.

O tome je govorio i i predsjednik Aleksandar Vučić, koji je nedavno izjavio da ćemo ako ne dođe do razgraničenja sa Albancima "za 40 godina da branimo Vranje", ali nije iznio nikakve zvanične podatke o "rasprodaji imovine na jugu". Međutim, rekao je da mu "nisu potrebna nikakva posebna saznanja" tome.

"Prođite 'pipak' nadomak Vranja danas. U Bujanovcu je bilo ranije više od 50 odsto srpskog stanovništva, a danas je 41 do 42 odsto", rekao je Vučić.

On je najavio da će detaljne podatke o ovoj temi saopštiti javnosti uskoro.

Izvor: Južne vesti/B92

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

neko

02.08.2018 12:15

Glavno i jedino pitanje zasto su Srbi najsiromasnija narod? Politaciri i SPC?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

02.08.2018 13:11

Srbin ce istjerati srbina pa ce onda njegovu imovinu da kupi za jeftine pare. Onda ce tu imovinu prodati Albancu za duplo bolju cijenu i tako zaradjuje. Sve se to radi uz podrsku drzave znaci zakona pa ce mo onda reci Albanci nas protjerali. Ja sam zbog toga napustio rodno mjesto kad sam i dozivio i vidio sta rade Srbi jedni drugima i zakon i drzava podrzava olos. Zapamtite sami smo sebi neprijatelji.

Name

Bos

02.08.2018 13:23

U proteklim ratovima,najhrabriji, najpošteniji,najčestitiji i patrijote su izginuli.Iza njih su ostali njihovi političari kako poslije 1 svetskog rata tako i sada koji veterane rata gledaju kao problem.Takozvani srpski političari Srbiju i RS gledaju kao ratni plijen za njihovo bogaćenje.A veterani ratova ostavljeni su na marginama društva,donekle zahvaljujući i samim sebi.Kod srba sveto više nepostoji osim ,NOVCA. Ništa bolje nismo ni zaslužili kao nacija kad vidim KAKVI smo i šta smo.Pogledajte samo ovu bagru u snsd u,dns u,sps u,sve dezerteri i profiteri i sveće biti jasno.

Name

NIJE DOBRO

02.08.2018 12:22

TIHA OKUPACIJA.

ODGOVORITE
Name

Pero

02.08.2018 12:32

Turci nisu unistli srbe za 500 god. a sada srbi unistise sami sebe za malo vise od 100.

ODGOVORITE
Name

Don

02.08.2018 13:03

Da im je to bila namjera, uništili bi Srbe za nekoliko mjeseci, ali nije, čak su vam i sve manastire poštedili. O vašem odnosu prema muslimanima je suvišno pisati. Albancima puno sreće i sve najbolje!

Name

Omogucili su...

02.08.2018 13:13

Milosevic , Kustunica, Tadic, Nikolic , Seselj, Vucic....sa jedne strane a sa druge strane Drine ostale Srbende koje podrzavaju ove "zastitnike" svih Srba sa desne strane Drine i slijede Bgd.... Ali nejse Srbi vjeruju samo u lazi i u one koji ih unistise i i unistavaju.A unistavaju ih njihovi ko niko drugi. Svi su drugi krivi za neuspjehe Srba i za njihov nestanak ...A zna se da za to najmanje je kriv i tudjman i alija ...nego oni koji su ih prodavali i prodaju za svoje ciljeve a to je najzesce Srbovanjem do vlasti a onda prodajom svega da se ostane na njoj.

Name

Magic

02.08.2018 12:34

Nije ona djaba "Bgd pasaluk" . Ali sta ces? Vazno je da se prljav ves prebacuju u BiH kako iz Srbije tako i iz Hrvatske da se svi ovdje zbog njih guse i pogusise. Ali kako Srbi tako i Hrvati to mirno gledaju i njih najvise to kosta. Jos se Hrvati i Srbi u tome podrzavaju u tom kupleraju. Protiv koga ? Ponajvise protiv sebe.

ODGOVORITE
Name

Па

02.08.2018 13:04

Српска посла, није то од јуче. Него ме чуди како се Беч и Лондон не запитају о њиховим купопродајним некретнинама од управо наших великих Срба.

ODGOVORITE
Name

BIRO RADA

02.08.2018 13:43

Nezaposleni analiticaru kad ces se prijaviti na biro za ovaj mjesec???

Name

007 Bond

02.08.2018 13:23

Ово све је политички спин. Албанаца има ,,више'', јер Срби са југа до скоро нису имали ни једну нормалну фабрику, па су сви шибнули за Београд или Војводину (јер новаћ, моћ и памет је на северу)... Али, сад су добили 2 фабрике, и Србија улаже и у југ... А што се тиче разграничења - неко (запад, јер њима је битан Бондстил) је Србији намигнуо да призна Косово, и добиће север Косова (север Косова је битан, јер тамо је рудник који вреди 1000 МИЛИЈАРДИ евра), + Републику Српску. Освајање Црне Горе од Србије је опет почело, јер политички се делује преко оних 200 000 људи који се изјашњавају као Срби (тј. Србија прво ту популацију јача)! ...А за неких 50 - 100 година ће се поново покренути питање НДХ, олује, покатоличавања (значи, питање свих српских РСК).

ODGOVORITE
Name

боле

02.08.2018 13:27

Кад сте омогућили људима да лагодно живе што се онда чудите што продају имовину.Само гледате себи а боли вас уво за национални интерес.И у БиХ,као и у Србији сви улажу паре у откуп Српске земље.Нестаћемо из грунта.Толико сте нас урнисали,Ви наши великосрпски лидери,да се нећемо извући ни за милион година.И да,добро рекоше Тарабићи,биће толико Срба да ће моћи стати под једну шљиву.Нећемо имати простора за двије!

ODGOVORITE
Name

Bj

02.08.2018 13:27

Pa kupuju, ne kradu i ne otimaju! Šta ne valja. Ne mozes imati i ovce i novce.

ODGOVORITE
Name

Don

02.08.2018 15:41

Pa čudno Srbima što kupuju, Srbi inače otimaju, sve već viđeno devedesetih po Bosni i Hrvatskoj.