Omladina u Hrvatskoj opsjednuta srpskim turbo-folkom

Niko nije ni sanjao da će se hrvatska omladina, već debelo u 21. veku, napajati Darom Bubamarom, Sandrom Afrikom, Cecom, Milom Kitićem i sličnim pevačima.

Zabava 14.07.2018 | 11:25
Omladina u Hrvatskoj opsjednuta srpskim turbo-folkom
Jedna očajna majka zatražila je ovih dana zatražila pomoć školskog psihologa. Ona je inače jedna moderna, inteligentna i kosmopolitski usmerena žena i tako je vaspitavala i svog sina (14).

On je međutim, "jednog dana došao je iz škole sa tetovažom 'Za dom spremni'", priča psiholog priču ove uznemirene majke koja je želela da su sve njegove vrednosti izgrađene na istim temeljima kao i njene.

Međutim to nije kraj njenog horora. "Iako nosi tetovažu 'Za dom spremni', on je u potpuno opčinjen srpskim turbofolkom. Doslovno je zaražen tom muzikom.

"Šokirala se kad je čula neke stihove: 'Drugovi u plavom, imam lošu vest, bit ću pozitivna, na alkotest'", kaže psiholog prepričavajući priču majke. Uz malo guglanja saznala je da pesmu tog sadržaja peva Rada Manojlović i ide ovako: Zvanično sa dečkom doživela sam kolaps./ Popila ja nisam davno kao noćas./ Tešilo me društvo, vodilo u provod,/ ostala do jutra, imala sam povod./ Hej, momci u plavom, imam lošu vest,/ pozitivna biću ja na alkotest.

"Nije to sve", nastavlja naš sugovornik. Majka je ubrzo ustanovila da njen sin, a i mnogi njegovi drugovi stalno prate tu srpsku turbofolk scenu i prema njoj se orjentišu. Sanjaju da odu na koncert Cece Ražnatović u Beograd, to im je opsesija.Obožavaju srpske didžejeve, a ovde im je vrhunac prestiža da zakupe separe u Samoboru, u turbofolk klubu, i uživaju. Jednoga dana sin joj je čak rekao: "Mama, naš je stan manji od kupatila Seke Aleksić", žena je ostaja potpuno zatečena.

Na pitanje kako ta deca u glavi spajaju ljuto hrvatstvo - ikonički predstavljeno slovom U, pozdravom 'ZDS' i sličnim stvarima, sa najjezivijim formama srpskog turbofolka - psiholog kaže:

"Oni u glavi imaju pire krompir, to je čorba pojmova, ideja i stavova koja nema ni dubine ni koherencije. Uglavnom je to je njihov bunt protiv generacije roditelja. Drugo što objašnjava ovu priču jeste činjenica da moderna hrvatska pop kultura, Tompson, Vučo i slični autori - izranja iz pastirskog roka, kako je tu muzičku formu krstio pokojni Dražen Vrdoljak, kad je na jednoj od ploča Bijelog dugmeta čuo blejanje ovčica, frule.... U suštini reč je o tome da nešto što spolja gledano ima formu desnog radikalizma nema nikakav stvarni sadržaj".

Ovih dana na Svetskom fudbalskom prvenstvu videli i famozni snimak Domagoja Vide koji - kako se čini - prilično pripit, sa flašom piva u ruci, posle pozdrava "Slava Ukrajini" - koji su Rusi doživeli kao tešku desničarsku provokaciju - peva: "Kafana je moja sudbina", da bi zatim pozdravio "kafanu Beograd" u Ukrajini "koja gori" uz pozdrav: "Jovane, brate, ljubi sve, ćao, pusa, bog!".

Niko nije ni sanjao da će se hrvatska omladina, već debelo u 21. veku, napajati Darom Bubamarom, Sandrom Afrikom, Cecom, Milom Kitićem i sličnim pevačima. U Zagrebu je narodna muzika - tad još nije bilo turbofolka - bila rezervisana za periferiju grada i društva. Tu muziku su slušali uglavnom radnici, uglavnom iz BiH i Srbije ili "pasivnih krajeva SRH", a danas je sluša zlatna hrvatska omladina.

"Mali je majci rekao da su ti stihovi jednostavni, a da muzika dolazi iz duše", kaže naš sagovornik psiholog.

Deca ne mogu da se snađu u tom sumraku svih vrednosti, a zagonetku im predstavljaju i odrasli. Jugoslavija je pokopana, a i komunizam je mrtav. Mladi hrvatski desničari očito se dobro slažu sa srpskim turbofolkerima, to je, kako bi rekla Dubravka Ugrešić, "bratstvo jakih ritmova".


Novosti
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jovo

14.07.2018 11:40

Srpskim turbo folkom nisu opsjednuti ni mladi iz srbije a kamo li ovi izHrvatske.Mozda samo oni koji su nekako dogurali do cetvrtog osnovne uz dva ponavljanja.Jer veci sund i kiiceraj ne postoji na planeti zemlji

ODGOVORITE
Name

Mario

14.07.2018 19:13

Ne razumijem šta sad ima srbska muzika sa tim što je slušaju u hrvatskoj pa slušaju u srbiji isto tako englesku, italijansku, špansku muziku i jel sad ta vrsta muzike loša zato što je u srbiji slušaju a na kraju 90 % pjevača je porjeklom iz bosne i hercegovine matići, seka, mile, mitar itd.

ODGOVORITE