Episkopu Jovanu oduzet pasoš

Episkopu Ohridske arhiepiskopije SPC i mitropolitu skopskom Jovanu Vraniškovskom je bez ikakvog objašnjenja, ranije ovog meseca na graničnom prelazu Medžitlija u blizini Bitolja, oduzet pasoš pri prelasku makedonske granice.

Region 18.07.2018 | 20:20
Episkopu Jovanu oduzet pasoš
Ohridska arhiepiskopija je saopštila da je reč o diskriminaciji tipičnoj za pravno neizmirene zemlje, zemlje u kojima ne postoji vladavina prava.

Kako su poručili, aktuelna vlast krši Ustav i međunarodne konvencije i nastavlja praksu svojih prethodnika, iako su nedavno dobili nalog od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da isplate nadoknadu obeštećenja zbog odbijanja da registruju pravoslavnu Ohridsku arhiepiskopiju SPC.

Skopski portal Nova piše da krivični sud nije izdao ni naredbu ni odluku o oduzimanju pasoša episkopu Jovanu Vraniškovskom, već je samo policiji u Bitolju dostavljeno obaveštenje da je reč, kako se navodi, o osobi koja je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 meseci.

To je TV Telmi rečeno iz Suda u Skoplju, a navodi se i da Ministarstvo unutrašnjih poslova, u skladu sa svojim ovlašćenjima i bez odluke suda, može privremeno da oduzme pasoš nekom ko je osuđen na zatvorsku kaznu i nakon što je tu kaznu odslužio, te da ta osoba treba samo da podnese zahtev sudu da mu pasoš bude vraćen.

Portal Plusinfo je preneo da je njima potvrđeno da je episkopu Vraniškovskom pasoš oduzet privremeno 9. jula u večernjim satima zato što u elektronskoj dokumentaciji na pomenutom graničnom prelazu i dalje stoji da je na osnovu odluke suda njemu zabranjeno da napušta Makedoniju.

Vraniškovski pak podseća da je on svoju zatvorsku kaznu od 13 meseci odslužio, te da je iz zatvora izašao u fabruaru prošle godine.

Podseća se i da je prošle godine u novembru, Evropski sud za ljudska prava izrekao presudu u kojoj je utvrdio da je Sud u Makedoniji prekršio član 11 (sloboda okupljanja i udruživanja) u vezi sa članom 9 (sloboda misli, savesti i veroispovesti) Evropske konvencije o ljudskim pravima, što je rezultiralo odbijanjem vlasti da registruje pravoslavnu Ohridsku arhiepiskopiju (POA) kao posebnu versku zajednicu.

Prema saopštenju POA, ovaj najnoviji slučaj je nastavak progona episkopa Vraniškovskog, kao što je to bio slučaj i prethodne vlasti, te je najavljeno da će se tim povodom obratiti nekim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, kao i da je o svemu već obavešteno više diplomatskih misija država članica EU.

Inače, slučaj progona episkopa Vraniškovskog po verskoj osnovi u Makedoniji tema je izveštaja američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu.

(RTS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

???

18.07.2018 21:37

I gdje su komentari za "bratsvo makedonsko"???

ODGOVORITE
Name

Joj

19.07.2018 01:15

Koje bratstvo nema tu ni B od bratstva.

Name

drr mrr

19.07.2018 11:13

Mora da je bio posten toliko o popovima

ODGOVORITE
Name

Deki

20.07.2018 01:32

Mnogo si upucen, informisi se bar malo pre komentarisanja