Sud: 80 godina za pokušaj ubistva

Osnovni sud u Skoplju izrekao je ukupno 79 i po godina zatvora sedmorici optuženih za pokušaj ubistva poslanika Zijadina Sele, nakon upada u makedonsko Sobranje 27. aprila 2017. godine.

Region 05.07.2018 | 15:13
Sud: 80 godina za pokušaj ubistva
Najmanja kazna je 10, a najveća 13 i po godina.

Kazne od 13 godina i šest mjeseci i 13 godina zatvora dobili su Nikola Vojminoski i Aleksandar Janevski-Tošta.

Oni su, prema obrazloženju krivičnog vijeća, izvukli poslanika Selu sa mjesta gdje se je nalazi, kao i druge poslanike i omogućili drugim optuženima da tuku oštećenog.

Po izricanju presudu tužilac je zatražio da nepravosnažno osuđenima bude produžena mjera pritvora i kućnog pritvora do početka izdržavanja zatvorskih kazni.

Sud je donio odluku da petorici bude produžen pritvor, a dvojici kućni pritvora. Optuženi imaju pravo žalbe.

Za pokušaj ubistva poslanika Zijadina Sele ranije su osuđena još dva druga lica, koja su dobila zatvorske kazne od tri, odnosno godinu dana i dva mjeseca, dok je jedna osoba zbog nedostatka dokaza oslobođena.

Makedonsko tužilaštvo krajem marta saopštilo je da je zbog upada u Sobranje, odnosno za krivično djelo terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti, pokrenulo postupak protiv 28 lica.

Među optuženima je i bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova i diretkor Biroa za javnu bezbjednost Mitko Čavkov, kao i nekoliko poslanika opozicionog VMRO-DPMNE.

Grupa građana, nezadovoljna izborom Talata DŽaferija za predsjednika parlamenta upala je 27. aprila prošle godine u Sobranje i počela da tuče poslanike vladajuće koalicije i novinare.

Među povrijeđenima bili su i sadašnji premijer Zoran Zaev i aktuelni ministar odbrane Radmila Šećerinska.

Tužilaštvo je tada ocijenilo da je upad u Sobranje bila organizovana i koordinisana akcija čija je namjera, između ostalog, bila i likvidacija Zaeva.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar