Za Vis 5 minuta svjetske slave

Deceniju nakon što je lansiran prvi, stigao je i drugi deo kultnog mjuzikla „Mamma mia!“ koji će svetsku premijeru imati u Britaniji sledeće nedelje. A znamo šta to znači. . .

Region 20.07.2018 | 09:00
Za Vis 5 minuta svjetske slave
U prvom delu za scenografiju korišćeno je grčko ostrvo Skopelos, koje je od tada doživelo i turistički procvat. Ipak, za drugi deo producenti filma su izabrali hrvatsko ostrvo Vis, koje najverovatnije čeka ista sudbina.

Za razliku od Skopelosa u ovom filmu će Vis glumiti drugo grčko ostrvo po imenu Kalokeri. U stvarnom životu, Vis već ima svoju reputaciju, pa bi bio prikladnija podloga za snimanje špijunskog trilera nego za mjuzikl.

Naime, ostrvo su koristili jugoslovenski revolucionari tokom II svetskog rata, a u takvom duhu planovi su se kovali u Titovoj pećini, danas otvorenoj za turiste.

“Ovo je bilo mesto gde je, tokom rata, vladar jugoslovenskih partizanskih snaga ostvario mnoge genijalne operacije. Pećina je bila oskudna, ali za vojne štabove, lepota prikrivenog položaja na brdu nije mogla biti bolja“, pisao je novinar „Telegrafa“ Adrijan Bridž u tekstu iz 2014. godine.

Nakon rata, Vis je postalo važno mesto za vojne baze, pa je bio i nedostupan za turiste do 1989. godine. Maleno ostrvo ni posle toga nije doživelo veliku slavu, a po poslednjem popisu u gradicu živi tek 3.617 stanovnika.



Fanovi mjuzikla će tek da pohrle na Vis

Vis se proteže tek na 35 kvadratnih kilometara, a osim grada Visa poznato je i selo Komiza, koje se nalazi u sendviču između Jadranskog mora i planine Hum. Još jedna velika lepota ostrva je i plaža Stiniva, ušuškana između dve stene koja je osvojila nagradu za najbolju plažu u Evropi 2016. godine. Vis je takođe poznat po svojim vinogradima, gde se proizvode i bela i crna vina.

Diskretno sofisticarani ambijent i opuštenost njegovih žitelja, od sledeće nedelje će početi da privlače sve više pažnje, pa će se tako lokalci probuditi iz višedecenijske uspavanosti i potruditi se da podignu turzam na noge.

U gradu se nalazi hotel San Đorđo u kom noćenje košta 88 evra po noćenju. Amanda Sejfrid boravila je u šestokrevetnom dvorcu iz 16. veka, Palazzo Kut gde noćenje košta 700 evra, a Kolin Firt je zinajmio petosobnu Vilu Serenu (od 382 evra po noćenju) takođe u gradu.



(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar